Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DELICJA czyli nasz mały domek (nie)WIELKIM kosztem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czwartek, 14 lipiec

Dekarz zrobił sobie wolne od pracy ale nie raczył nas nawet o tym poinformować, tel ma wyłączony :mad: bez komentarza...

Postępy prawie żadne, gipsowanie przewodów na ścianie. Byli panowie tynkarze i nadal nie wiemy co robić, bo polecają tynki cem-wap, ale my z powodu kosztów chyba zrobimy gipsowe, bo przecież cem-wap trzeba gipsować i kwota sporo urośnie, a nas zwyczajnie na to nie stać. Dolina :-x

piątek, 15 lipiec

Oj dzisiaj działo się sporo-nareszcie! Dekarz chyba wpadł w poczucie winy i podgonił troszkę robotę, skończył kłaść dachówkę na froncie a od ogrodu zrobił tyle:

DSC09594.jpg

i przychodzi nawet jutro do pracy :o Przyjechał dzisiaj styropian więc było trochę przymusowej gimnastyki że wrzucić go na poddasze bo właśnie na ocieplenie stropu jest przeznaczony. Jutro przyjedzie drugie tyle na podłogi w domu.

Duży inwestor za moją namową zabrał się za wykoszenie zielska bo mi prawie do pasa sięgało a poza tym włazi na moje tuje! :evil:

Z prac innych to pogipsowałam przewody w sypialni. O 17 zjawili sie panowie instalatorzy od gazu i dokończyli pracę z poniedziałku czyli podciągnęli instalację do kuchenki i pieca. O 20 skończyli, zdjęć brak bo było już zimno i mały inwestor marudził więc szybko gnaliśmy do domu.

A najfajniejsze zostawiłam na koniec :D dostałam w końcu na maila projekt naszej łazienki (bo wpłaciłam zaliczkę na płytki) Proszę o sugestie co jeszcze można/trzeba zmienić. Ścianki z luksferów koło prysznica nie będzie tylko drzwi łamane do środka, nad wanna koło okna będzie grzejnik-drabinka

:bye:

luna.jpg

luna1.jpg

luna2.jpg

luna4.jpg

Edytowane przez netka55

sobota, 16 lipiec

Możecie myśleć że zgłupiałam ale kupiliśmy dzisiaj farby do pokoju syna i 1 wiaderko gdzieś-jeszcze nie wiemy gdzie :) Lateksowe Nobiles, były w promocji w Castoramie, więc nie mogłam nie skorzystać ;) nie będę później przepłacać :)

Dzisiejsze postępy dekarza- mamy okno dachowe i "obrobiony" komin :)

DSC09666.jpg

Dojechał styropian posadzkowy, znowu były ćwiczenia :) na zdjęciu widać jak ładnie okno nam oświetla strych

DSC09628.jpg

ON wywiercił wszystkie dziury pod puszki, ja robiłam za mierniczego i ekipę sprzątającą :D

Na koniec efekt pracy wczorajszych instalatorów gazowych. Skrzyneczka z zaworem jest z boku domu, bedzie ukryta w styropianie

DSC09639.jpg

Edytowane przez netka55

poniedziałek, 18 lipiec

Niedziela spędzona na budowie jak zwykle. ON dobudował 20cm ściankę w łazience ale zdjęcia nie wstawiam bo boję się słów krytyki :D ...bo piła była za krótka... :lol2:

Zaczął tez tynkować komin na strychu który dzisiaj skończył. Dla nieświadomych: cały komin musi być otynkowany do odbioru kominiarskiego nawet jeśli jest na poddaszu nieużytkowym. Dzisiaj zabrałam się za porządki w garażu bo już coraz mniej miejsca przy wejściu było :D Przygotowałam miejsce na płytki do łazienki.

Zapomniałam dodać że dekarza dzisiaj nie było, ponownie, bez uprzedzenia...

środa, 20 lipiec

Wczoraj zabrakło dachówki! :o i to sporo bo ok 15m2, dzisiaj ma dojechać. Był też kolejny pan od tynków i był najbardziej profesjonalny i przekonywujący, cena też do przyjęcia. Decyzja zapadła-będą tynki maszynowe, gipsowe z worków Knaufa, z narożnikami i silikonowymi listwami przyokiennymi Protectora. Zaczyna 1 sierpnia.

Na budowie pomału przybywa puszek w ścianach. Wczoraj liczyliśmy ile mamy metrów elewacji żeby skalkulować koszt ocieplenia i tynku. Nie jest dobrze bo mamy ok 210m2, a ocieplić przed zimą musimy i chyba pozostanie nam wersja "zrób to sam" :yes:

czwartek, 21 lipiec

Pogoda typowo jesienna. Dzisiaj u nas cały dzień pada.

Efekt deszczu jest taki:

DSC09673.jpg

Wprawdzie nasz działka zaczyna się za samochodem ale dojazd i dojście mamy właśnie takie. A na naszej posesji wcale lepiej nie jest.

