Larix1 30.08.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Po zakupie działki z domem staram drewnianym w stylu podlaskim okazało się że chata zbyt jest zniszczona przez owady i nic innego nie pozostaje jak postawić nową. Pytania?: 1. Jak to wszystko zacząć proceduralnie od kogo najpierw.2. Czy jest różnica że posiadam stary dom i jego miejscu będzie nowy też drewniany ciut większy o takim samym wyglądzie.3. Są wszystkie przyłącza tzn. woda, i prąd dom obecny (stary) nie ma łazienki i nie ma na placu szamba.4. Czy taki myk tzn rozebrać stary dom pod pretekstem remontu i na jego miejscu postawić nowy z mykiem takim ze obkopać stare fundamenty tak by je wzmocnić zalać nowe.5. Czy w/w myk przeszedł by czy tylko jeżeli bym zachował obrys starego budynku czy jeśli bym go poszerzył lub podniósł to jednak cała procedura budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/147418-przebudowa-vel-nowa-budowa-drewnianego-domu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichałRac 31.08.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witaj kolego, jestem w podobnej co Ty sytuacji, ale już trochę wiem i trochę załatwiłem no więc spieszę z pomocą: Ad. 1 najlepiej iść do gminy i wybadać co i jak, no ale ogólnie czy to duży remont, czy przebudowa, czy rozbudowa to zawsze potrzebujesz pozwolenia na budowę i wygląda to tak samo jak przy załatwianiu formalności na budowę nowego domu. Czyli z gminy weź wypis i wyrys z plany zagospodarowania przestrzennego dla Twojej działki koszt około 50zł, potem trzeba znaleźć geodetę który zrobi mapkę do celów projektowych koszt 600 - 800zł i jakieś 2 - 4 tygodnie, potem kupujesz projekt domu i go adaptujesz lub zlecasz indywidualny i tak dalej tak dalej... dużo takich jest opisów na forum Ad. 2 różnica w czym? Bo jeśli chodzi o załatwianie formalności to żadna, natomiast jeśli chodzi np. o możliwość zbudowania domu to obecność domu pomaga. U mnie np. dom stoi na terenach rolniczych bez prawa budowania nowych budynków mieszkalnych, natomiast dopuszczalna jest przebudowa, rozbudowa istniejących budynków - tak głosi plan zagospodarowania przestrzennego. Ad. 3 No to tylko się cieszyć że są Ale np. PGE robi tak nowy budynek nowy przyłącz i nie interesuje ich że w starym domu był prąd Ad. 4 Zawsze tak można zrobić jeśli nie boisz się że kiedyś wyjdzie na jaw że wybudowałeś, przebudowałeś itp. bez pozwolenia na budowę, a wiesz sąsiedzi czasami są życzliwi a kary duuuuże, a z drugiej strony samowoli budowlanych jest mnóstwo i pewno dalej powstają i każda z nich na 90% nie zostaje wykryta, ale jest te 10% Ad. 5 Patrz wyżej - a nowy dom budowany zgodnie z prawem wcale nie musi być taki jak był ani po obrysie ani po wysokości ani po niczym Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/147418-przebudowa-vel-nowa-budowa-drewnianego-domu/#findComment-4259250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Larix1 31.08.2010 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 No ta ale z tym prądem to jakoś dziwne skoro mam skrzynkę poza starym domem ( w ogrodzeniu) to co PGE interesuje do jakiego domu doprowadzę z niej prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/147418-przebudowa-vel-nowa-budowa-drewnianego-domu/#findComment-4259373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 02.09.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 radze udac sie do architekta,ktory obejzy dzialke,plan zagospodarowania i powie co da sie zrobicstare domy byly budowane na starych zasadach,a ich remonty i przebudowy musza sie juz odbywac wedlug obecnego prawa budowlanegonajprostrzy przyklad to np niezachowanie odleglosci granic,co moze uniemozliwic postawienie jak to ujales domu "ciut wiekszego"mam taki stary dom na dzialce i wlasnie chcialam go jakos wyremontowac sensownie,niestety po rozmowie z architektem okazalo sie to malo realne-bede burzycpge tak jak pisze wyzej kolega....nowy budynek-nowe przylacze Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/147418-przebudowa-vel-nowa-budowa-drewnianego-domu/#findComment-4262784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts