Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy montaż kaloryferów kanałowych?

Róża1719506796

Recommended Posts

Witajcie, czy moze orientujecie się, kiedy powinno się zacząć myśleć o montażu kaloryferów rynnowych?

Jestem w tej chwili przed wylewkami i baba z budowy powiedziała mi, że już za późno.

Błagam, powiedźcie, że nie ma racji...

Na podłodze w tym momencie mam jedynie beton i wygląda to tak, jak na fotce poniżej. Czy jest już za późno? Bardzo proszę o radę!

http://a.imageshack.us/img255/584/elektryka.jpg

To zależy jakiej wysokości kanał planujesz i jaka będzie wysokość pozostałych warstw (ocieiplenia i wylewki). Z tego, co się orientuję niektórzy producenci mają w ofercie grzejniki kanałowe o wysokości 9 cm. Zresztą zawsze można skuć chudziak - ja tak zrobiłem :)

Ajdaniu

Dzięki za zainteresowanie moim tematem. A masz jakieś fotki przed i po? Mógłbyś pokazać ;)

Planuję raczej płytki czyli 9cm lub niższy jeśli są niższe ;)

Ajdaniu

Dzięki za zainteresowanie moim tematem. A masz jakieś fotki przed i po? Mógłbyś pokazać ;)

Planuję raczej płytki czyli 9cm lub niższy jeśli są niższe ;)

Zdjęć sprzed montażu mam malutko (dosyć kiepskiej jakości dodatkowo). Fotki stanu obecnego mogę zrobić jutro i podesłać na priv

To pewnie zależy od potrzebnej mocy grzejnika.

Z tego wynika wysokość kaloryfera, no i od producenta

Zbigniew100

rozumiem, ze im glebszy tym mocniejszy? A jesli bylby dluzszy a cienszy nie oddawalby podobnej mocy? Duzej nie trzeba :) KOminek w tym pomieszczeniu jest, wiec od niego moze byc cieplutko... Chyba :rolleyes:

Ajdaniu - podaje maila ;) [email protected] dziękuję z gory :)

Zbigniew100

rozumiem, ze im glebszy tym mocniejszy? A jesli bylby dluzszy a cienszy nie oddawalby podobnej mocy? Duzej nie trzeba :)

trzeba obliczyc zapotrzebowanie na cieplo w domu(powinno juz byc w sumie na tym etapie)i dobrac odpowiedni grzejnik

grzejniki kanalowe sa drogie,a czasami nie spelniaja swojej roli i jest tak,jakby ich w ogole nie bylo

czytac czytac i jeszcze raz czytac,masa informacji jest o tym na forum ;)

trzeba obliczyc zapotrzebowanie na cieplo w domu(powinno juz byc w sumie na tym etapie)i dobrac odpowiedni grzejnik

grzejniki kanalowe sa drogie,a czasami nie spelniaja swojej roli i jest tak,jakby ich w ogole nie bylo

czytac czytac i jeszcze raz czytac,masa informacji jest o tym na forum ;)

1. Jestem po rozmowie z hydraulikiem, który ma montować rury, kaloryfery, podłogówkę i inne takie hydrauliczne cuda.

Wspomniałam mu o tych płytkich grzejnikach.

Powiedział, że jeszcze jest czas (uf, uf, uf), więc mi puls wrócił do normy hehe. Nie mniej.... gdybyśmy wcześniej o tym pomyśleli, byłoby mniej roboty. Są kaloryfery nawet 7cm, ale śmię watpić w ich moc...

2. Dowiedziałam się za to, że dwa takie kaloryferki (ok12cm) starczą na salon.. Ale by były rzeczywiście wydajne, to niestety i tak trzeba będzie dłubać. W związku z tym, że mam dwa okna okna tarasowe, raczej zdania na temat tego typu ogrzewania nie zmienię. Ponoć najdroższe w tych grzenikach są.. kratki na nie. Niestety nie znam jeszcze konkretnej ceny za wszystko. Jak będę wiedziała, napiszę. Najważniejesze, że tak jak piszecie, jest to możliwe z czego jestem bardzo szczęśliwa i nie zamierzam tego ukrywać :) :) :)

3. prawdziwy.anika W jaki sposób można obliczyć ciepło w domu? Może jakaś mała instrukcja osługi?

2. Czy ktoś się orientuje ile (w przybliżeniu) kosztuje takie dłubanie w podłodze pod montaż grzejników? Od czego jest zalezny?

to czy kaloryferki maja 12 cm czy 30 cm nie ma sie nic do ich wydajnosci

czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj,a mniej zawierzaj wykonawcy

nie wiem czy temat sie rozwinie,poniewaz jest to temat 100 razy walkowany na forum i zakladanie kolejnego z rzedu takiego samego mija sie z celem

ja nie napisalam ani jednego postu w tym dziale,a znam odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania (z lektury fm)

tutaj ogolnie o zapotrzebowaniu na cieplo

http://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/jak-dobrac-moc-grzejnika-do-wielkosci-pomieszczenia_59344.html

Edytowane przez prawdziwy.anika

to czy kaloryferki maja 12 cm czy 30 cm nie ma sie nic do ich wydajnosci

czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj,a mniej zawierzaj wykonawcy

nie wiem czy temat sie rozwinie,poniewaz jest to temat 100 razy walkowany na forum i zakladanie kolejnego z rzedu takiego samego mija sie z celem

ja nie napisalam ani jednego postu w tym dziale,a znam odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania (z lektury fm)

tutaj ogolnie o zapotrzebowaniu na cieplo

http://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/jak-dobrac-moc-grzejnika-do-wielkosci-pomieszczenia_59344.html

ma znaczenie, gdyż im głębsza dziura, tym większy grzejnik wejdzie. Stąd bylo moje pytanie czy nie jest za późno z wstawieniem takiego rodzaju ogrzewania. Przeszukalam forum na tyle, na ile mi czas pozwalal i nie znalazlam odpowiedzi na nie.

Nie lubie powielac watkow i raczej tego nie robie. Gdybym wiec dostala link do ktoregos z nich, (lub jakas podpowiedz, gdzie mam szukac informacji) tematu by nie bylo...

Dziękuję za link, bardzo przydatny! Zaczynam mierzyć :)