Dzisiaj dekarz skończył kłaść dachówkę ale nie skończył jeszcze swojej pracy u nas. Zdjęcie zrobione wczoraj, dzisiaj już połać pokryta do końca ale został do zrobienia daszek nad tarasem, rynny, dachówki wentylacyjne.

DSC09682.jpg

A to dzisiejszy postęp prac-dobudowana komora na kominku z płyt izolacyjnych Silka.

DSC09677.jpg

Okropny przeciąg u nas w domu nie zachęca do prac szczególnie w taki deszcz, ale w domu nie wysiedzimy ;)

Kupiliśmy dziś panele do małego pokoju i sypialni.Jedne po 16zł, drugie 21,50zł czyli ceny tak jak lubię :D to te do sypialni

http://images40.fotosik.pl/982/a3e4549f6c75cf3egen.jpg

Edytowane przez netka55

piątek, 22 lipiec

Obudowa kominka skończona więc mogliśmy nieco ocieplić atmosferę w domu :lol2:

DSC09686.jpg

A było co ocieplać! Ziąb jak późną jesienią. Nieprzerwanie pada :mad:

A tak wygląda prawie skończony dach, stoją słupy pod konstrukcje daszku.

DSC09690.jpg

Za tydzień mają być montowane okna-hura, nareszcie nie będzie wiało :)

Edytowane przez netka55

środa, 27 lipiec

Dawno nie pisałam ale w zasadzie nie ma o czym...Dekarz totalnie olewa robotę, od zeszłego tygodnia był 5 godzin w pracy i zrobił tyle:

http://images40.fotosik.pl/993/3249b8bbc1db33f8gen.jpg

W weekend postępy elektryczne, choć dzisiaj jeszcze wyłapałam kilka braków i błędów np brak gniazdka do zmywarki. Poza tym ON otynkował kominek, ale jeszcze nie na gotowo

DSC09692.jpg

Dzisiaj drugi dzień przerwy naszej pracy na budowie z powodu wyjazdu inwestora, ale jutro zabieramy się do pracy bo trzeba dokończyć elektrykę i posprzątać bo w piątek montaż okien a w poniedziałek tynki.

Dzisiaj policzyłam gniazdka i wyłączniki, rozglądam się co wybrać i z moich rozmyślań wychodzi Kontakt Simon Classic. Kiedyś je oglądaliśmy i nam się podobały. Nie wiem tylko co z kolorem bo w zamyśle miały być srebrne w salonie (więc też w holu) bo najbardziej by pasowały do innych dodatków typu klamki na oknach, kratki na kominku, karnisze, uchwyty na meblach itp ale myślę sobie że będą mocno się odznaczać na ścianach w kolorach beżu, cappuccino, kremowym itp Więc może lepiej beżowe?

Edytowane przez netka55

czwartek, 28 lipiec

Mam do zaprezentowania tyle postępów dekarza:

http://images37.fotosik.pl/967/32ae96b95ef387begen.jpg

nieźle co?idzie jak burza, nawet nie chciało mi się do niego odezwać...

W ogóle pogoda taka że strasznie zrezygnowana dzisiaj byłam, bez zapału do pracy, ale trochę ogarnęłam bo jutro rano montaż okien (prócz tarasowego bo jeszcze nie ma rolety)

piątek, 29 lipiec

Dzisiaj nasz synek kończy 2,5 roku :)

Dzisiaj -dla odmiany- zapału i chęci miałam zdecydowanie więcej. Tuż po śniadaniu wyruszyłam do banku w celu pobrania gotówki na montowane okna i udałam się na budowę. Okna śliczne, wszystko idealnie, prościutko, profesjonalnie. Polecam okna z Drutexu i firmę Perfekt z Gniezna z ul. Chłopskiej. I tak teraz wygląda nasz dom

http://images46.fotosik.pl/964/cd760c1d94355e91gen.jpg

Okna w obustronnym kolorze orzecha (prócz łazienki i kotłowni) z roletami w tym samym kolorze, koszt na cały dom 10900zł.

http://images46.fotosik.pl/964/819376deedecdfd8gen.jpg

Pokój syna

http://images47.fotosik.pl/1006/1d13b5081fbaa321gen.jpg

Po telefonie w południe pojawił się dekarz i zabrał się do roboty. Tłumaczył się że jest chory. Jeszcze nie skończył, zostały rynny, wymiana 2 dachówek na wentylacyjne. Ale daszek już skończony. Bardzo nam się podoba, idealnie trafiliśmy w rozmiar :)

DSC09747.jpg

ON skonstruował też tymczasowe budowlane drzwi.

Tak więc chyba mogę napisać że MAMY SSZ! :wave:

Jutro przyjeżdża drewno do kominka na przyszłą zimę, znowu trzeba porąbać i zbudować drugą wiatę.

Weekend zapowiada się bardzo pracowity, trzeba wszystko pokończyć (zapomnieliśmy o przewodzie do domofonu!) i przygotować miejsca dla tynkarzy bo w poniedziałek rano zaczynają :D

Edytowane przez netka55

sobota, 30 lipiec

Dzisiaj mamy 2 powody do świętowania:

1- dekarz skończył swoje działania na naszej budowie!

2- skończyliśmy razem ze szwagrem całą elektrykę!

:wiggle: Mam nadzieję że wszystko przemyśleliśmy i już nic nie dojdzie.

Na tym zdjęciu widać 3 elementy których wczoraj nie było czyli: drzwi :cool: , rynna i dachówka wentylacyjna

DSC09756.jpg

Tutaj tez doszły rynny i dachówka wentylacyjna

DSC09762.jpg

W końcu dzisiaj nie padało ale wody u nas nie brakuje.

Z rana dojechało drewno, na przyszła zimę jesteśmy zabezpieczeni w opał :)

Na koniec zdjęcie szczytu z oknem łazienkowym, chyba jeszcze takiego nie było

http://images37.fotosik.pl/970/cca6e4dc2eb0931agen.jpg

Edytowane przez netka55

niedziela, 31 lipiec

Nic ciekawego dla oka widza się dzisiaj na budowie nie działo. Było wyciąganie gwoździ, sprzątanie, zamiatanie gruzu, obcinanie pianki wokół okien i zakładanie nowej rolety na okno tarasowe-tamta była nieszczelna ;)

DSC09768.jpg

Poza tym ON zalał fundamenciki do słupków dla nowej wiaty na drewno.

Edytowane przez netka55

poniedziałek, 1 sierpień

Dzisiaj tynkarze przywieźli swój sprzęt, rozłożyli i zagruntowali salon. Dali nam wytyczne co i jak mamy pokończyć tzn pochować przewody do puszek i zabudować nidą puszki od rolet. I tak też zrobiliśmy :)

DSC09839.jpg

Denerwuje mnie ta pogoda. Kiedy będzie prawdziwe lato? Dzisiaj znowu pół godziny lało i mamy nadal bagno i stawy co kawałek :mad:

Edytowane przez netka55

środa, 3 sierpień

Oczywiście nie obyło się bez problemów na budowie. Wczoraj panowie chcieli tynkować ale nawalał bezpiecznik i nie mogli nic zrobić. Za to dzisiaj nadrobili i pracowali do 19 :)

Najmniejszy pokój już w całości gotowy

http://images41.fotosik.pl/998/416b72eac554d3b5gen.jpg

A my mieliśmy zajęcia w terenie :D budowa wiaty :) Dobytek pod czerwoną plandeką nie jest nasz choć stoi częściowo na naszej działce

DSC09861.jpg

Zastanawiam się nad kupnem baterii do łazienki w kolorze satyna a nie klasycznie chromowe. Ma ktoś doświadczenia z utrzymaniem czystości na takich? Do umywalki Symetric z Armatury Kraków

http://www.grupa-armatura.pl/modules/Katalog/product_photo.php?id=342-410-00&x=258&y=258

a do wanny Ferro Padwa

http://www.ferro.pl/foto/1/b/BRS11A.jpg

Edytowane przez netka55

czwartek, 4 sierpień

Tynkowanie trwa. Zgodnie z obietnicami przyjechało okno tarasowei teraz to już mamy taki prawdziwy SSZ :D

Trochę się dzisiaj działo:

1. Wybraliśmy drzwi wewnętrzne (podpatrzone u ulciam ;) ) VASCO BRAGA model B

http://drzwivasco.pl/Images/productsConfigurator/BragaLine/vascoDoorsBragaLineKasztanB.jpg

2. Zatwierdziliśmy wcześniejszy wybór drzwi zewnętrznych KMT

Wszystkie zamówimy z montażem z salonu w naszym mieście-mają dobre ceny :)

3. Zapłaciliśmy resztę kwoty za okna

4. Zdecydowaliśmy że do holu i wiatrołapu kupujemy takie same płytki jak mamy do kuchni bo nic innego nam się nie spodobało a te bardzo bo imitują kamień i są teraz w promocji w Leroy za 52zł. Nie jest to cena jaką chcieliśmy zapłacić ale mieszczą się w budżecie :)

http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/96/7a/41c580da03a60e08c044b06a10e6-43251194_d.jpg

5. Zamówiłam na jutro koparkę do zrobienia koryta pod podjazd, wjazd, miejsca parkingowe i chodniki-będzie co kopać

6. Wstępnie wyznaczyłam tor pracy ww koparki-łatwo nie było bo nic nie idzie w lini prostej

piątek, 5 sierpień

Nasza działka przeszła dzisiaj mega metamorfozę. Trwała ona bardzo długo bo 6 godzin ale wszystko poszło po mojej myśli, no może poza tym ze trzeba było domówić wywrotkę piasku 450zł. Mamy wykopane wjazd, 2 miejsca parkingowe i chodniki :) Kolejna część tego przedsięwzięcia to wypożyczenie ubijarki do gruntu, ale to pod warunkiem że będzie sucho-ostatnie 3 godziny padało :roll:

A działka wygląda teraz jakby ktoś granatem rzucił ;)

DSC09868.jpg

A tu 30 ton piasku zajechało :D

DSC09878.jpg

Tynkarze jutro kończą pracę, a my uszczuplamy portfel o 8300zł :jawdrop:

Edytowane przez netka55