Róża1719506796 30.08.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witajcie, czy moze orientujecie się, kiedy powinno się zacząć myśleć o montażu kaloryferów rynnowych? Jestem w tej chwili przed wylewkami i baba z budowy powiedziała mi, że już za późno. Błagam, powiedźcie, że nie ma racji... Na podłodze w tym momencie mam jedynie beton i wygląda to tak, jak na fotce poniżej. Czy jest już za późno? Bardzo proszę o radę!http://a.imageshack.us/img255/584/elektryka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajdaniu 30.08.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 To zależy jakiej wysokości kanał planujesz i jaka będzie wysokość pozostałych warstw (ocieiplenia i wylewki). Z tego, co się orientuję niektórzy producenci mają w ofercie grzejniki kanałowe o wysokości 9 cm. Zresztą zawsze można skuć chudziak - ja tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.08.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 To pewnie zależy od potrzebnej mocy grzejnika.Z tego wynika wysokość kaloryfera, no i od producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 30.08.2010 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 To zależy jakiej wysokości kanał planujesz i jaka będzie wysokość pozostałych warstw (ocieiplenia i wylewki). Z tego, co się orientuję niektórzy producenci mają w ofercie grzejniki kanałowe o wysokości 9 cm. Zresztą zawsze można skuć chudziak - ja tak zrobiłem Ajdaniu Dzięki za zainteresowanie moim tematem. A masz jakieś fotki przed i po? Mógłbyś pokazać Planuję raczej płytki czyli 9cm lub niższy jeśli są niższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajdaniu 30.08.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Ajdaniu Dzięki za zainteresowanie moim tematem. A masz jakieś fotki przed i po? Mógłbyś pokazać Planuję raczej płytki czyli 9cm lub niższy jeśli są niższe Zdjęć sprzed montażu mam malutko (dosyć kiepskiej jakości dodatkowo). Fotki stanu obecnego mogę zrobić jutro i podesłać na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 30.08.2010 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 To pewnie zależy od potrzebnej mocy grzejnika. Z tego wynika wysokość kaloryfera, no i od producenta Zbigniew100 rozumiem, ze im glebszy tym mocniejszy? A jesli bylby dluzszy a cienszy nie oddawalby podobnej mocy? Duzej nie trzeba KOminek w tym pomieszczeniu jest, wiec od niego moze byc cieplutko... Chyba Ajdaniu - podaje maila [email protected] dziękuję z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 01.09.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Zbigniew100 rozumiem, ze im glebszy tym mocniejszy? A jesli bylby dluzszy a cienszy nie oddawalby podobnej mocy? Duzej nie trzeba trzeba obliczyc zapotrzebowanie na cieplo w domu(powinno juz byc w sumie na tym etapie)i dobrac odpowiedni grzejnik grzejniki kanalowe sa drogie,a czasami nie spelniaja swojej roli i jest tak,jakby ich w ogole nie bylo czytac czytac i jeszcze raz czytac,masa informacji jest o tym na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 01.09.2010 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 trzeba obliczyc zapotrzebowanie na cieplo w domu(powinno juz byc w sumie na tym etapie)i dobrac odpowiedni grzejnik grzejniki kanalowe sa drogie,a czasami nie spelniaja swojej roli i jest tak,jakby ich w ogole nie bylo czytac czytac i jeszcze raz czytac,masa informacji jest o tym na forum 1. Jestem po rozmowie z hydraulikiem, który ma montować rury, kaloryfery, podłogówkę i inne takie hydrauliczne cuda. Wspomniałam mu o tych płytkich grzejnikach. Powiedział, że jeszcze jest czas (uf, uf, uf), więc mi puls wrócił do normy hehe. Nie mniej.... gdybyśmy wcześniej o tym pomyśleli, byłoby mniej roboty. Są kaloryfery nawet 7cm, ale śmię watpić w ich moc... 2. Dowiedziałam się za to, że dwa takie kaloryferki (ok12cm) starczą na salon.. Ale by były rzeczywiście wydajne, to niestety i tak trzeba będzie dłubać. W związku z tym, że mam dwa okna okna tarasowe, raczej zdania na temat tego typu ogrzewania nie zmienię. Ponoć najdroższe w tych grzenikach są.. kratki na nie. Niestety nie znam jeszcze konkretnej ceny za wszystko. Jak będę wiedziała, napiszę. Najważniejesze, że tak jak piszecie, jest to możliwe z czego jestem bardzo szczęśliwa i nie zamierzam tego ukrywać :) 3. prawdziwy.anika W jaki sposób można obliczyć ciepło w domu? Może jakaś mała instrukcja osługi? 2. Czy ktoś się orientuje ile (w przybliżeniu) kosztuje takie dłubanie w podłodze pod montaż grzejników? Od czego jest zalezny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 01.09.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 (edytowane) to czy kaloryferki maja 12 cm czy 30 cm nie ma sie nic do ich wydajnosciczytaj czytaj i jeszcze raz czytaj,a mniej zawierzaj wykonawcynie wiem czy temat sie rozwinie,poniewaz jest to temat 100 razy walkowany na forum i zakladanie kolejnego z rzedu takiego samego mija sie z celemja nie napisalam ani jednego postu w tym dziale,a znam odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania (z lektury fm)tutaj ogolnie o zapotrzebowaniu na cieplohttp://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/jak-dobrac-moc-grzejnika-do-wielkosci-pomieszczenia_59344.html Edytowane 1 Września 2010 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 01.09.2010 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 to czy kaloryferki maja 12 cm czy 30 cm nie ma sie nic do ich wydajnosci czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj,a mniej zawierzaj wykonawcy nie wiem czy temat sie rozwinie,poniewaz jest to temat 100 razy walkowany na forum i zakladanie kolejnego z rzedu takiego samego mija sie z celem ja nie napisalam ani jednego postu w tym dziale,a znam odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania (z lektury fm) tutaj ogolnie o zapotrzebowaniu na cieplo http://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/jak-dobrac-moc-grzejnika-do-wielkosci-pomieszczenia_59344.html ma znaczenie, gdyż im głębsza dziura, tym większy grzejnik wejdzie. Stąd bylo moje pytanie czy nie jest za późno z wstawieniem takiego rodzaju ogrzewania. Przeszukalam forum na tyle, na ile mi czas pozwalal i nie znalazlam odpowiedzi na nie. Nie lubie powielac watkow i raczej tego nie robie. Gdybym wiec dostala link do ktoregos z nich, (lub jakas podpowiedz, gdzie mam szukac informacji) tematu by nie bylo... Dziękuję za link, bardzo przydatny! Zaczynam mierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 01.09.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 tutaj masz kalkulator doboru grzejnikow kanalowychhttp://regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Róża1719506796 01.09.2010 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 nie wiedziałam, ze cos takiego w ogole istnieje! dziekuje!verry verry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 01.09.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 (edytowane) dlatego caly czas mowie-czytac,czytac bo wszystkiego w jednym watku sie nie powie,a instalator rzadko kiedy ma chec na pogawedke z inwestorem,a czasem i wiedzy mu tez nie starcza a potem jest-mialo grzac,a nie grzeje..... Edytowane 1 Września 2010 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts