Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - DELICJA czyli nasz mały domek (nie)WIELKIM kosztem

netka55

Recommended Posts

• Odpowiedzi 588
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witaj :D idziecie równym tempem, logistyka w pełni dopracowana :) u was już zamontowany kominek, a my jeszcze nie zaczęliśmy rozmów z kominkarzem - jakoś tak siły mnie opuściły, jak dekarz nie pojawił się w umówionym tygodniu i przestał odbierać telefony :( w tym tygodniu czekamy na więźbę - mam nadzieję, że się pojawi wraz z ekipą ...

rafalgt witaj i na tym forum :)

Netka potuptam i poczekam bo lepiej się goni niż ucieka ;) ;) ;) , wiesz w pierwszej chwili zastanawiałam się dlaczego nie widać ściany nośnej a dopiero później ......no tak lustro i kuchnia oodzielona no i zauważyłam podpis hihihihi też fajnie to wyglada.... a gwarantuje że ustawna :)

ewanz to jest najgorsze u wykonawców-niesłowność. My jak narazie nie narzekamy bo ekipa murarzy super, czułam to jak pan przyszedł na wycenę robocizny w zeszłym roku ;) Ale co bedzie dalej nie wiadomo. Najlepiej robić jak najwięcej samemu, dlatego my sami byliśmy kominkarzem :yes: i będziemy jeszcze wieloma fachowcami :) my też w tym tygodniu zaczynamy więźbę :)

Ila75 Ty sklerotyczko! Ja Twoją Delicję oglądałam i też mi wszystko było nie w tą stronę :D

Netka nie sklerotyczka .......ogladajac kolejne zdjęcie odkryłam! to ta moja przypadłość z przestrzenią bo holu nie mogłam długo rozszyfrować z jakiego miejsca robiłaś fotkę hahahahhahahaha ale jasnowłose tak mogą mieć hahahahaha Jak już u Was fajnie domowo zaczyna się robić. Super że więźbę będą już robić a tak się martwiłaś a tu proszę jak ładnie :)

Netka!

Pierwsze myśli to takie,że to chyba o moim dachu i chodnikach,tarasie piszesz. Ta sama kolorystyka, czyli grafit. Co za tym idzie u nas rynny są też grafitowe. Elewację planuję białą plus grafitowy klinkier tu i ówdzie.

Wydaje mi się,że rynny bardzo fajnie się komponują jeśli mają kolor do dachu zbliżony. W końcu od niego wychodzą. Ale to tylko moja sugestia.

A czy Wy też planujecie tak jak w projecie klinkierkiem domek obłożyć? bo do zielonej elewacji gafitowy klinkierek też bardzo fajnie będzie wyglądał.

ulciam, dzięki za opinię. Ja też o tytan-cynk myślałam, mamy wycenione na ok 1500zł. Mi tam wystarczy 30lat gwarancji więc mogę miec też grafitowe. Chodzi mi tylko o względy estetyczne.

lili07 u Ciebie to jest super dopasowane, bo masz białe okna! Ja będę miała orzech więc już ten grafit przy rynnach spustowych nie jest taki oczywisty. Niestety klinkieru nie będzie ani sztuki bo za drogi! :eek: Ewentualne może kiedyś słupki w ilości 3 przy bramie będą z żółtego klinkieru. Twoja sugestia jak najbardziej trafna :)

Cześć,

chwilkę mnie nie było a tu już czytam o płytkach do kuchni. My mamy czarne rynny do czarnobrązowego dachu, prawie nie widać różnicy. Okna też będą w orzechu. A propos cersanitu to kupiliśmy zestaw podtynkowy w promocji (z deską wolnoopadającą, niestety plastikową).

Jakie będziecie mieli drzwi? Jakie to płytki do kuchni??

Pozdrowionka

Klesia drzwi wejściowe z firmy KMT, kolor orzech. Widziałam ta promocję na zestaw ale my stelaż juz mamy Geberita więc nam cały nie potrzebny tylko muszla z deską-wolałabym duroplastową. A płytki jeszcze nie czas ale jak jest promocja to nie byłabym soba gdybym nie skorzystała ;) Kupując tak od prawie roku różne art z promocji trochę nam się tego uzbierało. Płytki w Leroyu, seria trawertyn, zdjęcie już w dzienniku

pozdrawiam :)

Netka!

Fajne te płytki.Będzie taka cieplutka kuchnia.

O ogrodzeniu masz info u mnie.

Ty mi zazdrościsz drzew, a ja Tobie ogródka. U mnie drzewa to już były na działce, i cały lasek musielismy wyciąć. Za to Ty widać, że masz smykałkę do tych prac. Efekty jak dla mnie udane. Też będziemy sadzić na jesini drzewa i krzewy, bo taki mamy termin z urzędu. Nakaz 25 drzew i ileś m2 krzaków. A my o tym bladego pojęcia, i jak się zastanowić to i miejsca nie za dużo. Bo oprócz tego mężowi zachciało się owocowych a tych nakaz nie obejmuję.

lili ale mi nie ma czego zazdrościć! jakiego ogródka?! :eek: masz na myśli wielkość działki? ja ją przeklinam, otwarte wielkie pole, może nam się nie udać zasiać tam, trawy bo za wielki obszar i ciężko będzie podlać, nie wspominając o pieleniu zielska bo o geomacie pod spodem to mogę pomarzyć (koszty!) Smykałkę? Nie, po prostu podglądałam na forum. Gdybym miała z 5 chłopa do roboty to efekty by były. My nie mamy żadnego nakazu sadzenia drzew, ale nie chcemy mieszkać na polu ;)

Co do ogrodzeń to sporo za montaż, my chcemy pełne ogrodzenie wysokie na 3 przęsła, więc pewnie będzie droższe od Twoich. Mamy do ogrodzenia ponad 93m więc wydatek conajmniej 5-6 tys. Jeśli zostanie coś po wykończeniówce-w co wątpię- wtedy pomyślimy żeby zrobić chociaż 30m z tyłu działki.

pozdrowienia

Dołączam do grona fanów Delicji ;) Już w następnym tygodniu rozpoczynamy budowę (o ile litościwa pani pogoda pozwoli). Bardzo fajnie to wszystko opisujesz, ja niestety nie mogłam się tu zaaklimatyzować i wybrałam inny blog budowlany (mam wrażenie, że tak jak koleżanka Ila75?, nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale avatar na tamtym blogu podobny). Oczywiście moje założenie finansowe jest takie samo jak Twoje, więc bardzo bym Cię prosiła o zestawienie kosztów dotychczasowych prac. Już koszt fundamentów mnie przeraził, a co dopiero będzie później.. :) jak myślisz uda się? pozdrawiam cieplutko!!

ColourS

".... ja niestety nie mogłam się tu zaaklimatyzować i wybrałam inny blog budowlany (mam wrażenie, że tak jak koleżanka Ila75?, nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale avatar na tamtym blogu podobny). Oczywiście moje założenie finansowe jest takie samo jak Twoje, więc bardzo bym Cię prosiła o zestawienie kosztów dotychczasowych prac. Już koszt fundamentów mnie przeraził, a co dopiero będzie później.. jak myślisz uda się? pozdrawiam cieplutko!! "

Ha ha i mnie znalazłaś ;) a ciekawe czy ja Ciebie :) ......na tym forum są bardziej wylewne osoby a u konkurencji suche fakty ;) Pozdrawienia....... dla odpoczywających również ;).

Witaj ColourS! Dobrze szperasz w necie że znalazłaś tyle Delicjuszy ;) Mówisz że koszt fundamentów przeraża? U każdego jest inny, tak naprawdę największy wpływ ma na to teren, u nas możesz doliczyć jakieś 6tys bo mieliśmy towar i piasek tak jakby "na lewo" ( czyt. za 50 i 70% normalnej ceny) przy terenie bardzo ciężkim- glina+woda gruntowa na 1,2m. Zestawienia to dziś Ci nie wstawię ale napiszę że ogółem do dzisiaj koszt samych fundamentów,murów, oczyszczalni i robota murarza to 63300zł +3330zł kominek(z wkładem i obudową z szamotu). Ale nie ma tak różowo, do tego dochodzą koszty poboczne...narzędzia, wc, garaż np, elementy zagospodarowania działki np ogrodzenie. Ale ja jestem przekonana że się uda :)

rafalgt ja się zastanawiam nad takim kolorem elewacji jak delicje ale chyba wygra zieleń :)

Ila75 bez żadnych podtekstów mi tu :p ja nie odpoczywam, intensywnie przygotowuję się do odpoczynku, ale cały czas trzymam rękę na pulsie i koordynuje budowę :) Dzięki Tobie myślę o piecu i rozdzielaczu ;)

Ale się grono Delicjuszy powiększa :wave:

:welcome:Witam wszystkich delicjomaniaków!!!! Jestem tutaj nowy... jakoś brakowało mi czasu i odwagi żeby się zarejestrować i wymieniać doświadczenia budowlane... no ale... jestem. Często zaglądałem do dziennika netki 55, podlądałem zmagania i czekałem na nowe zdjęcia w sumie z ciekawości jak inni aranżują pierwotny pomysł delicji i jakoś wszystko było mi "nie w tą stronę" :) U mnie delicja jest już wybudowana (ssz) ale w wersji BIGG. Domek a właście dom ma wymiary 12x13,5 m i w sumie ponad 140 m powierzchni uzytkowej, także dość sporo:lol: Zyczę dużo wytrwałości i cerpliwości bo na dalszym etapie budowie są niezbędne