Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - DELICJA czyli nasz mały domek (nie)WIELKIM kosztem

netka55

Recommended Posts

• Odpowiedzi 588
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klesia napisałam w dzienniku moją wizję łazienkową, zobacz, podpowiedz. A ta czerwona płytka to nie dekor to zwykła płytka, zastanawiałam sie czy wprowadzać tą czerwień bo mała łazienka i 3 kolory to sporo ale jak zobaczyłam płytkę na żywo to ta czerwień jest najładniejsza więc zostaje!

msdracula po wakacjach jestem bardziej zmęczona niż przed :D pakownie, podróż,duża dawka jodu+spacery, znowu podróż, rozpakowywanie, wesele, pranie... Odpocznę na budowie :lol2: zapał mam nieziemski, niech się to w końcu ruszy! :)

Ojej, ale nabrałaś wiatru w żagle po tym urlopie :) Już planujesz płytki do łazienki? Ty to masz zapał - ja na razie nie mam do tego głowy, tylko oglądam, nic nie wybieram ani nie projektuję. Może jak dach nad głową będzie i okna, to się wtedy odstresuję i wena sama przyjdzie. Na razie spinam się mocno, żeby do SSZ doprowadzić ;)

Jeszcze raz przyjrzałam się Twojemu opisowemu projektowi na łazienkę i jeśli chodzi o mnie, to we wnęce z prysznicem dałabym pionowo taki pas płytek z tym falistym dekorem, a wokół białe płytki. Na małej powierzchni nadmiar kolorów może trochę bić po oczach. Najlepiej jednak przydałaby się symulacja komputerowa :)

Netko!

Poczytałam Twoje sugestie, obejrzałam aranżację na zdjęciu.

Zgadzam się z moją przedmówczynią, czyli z Ewą (chyba?).

W kabinie prysznicowej dałabym te faliste kafle, połączone z białymi.

Uważam, że efekt będzie super.

A jeśli chcesz mieć czerwone, niech one będą tylko gdzieniegdzie, jako taki kontrastowy akcent.

Pamiętasz moją łazienkę i połączenie grafitu z czerwienią?

A białą mam tylko armaturę i ścianę pod sufitem.

Wygląda to naprawdę fajnie, wszyscy się zachwycają.

Myślę, że powinny przeważać dwa kolory, w Twoim przypadku ten falisty i biały.

Czerwień potraktuj wpadkowo, czyli tylko jakieś akcenty i wtedy może czerwone dodatki?

Wiem.. wiem.. to są poważne dylematy. :yes:

Pozdrawiam Cię!

Witaj Netka!

A ja mam inną propozycję. Jako,że jestem lekko skrzywiana na biel to proponuję Ci:

1. ściana z umywalką biała, a naszerokość umywalki{ szafki,blatu} dekor w paseczki{ od syfitu do podłogi} , kibbelek- poprzeplotłabym białymi kaflami z tą cienką listewką w pionie tak z dwa, trzy razy { te białe bym przekroiła na pół}

2. ściana z oknem biała

3.ściana z wanną biała - wykorzystałabym cienką listewką wkoło wanny

4. prysznic biały, a ścianka w prysznicu ta naprzeciw okna czerwona

5. ścianka z drzwiami biała

w tej wersji mimo,że lubię szary jednak bym z niego zrezygnowała.

Myślę że to taki elegancji minimalizm. A Ty jak się zapatrujesz na taką koncepcję?

Witaj Netka:)

Przeczytałam Twój dziennik od początku, a teraz śledzę go na bieżąco i z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy.

Jestem dopiero na początku budowania i daleko mi do wykańczania wnętrz, ale pomyślałam, że podrzucę Ci jeszcze jeden pomysł wykończenia łazienki (żebyś miała trudniejszy wybór:)):

Przedmówczynie proponują pionowe paski, a ja, w celu optycznego powiększenia łazienki, pomyślałabym o pasku poziomym. Chyba zrobiłabym wszystkie ściany białe, obudowy wanny, wc i umywalki szare, być może z dekorem na krawędziach, a wokół całej łazienki, na wysokości ok. 120cm czerwony pasek.

A pewnie zaczęłabym od narysowania rzutów wszystkich ścian (od ręki i tak mniej więcej, bo artystką to ja nie jestem, niestety), skserowania kilka razy i pokolorowaniu kredkami na kilka wersji - to dało by pewnie jakiś pogląd co mi się podoba, a co jest nie do przyjęcia (niestety nie potrafię robić wizualizacji komputerowych).

Zazdroszczę etapu budowy, mam nadzieję robić dach w październiku:)

Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów,

Kasia

Jak dobrze że jest forum no i WY!!!

Bardzo dziękuję za propozycje. Jutro wszystkie obgadam z inwestorem bo dzisiaj wyjechał służbowo.

ewanz masz rację z symulacją, już poczyniłam działania w tym kierunku=>patrz dziennik :) z ilością kolorów też masz rację ale trochę szkoda mi ładować w kąt, w prysznic płytkę-dekor od góry do dołu z 1 względu-cena, ale nie mówię "nie" :)

Iwona to już jest was dwie ;) oczywiście że pamiętam Twoją łazienkę!

lili07 kochana ale rozwinęłas skrzydła w mojej łazience! ;). Wrzucimy do kompa u pani projektant i rozważymy, tylko nie wiem czy nie będzie zbyt sterylnie bez innego koloru

Witaj u mnie KasiaSzyBa nick interesujący :) Cieszę się że ktoś czyta te moje wypociny. Mam nadzieję że wysuniesz jakies wnioski ode mnie na swoją budowę. Na jakim etapie jesteś? Nie mów że Ci daleko do wykończeniówki bo ja rok temu zaczynałam snuć w głowie wizje pomieszczeń, ustawien mebli itd a wtedy nie mieliśmy w ręku nawet PnB. Nigdy nie jest za wcześnie na takie planowanie! Twoja wizja mojej łazienki jest super! Taka prosta ale ciekawa. No i z kredkami też masz rację, chyba jutro zrobimy z Adrianem akcję rysowanie łazienki. Ale jak już pisałam w sobotę podsunę pani projektant żeby wrzuciła do kompa.

Jeszcze raz dziękują Wam dziewczyny za pomoc! Temat otwarty wiec bądźcie czujne! :D

Hej Netka,

nie daj się zakręcić projektantce w sklepie z płytkami - dużo dekorów to wyższa cena. A jeśli masz wizję z szarym, to upieraj się przy szarym - w końcu to Ty będziesz korzystała z tej łazienki przez co najmniej kilka lat:)

A co do mojej budowy - to wczoraj geodeta wytyczył nasz domek. Mam nadzieję zamknąć stan surowy przed zimą i w zimie robić instalacje.

Pozdrawiam,

Kasia

KasiaSzyba wiem wiem o dekorach. Jestem zbyt "obliczona" jak to mówi mój luby żeby sobie drożyznę wcisnąć :D Szary zostaje na 100%, napisałam wczoraj o łazience w dzienniku. Życzę wam spełnienia planu i dobrych fachowców, wpadaj do mnie i informuj o postępach. Albo załóż dziennik! :)

Klesia odpisałam u Ciebie. DObrze że jeszcze mam sporo czasu na wybór a raczej szukanie :)

Hej Netka!! Nie odzywałem się ale bacznie z żoną oglądaliśmy wasze poczynania na budowie..

Mam ogromną prośbę!!! Czy byłabyś wstanie napisać nam zestawienie ilościowe materiału który już wykorzystaliście na budowę?? typu bloczki fundamentowe, gazobeton itp. tylko ilości nas interesują bo ceny są wszędzie różne. A tak na marginesie to my musimy czekać na geodetę do jesieni ze względu na ukształtowanie terenu za dużo krzewów i drzew do dokładnych pomiarów działki ale co zrobić pewnych kwestii się nie przeskoczy!!!]

Pozdrawiam i czekam na odp.

Cześć netka55!

tak już od miesiąca śledzimy z mężem Wasze poczynania na budowie. Oczywiście przeanalizowałam cały Twój dziennik oraz komentarze - jestem pod wrażeniem co do tempa prac oraz zaangażowania z jakim wszytko opisujesz. Tak chwilami jak piszesz mam wrażenie jakbym czytała o sobie :rolleyes:

Też mamy plany budowy, w sumie to już nawet zaczęły być realizowane. Mieliśmy dylemat co do projektu. Były na tapecie 2 Sielanka i właśnie Delicja. Padło na drugi. Kupiliśmy projekt 2 tyg temu, działkę mamy (darowizna rodziców - podobnie jak u Was), teraz projekt się "przerabia" u architekta i złożyłam zlecenie na mapę do celów projektowych. No i trzeba czekać niestety formalności się nie przeskoczy. W naszej Delicji będzie trochę zmian. Będziemy robić piwnicę po salonem i kuchnią. Wejście do niej będzie z pomieszczenia gospodarczego oraz spiżarni, gdzie będzie też kącik na "szpargały gospodarcze". Piec, baniak na ciepłą wodę itp będą w piwnicy oczywiście. Dodatkowo poszerzamy budynek po 0,5m netto z prawej i lewej. Zyskuje przez to większą kuchnie, salon, dwie sypialnie i łazienkę. :D Rezygnujemy też z kominka. Strop będzie drewniany ze względu na koszty, sami go wykończymy (ocieplenie, zabudowanie). Taras zostaje półokrągły - widziałam że Wy zmieniliście na kwadrat. Przy wyborze projektu miałam warunek że wejście z przodu i taras jest półokrągły - strasznie mi sie to podoba :). jeszcze nie wiem co z wejściem, czy czasem nie będzie zmienione na to z sielanki. Projektant ma nam to przeprojektować i pokazać wtedy zadecydujemy czy zmienimy to czy też zostanie bez zmian. Niestety nasz domek nie będzie pioł się w górę tak szybko. Nie chcemy brać póki co kredytu, mamy zamiar sukcesywnie pomału etapami budować. Mimo że będzie się to przeciągało już jestem nakręcona i cały czas planuję co jak i z czym :rotfl:

Póki co na działce rośnie pszenica :) czekam na żniwa, po nich zabieramy się do zagospodarowania działki (ogrodzenie, posadzenie drzewek itp., może wykopanie studni). Trochę pracy będzie bo to aż około 17 arów. może na wiosnę uda się wylać fundamenty z piwnicą. Zobaczymy, czas pokaże.

Trochę się rozpisałam, mam nadzieję, że nie masz tego za złe. Oczywiście za Was trzymamy kciuki i kibicujemy! :)

Pozdrawiam serdecznie!

Hej :) pięknie rośnie domek, pięknie! Po wakacjach nabrałaś werwy jak widzę :) Najlepszy etap przed Wami - wykończenie :D ech ja to szczerze mówiąc boję się tak wcześnie planować łazienki itp., chociaż strasznie mnie korci, po prostu nie chcę zapeszyć, bo u nas wprawdzie budowa się rozpoczęła i miałam Was gonić, ale mamy troszkę problemów (zresztą zapraszam do poczytania - jestem tam gdzie Ila). Kafelki wybrałaś cudowne, bardzo mi się podobają, nie mam niestety wyobraźni przestrzennej, więc poczekam na wstępne wizualizacje i wtedy może coś pomogę. Trzymam kciuki i oby do przodu!! :)