Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - DELICJA czyli nasz mały domek (nie)WIELKIM kosztem

netka55

Recommended Posts

• Odpowiedzi 588
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

netka czy pokoik na ostatnim zdjęciu ze styropianem na podłodze to ten najmniejszy u was w domku?Lokator już jest do niego przypisany;)?Zastanawiałaś się na umeblowaniem?Pytam, bo my też mamy jeden taki nieduży coś koło 9m kw, ale mam nadzieję ,że najpotrzebniejsze meble się zmieszczą:). W mieszkaniach blokowych takie wielości pokoi są raczej normalne. Ja na studiach zamieszkiwałam w takowym co miał 150x300(miałam szafkę, krzesło, amerykankę i szafkę nocną). Przytulnie było:D.

Fajnie już wnętrza wyglądają jak okna są wstawione i tynki na ścianach.Coraz bardziej domowo się robi:).

Klesia u nas poszło gładko w łazience, najgorzej było w holu, a cała akcja sprawnie bo w 1 dzień razem z foliami i pianką :)

janiseya ten pokoik to rzeczywiście najmniejszy, ma 8m2. Ustawienie mebli było znane zanim powstały fundamenty :D i to we wszystkich pomieszczeniach ;) Ten pokój to taki komputerowo-gościnny czyli wywalę tam męża z papierami a gości położę spać. Wstawiamy tam kanapę na której teraz śpimy (ma 2 lata więc jakoś nie szpeci), szafę narożnikową (też 2-letnia) i regał z Ikei Billy i może nawet biurko narożnikowe, bo takie też posiadamy.

Ja też mam odczucie że domowo się robi chociaż nie mogę uwierzyć że tam niedługo zamieszkamy i będziemy mieli tyle pokoi, tyle przestrzeni...i tyle sprzątania! :D

Hmmm...co do sprzątania, to ja akurat nie mogę się doczekać aż będziemy u siebie, bo będę miała MNIEJ:lol2:.No i przestrzeń po swojemu zorganizowaną co bardzo ułatwia utrzymanie porządku.W tej chwili mieszkamy u rodziców i mam do ogarnięcia coś koło 250 m kw.Ponieważ nie pracuję( niestety:() siłą rzeczy jestem więcej w domu i bardziej mi przeszkadza nieład.Jak pracowałam, czasu mniej w domu spędzałam, to tak mnie nie denerwowało. No i przy dziecku nie zrobi się tego co trzeba kiedy się chce, tylko kiedy można;).

Witam mam pytanie jak wygląda sprawa wentylacji tzn czy jest we wszystkich pokojach czy gdzieś jej nie ma?

Postępy super-gratuluję ja mam nadzieje zacząć na wiosnę tylko nie ma gazu,a kominek nie za bardzo do mnie przemawia, także tylko prąd i akumulowanie albo dobudować kotłownie i na groszek....

Pozdrawiam Leszek

Edytowane przez pyton79

Wentylację zrobiliśmy wg projektu czyli w spiżarni, kuchni, salonie (bo jest kominek), łazience i pom.gosp. W pokojach i holu jej nie ma. Kominek dla nas jest dodatkowym źródłem ciepła ale pewnie przez pierwsze zimy będziemy palić codziennie :)

Na Twoim miejscu wybrałabym groszek ale koniecznie w dodatkowej kotłowni

pozdrawiam

no to nieźle netka! idziecie jak burza :) Akurat trafiłaś w temat, bo właśnie siedziałam nad blogami i czytałam komentarze o ogrzewaniu - załamałam się - koszty u innych zaczynają się od 30 tys., pomyślałam - nie dam rady, a tu nagle nasza kochana delicjuszka pisze, że nie jest tak źle :D Czasami tak siedzę sobie i czytam inne blogi i myślę sobie - za co ty się zabrałaś kobieto z taką kasą :/. Na szczęście jesteś Ty i dodajesz mi otuchy, że można tanio, szybko i pięknie :) Dziękuję...

Nie wiem czy pisać ale po obejrzeniu rozłożenia podłogówki nie mogłem wytrzymać. Te rozłożenie jest niestety nie poprawne i nie będzie grzać poprawnie!!! Nie chce się wymądrzać ale byłem instalatorem c.o i wod-kan przez 5 lat a teraz jestem handlowcem w tej branży i szczerze piszę!!! Oto załącznik do zdjęcia jak to powinno wyglądać!!!!podłog Pozdrawiam!!!

ColourS bardzo miło mi sie zrobiło że dodałam Ci skrzydeł z kosztami ogrzewania ale... to wcale nie jest tak różowo. Musisz się mocno spiąć, szukać i zamawiać w necie a instalatora wyręczać ile się da. Nie kupowaliśmy najtańszych materiałów tylko takie ze średniej półki ale w dobrych cenach. Pozdrowienia!

michu021 a możesz sprecyzować dlaczego moja podłogówka nie będzie grzać poprawnie? I czy masz na myśli pętle w salonie? Bo jeśli masz na myśli ułożenie "w ślimaka" to wszędzie prócz tej 1 pętli takie jest. Swoją drogą jak inne ułożenie rurek może wpływać na oddawaną przez nie temperaturę?

Klesia kuchnia kosmos bo taka czarna i nowoczesna, ale pozytywnie ABSOLUTNIE! Mnie tez się wydaje że mamy gust podobny. Ja po prostu dawno już ubzdurałam sobie wizję białej kuchni i Twoja tak mnie zaskoczyła. Ale płytę mam czarna i okap też planuję ;) W końcu miałyśmy się ścigać więc widzisz...staram się! :p A Wy juz macie posadzki? Bo my od dzisiaj tak :p

No to mnie pocieszyłaś z tym wodtechem, chyba tam zamówimy, reszta w rękach kuriera;)

Też podlewacie wylewkę, żeby nie pękała tylko powoli wysychała?

A`propos koniczynki, to może powinnaś zagrać w totka?

A jak tam poszukiwania szarych płytek? W castoramie nic nie znalazłam, następny w kolejce jest leroy, zobaczymy...