Voytas 13.02.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 WitamPytam bo chcialbym wiedziec zanim w poniedzialek dowiem sie w banku.Mianowicie chodzi mi o to, że mam juz kredyt. Bank oczywiscie chce ubezpieczenia kredytu zanim da kaske. Warunkiem jest tez m.in. dostarczenie kopii potwierdziającej zlozenie wniosku w sadzie o wpisanie hipoteki.Ale czy nie jest tak, ze ubezpieczenie jest po to zeby bank mial zabezpieczenie zanim bedzie wpisana hipoteka?Bo jesli tak to zanim zdążylem uruchomic kredyt to juz mam pismo z sądu ze zostala wpisana hipoteka na rzecz banku. Tempo ekspresowe. A w tej stuacji odchodziloby mi ubezpiecznie w wysokosci 1,5 tys PLN. Ale oczywiscie moge sie mylic.....bo nie pamietam. PozdrawiamVoytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 13.02.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Dokładnie o to chodzi. Po prostu do czasu wpisu hipoteki do KW banki żądają ubezpieczenia kredytu. Jeśli masz juz informacje o wpisie do księgi, to złóż wniosek o aktualny wypis i gdy go dostaniesz dostarcz go do banku. Oczywiście z wypłatą kredytu musiałbyś sie wstrzymać do czasu dostarczenia wypisu do banku, ale dzięki temu oszczędzasz na składce ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 13.02.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Bank powinien pobierać składkę na ubezpieczenie co miesiąc (w miarę potrzeby) w wysokości 1/12 składki rocznej. U mnie tak było. Pamiętaj, że wpis hipoteki do księgi to nie wszystko, wpis musi sie jeszcze uprawomocnić.Ja też wpis miałam bardzo szybko, ale składkę ubezpieczenia za jeden miesiąc - jakieś 70 zł, zapłaciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 15.02.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Chwilke, chwilke.Wystarczy, ze ustanowie hipoteke i juz nie potrzebuje placic za ubezpieczenie kredytu? A jesli na dzialce nic nie zaczalem jeszcze budowac, wartosc dzialki jest znacznie nizsza niz kwota kredytu (dosc powszechne zjawisko), a ja wzialem kredyt i wyjechalem na Teneryfe. Czy hipoteka na pustej dzialce jest satysfakcjonujacym zabezpieczeniem dla banku? Wątpię.Pytam, gdyz moj bank powiedzial, ze ustanowic hipoteke na ich rzecz to ja mam obowiazek i owszem, ale oni mi zlikwiduja ubezpieczenie kredytu dopiero wtedy, gdy na tej dzialce cos powstanie (tzn. cos nieco bardziej wartosciowego, niz kilka sosen). Wydaje mi sie to dosc logiczne patrzac z ich punktu widzenia, choc dla mnie niekorzystne. Czy wiec moze byc tak, ze hipoteka moze juz byc na rzecz banku, ale bank sam zadecyduje kiedy uwolnic mnie od kosztownego ubezpieczenia kredytu?-infiniti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 16.02.2004 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Chwilke, chwilke. Wystarczy, ze ustanowie hipoteke i juz nie potrzebuje placic za ubezpieczenie kredytu? A jesli na dzialce nic nie zaczalem jeszcze budowac, wartosc dzialki jest znacznie nizsza niz kwota kredytu (dosc powszechne zjawisko), a ja wzialem kredyt i wyjechalem na Teneryfe. Czy hipoteka na pustej dzialce jest satysfakcjonujacym zabezpieczeniem dla banku? Wątpię. Pytam, gdyz moj bank powiedzial, ze ustanowic hipoteke na ich rzecz to ja mam obowiazek i owszem, ale oni mi zlikwiduja ubezpieczenie kredytu dopiero wtedy, gdy na tej dzialce cos powstanie (tzn. cos nieco bardziej wartosciowego, niz kilka sosen). Wydaje mi sie to dosc logiczne patrzac z ich punktu widzenia, choc dla mnie niekorzystne. Czy wiec moze byc tak, ze hipoteka moze juz byc na rzecz banku, ale bank sam zadecyduje kiedy uwolnic mnie od kosztownego ubezpieczenia kredytu? -infiniti. Sadzę, iż zalezy to od banku i dodatkowych zabezpieczeń. My bierzemy kredyt w PKO BP, gdzie oprócz zabezpieczenia hipoteką na działce jest zabezpieczenie wekslem do kwoty kredytu. W takim przypadku, gdy jest wyciąg z KW potwierdzający wpisaną hipotekę nie trzeba ubezpieczać kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voytas 16.02.2004 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Doczkelaem poniedzialku i zadzwonilem do banku.Wszystko po mojej mysli. Tez juz dostali pismo z sądu i trzeba poczekać na uprawomocnienie, czyli do jutr (17 luty). Wtedy mija 7 dni na odwolanie od terminu doreczenia.Pani powiedziala że jak juz to nastapi to nie musze ubezpieczac. A to z kolei oznacza, ze w kieszeni zostaje mi 1,5 tys PLN.Bank BPH-PBK.A co do weksla to musialem wykupic na 15 tysiecy PLN. Teraz tylko zaplaci prowizje, podatek i czekac na pierwszą transze. PozdrawiamVoytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goga 24.02.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Jaki podatek masz na myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 24.02.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Jest podatek od czynności cywilno-prawnych. Też go płaciłem, ale nie pamiętam od jakiej kwoty i za jaką czynność to było. Kwota też nie była astronomiczna, jakieś kilka setek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania76 25.02.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Doczkelaem poniedzialku i zadzwonilem do banku. Wszystko po mojej mysli. Tez juz dostali pismo z sądu i trzeba poczekać na uprawomocnienie, czyli do jutr (17 luty). Wtedy mija 7 dni na odwolanie od terminu doreczenia. Pani powiedziala że jak juz to nastapi to nie musze ubezpieczac. A to z kolei oznacza, ze w kieszeni zostaje mi 1,5 tys PLN. Bank BPH-PBK. A co do weksla to musialem wykupic na 15 tysiecy PLN. Teraz tylko zaplaci prowizje, podatek i czekac na pierwszą transze. Pozdrawiam Voytas Tez sie przymiezam do kredytu w BPH-PBK i z ta hipoteką to jest tak jak piszesz. Ale o co chodzi z wekslem??????????? Co to znaczy, że musiałeś wykupic na 15 tys???????????????????? Mi nic o wekslach nie wspominali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 25.02.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 O ile wiem to każdy bank żąda weksla "in blanco" na kwotę conajmniej równą kwocie udzielonego kredytu. Przy dużych kwotach można wykupić weksel na kwotę niższą i podwyższyć jego wartość (za dodatkową opłatą) w urzędzie gminy. O ile pamietam płaci się 1 zł od każdego tysiąca wartości weksla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts