Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - DELICJA czyli nasz mały domek (nie)WIELKIM kosztem

netka55

Recommended Posts

• Odpowiedzi 588
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klesia jakoś mnie ta woda nie przeraziła, murarze świetnie sobie z nią radzą, mam nadzieję że już nie będziemy mieli z nią do czynienia. Oj raczej Ciebie nie przegonimy bo po fundamentach mamy 3 tyg do m-ca postoju-murarze idą skończyc inną robotę.

eLTeeS no nareszcie!pełna para! ale jestem zadowolona. dzisiaj to aż mi ta wylewka w garażu przesłania te ławy :p ale już widać gdzie będzie NASZ DOM :wiggle:

pozdrowienia

Witaj Netka! :) Przeczytałam historie waszych zmagań kredytowych i jestem pełna podziwu dla Twojej determinacji. My jesteśmy na początku tej drogi - właśnie zamierzamy składać wniosek. Jak na razie jestesmy pełni nadziei, ale i nie bez obaw - w końcu ( jak to trafnie ujęłaś) - ślubujemy na 30 lat ( niejedni w małżeństwie tyle nie wytrzymują ;)) . Zobaczymy jakie będą efekty naszych starań. A Tobie życzę szybkch i sprawnych rąk fachowców!!!

Ila75 no tak nie do końca to szalunki. Tylko miejscami na brzegach, nie po całości.

Klesia te płytki które kupiłam nie są szare, są brązowe!To do kuchni na podłogę a szare chcę tylko do łazienki, nigdzie więcej bo nie pasowałyby do całości wystroju i kolorów. W holu będą odcienie beżu (do 35zł/m2 ;) ) Jak słyszę paradyż to aż nie chce mi się oglądać bo wiem jakiej ceny się spodziewać :o mam już upatrzone w Leroyu takie:

http://images39.fotosik.pl/744/142cd4db61cef608gen.jpg

Cena jak dla mnie do przyjęcia, ale mój chłop wolałby tańsze chociaż te też mu się podobają. W Casto też je mają ale o 3 zł droższe

Tak, na szczęście mamy takie zaufane miejsce. Już u kogoś w dzienniku pisałam że składujemy to wszystko u teścia na strychu. te ostatnie płytki za ciężkie żeby wnosić do góry, więc zawadzają mu chwilowo w garażu. Jak pomalujemy nasz to będą stały u nas. Korzystam z okazji jak można coś kupić taniej :)

Gratuluję postępów.:jawdrop:

Na budowie dobrze mieć zawsze przygotowane coś do zabetonowania.

Wyliczenie betonu nigdy nie jest precyzyjne i zawsze lepiej zamówić go ciut więcej, koszt dojazdu ekstra jest większy niż nadmiar niewielkiej ilości betonu.

przy stropie proponuję zrobić formę na płytki betonowe. jeżeli będzie nadmiar betonu będzie gdzie wylać , a płytki betonowe zawsze sie przydadzą.;)

Byle wyjśc z ziemi.

pamietajcie o dokładnym zagęszczeniu zasypywanych fundamentów. Warstwami po 30 cm , nie więcej , i zagęszczarka.

dopilnuj osobiście. Tego nie można później naprawić.

Dobrze jest też zrobić przepusty na kanalizacje , po co kuć w bloczkach.

No i przepust pod ławami , pod przyłącz wody

Zbigniew100 dzięki za podsunięcie pomysłu z formami na płytki betonowe. Przydadzą się nawet bardzo bo od płotu do domu mamy 20metrów! Przepusty już zostawione, a o zagęszczaniu pamiętam, mój murarz jest bardzo skrupulatny, myślę że wykona to prawidłowo.

ulciam no przyznaję że nasi muzarze mają tempo niezłe. Dysperbitem jest pomalowane tylko to co było suche, murowane poprzedniego dnia. Pogoń swoja ekipę bo pogoda ma dopisywać :)

pozdrawiam

Netka, ślicznie u was zaczyna wyglądać domek. Będę częstym gościem u was, bo znów chce przeżywać budowę domu, a narazie mogę ją przeżywać z Wami, bo nasza budowa to już prawie nie budowa ;P Jeszcze z zewnątrz będziemy szaleć.

Kochana śliczny ten gres Trawertyn z Leroy Merlin. Mogę wiedzieć ile daliście za m2 ? Kurcze szukamy czegoś fajnego na podjazd i taras, a ten wygląda bardzo naturalnie :) Oczywiście nie bardzo drogiego ;P Zastanawiamy się jeszcze nad piaskowcem co by ułożyć go naturalnie w sensie, żeby pomiędzy trawka rosła :D I to nas wyjdzie w miare tanio, bo tona piaskowca wyniosła by nas 200 zł, tylko nie pamiętam ile wychodzi z tego m2 :p

eLTeeS gres kosztował 50zł/m2 (pisałam w dzienniku-nieuważnie czytałaś :p ) ale to była promocja do 24.03. Normalna cena to ponad 60zł. masz link http://www.leroymerlin.pl/produkty/seria-travertyn,m1242632793.html nie wiem czy nadawałby się na podjazd... i zapraszam jak najczęściej! z Twoim gustem to będziesz moim doradcą! :rolleyes:

Klesia wejście dokładnie tak jak piszesz-półokrągłe schody, wyjdą 3 bo dom wysoko wyniesiony. Jeszcze fundament nie wymurowany, chyba murarz zostawia sobie najgorsze na koniec ;)