niewid 30.08.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam,jestem na etapie ustalania zmian w projekcie domu. Trochę faktów: - dom 160m2 powierzchni użytkowej (parter + poddasze użytkowe + kotłownia w tylnej części garażu dwustanowiskowego)- ogrzewanie kaloryferami (nie mam przekonania do podłogówki) + okazjonalnie kominek- ocieplenie około 15cm styropianu- gaz w ulicy- kuchnia elektryczna Nasuwa mi się teraz pytanie - czy warto stosować kondensacyjny piec gazowy. Z tego co wyczytałem wynika, że piec ten optymalnie pracuje przy ogrzewaniu niskotemperaturowym - czyli w zasadzie przy obsłudze podłogówki. Ważne: lubimy mieć ciepło w domu. Alternatywa: piec na ekogroszek + solary (cwu latem). Proszę o pomóc w podjęciu rozsądnej decyzji. pozdrawiamniewid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.08.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Warto. Przez większość sezonu grzewczego będzie kondensował. Nie bawiłbym się w groszki mając gaz w ulicy. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.08.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Mam podobne odczucia, można dla świętego spokoju kupić większe grzejniki a i tak przez większą część sezonu grzewczego temperatura wody powracającej z kaloryferów spokojnie może wystarczyć do wystąpienia kondensacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewid 31.08.2010 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam,byłem dzisiaj zaczerpnąć wiedzy u źródeł, a mianowicie w sklepie z "nowoczesnym ogrzewaniem" (od eko groszku, przez gaz po solary). Sprzedawca wyklarował sprawę dość prosto:- główny zysk z kondensacji jest przy niższej temperaturze grzania- dla normalnej wielkości kaloryferów może to być niewystarczające dlatego warto zastosować albo podłogówkę (polecane) albo większe (przeszacowane) kaloryfery. Wielkość kaloryferów ponoć powinna być przeszacowana do około 140% normalnego szacunku. Czyli gdy dla wysokotemperaturowego grzania kaloryfer powinien mieć np 1m to dla optymalnej pracy kondensata np 1.4m. Pytanie czy takie przeszacowanie jest rzeczywiście optymalne czy nie jest przesadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 31.08.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 a może by tak pokusić się o dobór grzejników na konkretne parametry na zapotrzebowanie wyliczone w ozc ? kondensat sterowany od temp. zewnętrznej zawsze się opłaca, jedynie czas zwrotu będzie dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newadec 12.09.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Witam, jestem na etapie ustalania zmian w projekcie domu. Trochę faktów: - dom 160m2 powierzchni użytkowej (parter + poddasze użytkowe + kotłownia w tylnej części garażu dwustanowiskowego) - ogrzewanie kaloryferami (nie mam przekonania do podłogówki) + okazjonalnie kominek - ocieplenie około 15cm styropianu - gaz w ulicy - kuchnia elektryczna Nasuwa mi się teraz pytanie - czy warto stosować kondensacyjny piec gazowy. Z tego co wyczytałem wynika, że piec ten optymalnie pracuje przy ogrzewaniu niskotemperaturowym - czyli w zasadzie przy obsłudze podłogówki. Ważne: lubimy mieć ciepło w domu. Alternatywa: piec na ekogroszek + solary (cwu latem). Proszę o pomóc w podjęciu rozsądnej decyzji. pozdrawiam niewid Pewnie ,że warto.Posiadam dom o powierzchni 160m2 - 105m2 na parterze i 54m2 na piętrze + antresola nad salonem - kubatura ok 850m3.Dom użytkowany od 2007 roku, Sciany porotherm 25cm +17cm styropianu, posadzki 15cm styropianu,poddasze 25cm wełny,"czapa 45cm wełny.Piec Buderus,kondensat, GBO22 6,7-28kw+120 litrowy zasobnik do CWU.Założyłem 40m2 podłogówki,reszta 120m2 w grzejnikach,tez Buderusa.Instalacja niskotemperaturowa,grzejniki mocno przewymiarowane , na listwie od podłogówki założone RTL-e,bo instalacja bez mieszacza.Zasilanie na wyjściu- podłogówka 38 C ,wysoka,bo mam dechy,grzejniki 39 C - 45 C ( krzywa grzewcza mocno spłaszczona) sterowana pogodówką.Temperatura w pokojach 21.5 C.Ustawiony własny program grzania.Przed sezonem odświerzałem ściany i przy okazji wyrzucilem piec kominkowy-zużycie gazu LPG (CO,CWU,kuchenka),bez dodatkowego żródła ogrzewania w okresie 31.07.2009-30.072010 wyniosło ok 1900 litrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts