Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - DELICJA czyli nasz mały domek (nie)WIELKIM kosztem

netka55

Recommended Posts

pewnie ze wszystko kwestia co sie wybierze-ja uwazam ze nie opłaca sie szalec z płytkami za 200 zł/m2,kuchnia za 20 tys,nie wiadomowo jakimi sprzetami bo za 5-10 lat to i tak sie znudzi i pomaqłu sie bedzie na nowo remontowac;)

czy pokazalabys kominek i kuchnie z lodowka ?jak sprawuja sie płytki w salonie i gres z leroy?

• Odpowiedzi 588
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak płytkarz ma pomysł to z całkiem pospolitych płytek wyczaruje coś fajnego. U mojej ciotki płytkarz z płytek kupionych z 10 lat temu wyczarował z łazienki niebanalne wnętrze. Ostatnio widziałam promocję na płytki za 19zł z pięknymi dekorami, łazienka nimi wyłożona mogłaby być na prawdę ciekawa.

Co do kominka przekonałam się, że im częściej się wokół niego posprząta, tym potem jest mniej. A tak w ogóle jak zamieszkałam w domu, musiałam nabrać dystansu do sprzątania;). Szczególnie jak przychodzą ciepłe dni i zaczyna się częściej w ogrodzie przebywać a wszyscy latają po domu w butach jak po elemencie składowym ogrodu;).

Netka a jaki macie piec gazowy? Kondensacyjny może?

Co do kredytu, to ja się jednak nastawiałam, że weźmiemy w tym roku. Ale rozumiem obawy męża, od roku szukam pracy bez efektu, on ma pracę wyjazdową i stresującą. Największe ciśnienie było na koniec roku aby dom zadaszyć i aby nam pieniędzy nie zabrakło. Mieszkać możemy tu gdzie mieszkamy ile chcemy, rodzice nas nie wygonią. Zobaczymy co nam ten rok przyniesie i zdecydujemy. Kredytować możemy się w każdej chwili.

Ale zazdroszczę Ci(jak najbardziej pozytywnie), że jesteście już u siebie:).

Helen87 oczywiście że to kwestia wyboru ale także chyba zamożności. My nic wymieniać nie będziemy bo po prostu nas nie stać. Jak się popsuje, zniszczy to dopiero będziemy kombinować skąd wziąć na nowe. Zdjęcie kominka wstawię ale kuchni z lodówką to nie da rady ująć na foto-próbowałam chyba że wystarczy Ci tylko foto z wejścia to 10cm lodówki się załapie ;) Płytki w salonie leżą ;) a co dokładnie chcesz wiedzieć? chodzi Ci o czystość? W świetle dziennym widać kurz i każdy paproch, ale w sztucznym już nie.Nic złego o nich powiedzieć nie mogę :) A gres z Leroya jest super szczególnie ten kolor który mam w kuchni-nic nie widać, okruchów, plamek wody itd Żałuję że nie położyłam go też w holu tzn tego koloru.

maldarec a ile średnio macie stopni w domu?jakie ocieplenie i czy kominek z DGP?grzejniki czy podłogówka? A ile z tego czasu który podałaś grzaliście gazem? a Pod sprzątaniem kominka masz na myśli mycie szyby czy wyrzucanie popiołu? :) My wybieramy popiół codziennie a szybę myję tylko ja i średnio to też jest raz w tygodniu bo palimy codziennie popołudniu więc nie zawsze mam możliwość (przez pracę) A wokół kominka zamiatamy po wyciągnięciu popiołu i jest czysto.

janiseya musze pójść w Twoje ślady z tym sprzątaniem :) Już się obawiam tych ciepłych dni, ale grunt to się nastawić ;) Rozumiem co czujesz-mówię o Waszym budowaniu i o "pozytywnej zazdrości" Też tak miałam, tylko że ja na szczęście nie musiałam długo zazdrościć bo budowa była ekspresowa. Wytrzymasz...pomyśl że inni maja gorzej

pozdrowienia

W domu mamy średnio 21 stopni, ogrzewanie podłogowe mamy w kuchni i łazienkach w pozostałych pokojach grzejniki, ściana to pustak max. 29 cm+ 12 cm styropian i 25 cm wełny na poddaszu. Kominek z rozprowadzeniem powietrza po pokojach i większość czasu palimy w kominku, a gazem do tej pory tylko dogrzewaliśmy (3-5 godz. dziennie). Nie było zimy i nie było potrzeby za dużo grzać. Teraz przy mrozach -14 stopni, grzejemy gazem więcej, więc rachunek za styczeń- marzec pokaże prawdziwe koszty. Znajomy mówi, że u niego pierwsza zima w nowym domu, była najdroższa, widocznie mury potrzebowały doschnąć. A co do sprzątania to popiół mąż wyrzuca raz na tydz. i szybę myje raz na tydzień. Zamiata pod kominkiem codziennie bo przy dokładaniu polan zawsze coś się nabrudzi. Nie wyrzuca popiołu codziennie bo są w nim rozżarzone węgielki, dzięki którym dużo łatwiej codziennie rozpalić.

dzieki za foto kominka bardzo przyjemny beżyk;) a jakim drzewem palicie i ile wam tego schodzi?odnosnie płytek to własnie ciekawa byłam czy widac kurz i czy sie nie rysza-moze na jasnym woodenticu az tak nie widac kurzu-ogolnie to chciałam wiedziec czy lepiej sie sprawuja niz panele odnosnie utrzymania?a czy w łazience jest wystarczajaco tyle miejsca aby były normalne drzwi do prysznica otwierane a nie składane?

Iwona i Mariusz dziękuję za mile słowa, bardzo fajnie że nie tylko nam się podoba nasz dom :)

Helen87 kominek nie jest beżowy tylko ciemnobrązowy, w dzienniku na str 9, post 169 widać prawdziwy odcień.

W kominku palimy dębem, grabem i jesionem czyli najbardziej kalorycznym drewnem liściastym. Nie wiem jak Ci podać ilość, bo to zależy od temp na zewnątrz i od tego od której palimy (czasem 15.30, czasem 17.30) Tak na oko, patrząc na drewutnię, to zużyliśmy ok 1,5m3 paląc od początku sezonu grzewczego

A kurz na woodenticu widać bardziej niż na panelach. Rozumiem żę chcesz budować Delicję i robisz wywiad ;) Chodzi mi o łazienkę i Twoje pytanie. Ściana z wanną i prysznicem ma 2,5m długości, prysznic można zrobić 80-100cm, jak wstawisz wannę typu wiadro np 80cm to wejdą normalnie otwierane drzwi :)

pozdrowienia

Cześć Klesia! Mieszka się super i dopiero od paru dni odczuwam to pełną parą bo jestem chora i siedzę w domu. Wprawdzie to nie to samo co urlop bo nie jestem w pełni sił ale i tak mnie cieszy. W sobotę już wracam do pracy i znowu będzie codzienna bieganina. Wannę mamy Aquaform Simi 150x80cm, podobna do Piramidy model Luna ale opinie pozytywniejsze zdecydowanie o pierwszej (akryl lepszy)

pozdrowienia, idę do Ciebie zajrzeć :)

• 2 weeks później...

Witam!

Zasypało Was? Jak szuflowałam rano aby zdążyć do pracy pomyślałam o Waszych metrach do drogi....... ale dla pocieszenia - nam nikt drogi nie odśnieżył... ani ani po prostu zajeździliśmy śnieg no i te nasze dziury jakoś się zalepiły ale wiosną to ja będę Tobie zazdrościć asfaltu :). Pozdrawiam.

Witaj Netko

gratulacje - dopiero dzisiaj wpadłam na twój wątek, a budowałam podobnie mały domek; lubie takie własnie domy, sa na miarę "ludzkiego wzrostu", jak ja to nazywam.

niewiele osób ma tak rozsadne podejscie do budowy

jesli jeszcze nie byłas, to musisz wpaść na wątek "dom za 200 tys." - tam ludzie często nie wierza, że mozna jednak.

Ale mam zaległości...

Zetko u Was pewnie przejściowo ta woda i błoto...u nas nadal, tylko latem w czasie suszy nie mamy błota :(

Iwona i Mariusz jak wyżej ;) muszę zajrzeć do Twojej Bukowej krainy :)

Ila75 na tyłach mieliśmy drugie jezioro. Teraz wsiąkło ale kałuże stoją. Zobaczysz sama 16-tego :)

Klesia ja nie narzekam na kolor woodentica, mniej widać niż na jasnych. OJ z psem chyba bym rozstroju nerwowego dostała :D

Zielony ogród witaj u mnie, dzięki za uznanie. Rozsądek przy budowie to podstawa no i przed też bardzo potrzebny. Kiedyś byłam w tym wątku, ale nie mam czasu się udzielać.pozdrawiam Cię