Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - DELICJA czyli nasz mały domek (nie)WIELKIM kosztem

netka55

Recommended Posts

• Odpowiedzi 588
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To w poniedziałek ruszacie ze ścianami -super :)

Okularami to się nie przejmuj ,ja noszę je już kilkanaście lat8-) , niektórym dodają nawet uroku:razz:

(ps.obserwuj czy się faceci oglądają za Tobą);).

Myślałam ostatnio nad sadzeniem tych tui ,no ale doszłam do wniosku że muszę jednak poczekać aż wyrównamy .

A tak jakoś dzisiaj wyszło z tym spaniem,mąż wstaje o 5 godz.i robi mi pobudkę:bash:

"Zaczniemy w poniedziałek może we wtorek a przychodzą w piątek"-ha, skąd ja to znam:):):)

U mnie komin z klinkieru też będą murować może w poniedziałek a może we wtorek-oj ci wykonawcy:bash:

Z tujami wymyśliłam jeszcze coś innego,otóż kupię na allegro takie 20-30cm po 1 zł/szt.,wsadzę na polu i poczekają do wiosny-co o tym myślisz?

ulciam z tymi murarzami trafiłaś-przyjdą w poniedziałek ale następny :offtopic:

a te tuje to chcesz teraz wsadzić i za rok na wiosne przesadzić w docelowe miejsce?dobrze rozumiem? ja bym się raczej nie zdecydowała bo musisz teraz wydać kasę i wsypać im torfu w dziury, najlepiej przykryć korą. Jeśli pieniądze nie są problemem to zrób tak, no i jeśli chce Ci się przygotować miejsce i pielić cały rok wokół.A ile chcesz ich kupić? Bo jak więcej niż 50-60 szt to bardzo dużo pracy będziesz miała. Z 10-20 szt można się pobawić...

Tak netka ,dobrze zrozumiałaś.Takie malutkie tujki na allegro kosztują 1zł/szt.i przez ten rok będę je karmić zdrowo żeby podrosły a na wiosnę przesadzę je w docelowe ,przygotowane miejsce.Jak kupie takie małe to koszt będzie 150szt.x1zł=150zł, a jak kupię większe np.po 6zł/szt. to wyjdzie 900zł, tak więc różnica spora i według mnie warto.

Ja akurat trochę wiem na ten temat(jestem po szkole ogrodniczej;)) i nie ma problemu z przesadzaniem tui pod warunkiem, że się przygotuje dobrze podłoże i zrobi się to odpowiednia porą roku.Jak by to była mniejsza ilość to lepiej powsadzać do doniczek ale przy 150 szt.to już gorzej.

Klesia wyczułaś sprawę, dzisiaj zadzwonili że w poniedziałek przychodzą :) nie mogę się doczekać efektu ich prac...

ps. pewnie że można sadzić tuje jesienią! :)

Można sadzić....ale zasada jest taka..iglaste rośliny wiosną.......a liściaste jesienią..

Netka ..od poniedziałku pełną parą....u nas zaczęli 1 czerwca a 16 czerwca zalali strop....a wiecha i impreza była 22 czerwca........mam wszystko w telefonie hahahaha dlatego wiem.....:):)

Ila przecież dzisiaj niedziela......co tak wcześnie wstałaś? ponuro deszczyk pada..

Kasiu odpowiem Tobie słowami mojej młodszej córki gdy ją zapytałam dlaczego w tygodniu nie chcą wstać a w wolne dni budzą się wcześniej.........."no bo mamo z dziećmi już tak jest nie wiesz?" :)

Netka a nam zostało około 125 sztuk solbetu ale już zaklepane :( nawet nie musieliśmy szukać chętnych...... bo u nas cena już 7,80 / 8,00 zł za sztukę.

Pozdrowienia dla budujących zarówno domy jak i ogrody :):)

no to na mury już macie :) nie doczytałam...... ale z obserwacji i doświadczenia to wiem że trzeba jeszcze pilnować tych drzwi z korytarza do wiatrołapu ;) no i jakie robicie okno w pom. gosp.? my mamy mniejsze ale za to w łazience 60x140 coby się suma szyb zgadzała hihihi Fajnie że tak rośnie a jak cieszy :)

Ila75 drzwi z korytarza do wiatrołapu będą dobrze bo my mamy już dobrze wymurowane fundamenty pod ścianki działowe, więc o tym murarz już dawno wie ;)

W pom.gosp będzie okno 100x60,a Ty w łazience dobrze wymyśliłaś żeby się komponowało z oknem pokoju :)

A no cieszy jak nic!

pozdrowienia