Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie ustalania zmian w projekcie domu.

Trochę faktów:

- dom 160m2 powierzchni użytkowej (parter + poddasze użytkowe + kotłownia w tylnej części garażu dwustanowiskowego)

- ogrzewanie kaloryferami (nie mam przekonania do podłogówki) + okazjonalnie kominek

- ocieplenie około 15cm styropianu

- gaz w ulicy

- kuchnia elektryczna

Nasuwa mi się teraz pytanie - czy warto stosować kondensacyjny piec gazowy. Z tego co wyczytałem wynika, że piec ten optymalnie pracuje przy ogrzewaniu niskotemperaturowym - czyli w zasadzie przy obsłudze podłogówki. Ważne: lubimy mieć ciepło w domu. Alternatywa: piec na ekogroszek + solary (cwu latem). Proszę o pomóc w podjęciu rozsądnej decyzji.

pozdrawiam

niewid

https://forum.murator.pl/topic/147433-brak-pod%C5%82og%C3%B3wki-czy-warto-stosowa%C4%87-kondensat/

Mam podobne odczucia, można dla świętego spokoju kupić większe grzejniki a i tak przez większą część sezonu grzewczego temperatura wody powracającej z kaloryferów spokojnie może wystarczyć do wystąpienia kondensacji.

Witam,

byłem dzisiaj zaczerpnąć wiedzy u źródeł, a mianowicie w sklepie z "nowoczesnym ogrzewaniem" (od eko groszku, przez gaz po solary). Sprzedawca wyklarował sprawę dość prosto:

- główny zysk z kondensacji jest przy niższej temperaturze grzania

- dla normalnej wielkości kaloryferów może to być niewystarczające dlatego warto zastosować albo podłogówkę (polecane) albo większe (przeszacowane) kaloryfery.

Wielkość kaloryferów ponoć powinna być przeszacowana do około 140% normalnego szacunku. Czyli gdy dla wysokotemperaturowego grzania kaloryfer powinien mieć np 1m to dla optymalnej pracy kondensata np 1.4m. Pytanie czy takie przeszacowanie jest rzeczywiście optymalne czy nie jest przesadzone?

a może by tak pokusić się o dobór grzejników na konkretne parametry na zapotrzebowanie wyliczone w ozc ?

kondensat sterowany od temp. zewnętrznej zawsze się opłaca, jedynie czas zwrotu będzie dłuższy.

• 2 weeks później...
Witam,

jestem na etapie ustalania zmian w projekcie domu.

Trochę faktów:

- dom 160m2 powierzchni użytkowej (parter + poddasze użytkowe + kotłownia w tylnej części garażu dwustanowiskowego)

- ogrzewanie kaloryferami (nie mam przekonania do podłogówki) + okazjonalnie kominek

- ocieplenie około 15cm styropianu

- gaz w ulicy

- kuchnia elektryczna

Nasuwa mi się teraz pytanie - czy warto stosować kondensacyjny piec gazowy. Z tego co wyczytałem wynika, że piec ten optymalnie pracuje przy ogrzewaniu niskotemperaturowym - czyli w zasadzie przy obsłudze podłogówki. Ważne: lubimy mieć ciepło w domu. Alternatywa: piec na ekogroszek + solary (cwu latem). Proszę o pomóc w podjęciu rozsądnej decyzji.

pozdrawiam

niewid

Pewnie ,że warto.Posiadam dom o powierzchni 160m2 - 105m2 na parterze i 54m2 na piętrze + antresola nad salonem - kubatura ok 850m3.Dom użytkowany od 2007 roku, Sciany porotherm 25cm +17cm styropianu, posadzki 15cm styropianu,poddasze 25cm wełny,"czapa 45cm wełny.Piec Buderus,kondensat, GBO22 6,7-28kw+120 litrowy zasobnik do CWU.Założyłem 40m2 podłogówki,reszta 120m2 w grzejnikach,tez Buderusa.Instalacja niskotemperaturowa,grzejniki mocno przewymiarowane , na listwie od podłogówki założone RTL-e,bo instalacja bez mieszacza.Zasilanie na wyjściu- podłogówka 38 C ,wysoka,bo mam dechy,grzejniki 39 C - 45 C ( krzywa grzewcza mocno spłaszczona) sterowana pogodówką.Temperatura w pokojach 21.5 C.Ustawiony własny program grzania.Przed sezonem odświerzałem ściany i przy okazji wyrzucilem piec kominkowy-zużycie gazu LPG (CO,CWU,kuchenka),bez dodatkowego żródła ogrzewania w okresie 31.07.2009-30.072010 wyniosło ok 1900 litrow.