f.5 30.08.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam Proszę o poradę osoby ktore są w temacie rekuperacjii w wyborze urządzenia. Mam2 opcje w tym momencie sa nimi : Rekuperator RK 500 SPE 1,8lub MISTRAL duo 400 EC kilka danych dotyczących domupowierzchnia 200m2 7 pomieszczen do wentylacjirekuperator ma byc umieszczony na stryszku ktory jest ocieplony wełną 20 cm ale nie jest ogrzewany (jest wentylowany grawitacyjnie) chciałbym aby był cichy i niegenerował wibracjii Dziekuje za ewentualną pomoc i pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.08.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 (edytowane) ekozefir sprawnośc 80 – 95 %Wymiary* szerokość/wysokość/głębokość 810/360/720 mmWaga 48 kgWymiary króćców 160 mmSpręż dyspozycyjny 188 Pa mistralsprawność 91–81%Wymiary (wys. × dł. × gł.) 620 × 1230 × 390 mmwaga 30 kgwymiary króćców 200 mmSpręż dyspozycyjny 340–230 Pa z tych pobożnych życzeń dość jasno wychodzi że mistral jest lepiej dopracowany pod względem przepompowywania powietrza z resztą mniejszy spręż i mniejsze króćce a wydajność o 20% większa, inaczej opisując wzorem matematycznym wyssanym z palca:zefir 188 x 180 = 500 mistral 230 x 200 = 400jak na mój gust to na oko coś nie gra w tych reklamach , ciekawe kto kłamie a kto mówi prawdę, a może oba wykazy mijają się z prawdą ? danych na temat sprawności odzysku nie komentuję bo bajki się ogląda z dziećmi w kinie wniosek:w tej kategorii zwycięzcą okazał się mistral ale to tylko moje zdanie Edytowane 30 Sierpnia 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 07.09.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Mistral nie ma faktycznych osiagow,jak to co pisza w opisie.U mnie dziala,nie narzekam,za te cene mam urzadzenie dobre,jednak sa na rynku lepsze,drozsze....Wiele tez zalezy od samej instalacji,jej poprowadzenia.Nie mozna liczyc i uzalezniac wszystkiego od reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.09.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 słabiutkie centrale wymagają droższych instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.09.2010 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Czyli co radzicie kupic ? jakies propozycje moze sugestie. musze dokonac zakupu a firma proponuje włąsnie te 2 modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.09.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 MIalem podobnie-firma daje glowe za dzialanie Mistrala,montuja Bartosze,ale za wielu ich nie zamontowali,obecnie,w ofercie maja poza Jan-gazami Nikole.Te chwala za osiagi,nie znam praktycznych ich wynikow,ale na Mistrale nie narzekaja.W sumie maszyna osiagi ma slabsze niz te bardzo drogie jednostki,dla mnie roznica w cenie jest kolsalna.Mistral kolo 5 000,Nikol pod moj dom,odpowiednik,ok. 11 000.To juz nie sa male sumy.Maszyna dziala,wyniki ma w praktyce nizsze niz teoria,ale nie jest to jakies gowienko.Mowie o moim Mistralu.Klopot mam z czescia kanalow ,ktore ida na niezaizolowanym poddaszu,pomimo dodatkowej welny sa tam straty,rowniez z powodu dlugosci kanalow.Powoli jednak zdaje sobie sprawe,ze maszyna wydoli inna lepiej,ale za duzo wieksza cene,w war. -25 st. wiala przyzwoicie,jak na swe mozliwosci.Obliczenia wrzucilem w tamtym sezonie chyba na forum....GWc plytowy tez sprawuje sie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.09.2010 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Dziękuje za odpowiedz. Mi tego mistrala firma oferuje w grnicach 7 k netto mowie o MISTRAL duo 400 EC. plus sterownik 2 k i grzałka ect. Generalnie zajmując sie tematem rekuperatora bardziej myslałem o wymuszonej wentylacji z uwagi na kiepski projekt domu ( stary projekt ) w ktorym 2 pokoje na poddaszu uzytkowym nie mają wentylacji. W łazience tez jej jakos projektant nie przewidział ( trzeba by stosowac długi kanał do komina ). W pracy u siebie mam rekuperator lecz traktujemy go jako nawiew swiezego powietrza a nie jako odzysk ciepłą (sklep i ciagle otwierane drzwi). Chyba zdecyduje sie na mistrala bo wydatek 2 x większy za troszkę lepsze osiągi mnie nie zbawi. Zwazywszy ze centralę bede miał na stryszku ponad poddaszem uzytkowym i całosc instalacji tez tam sie znajduje. Poddasze jest ocieplone lecz nieogrzewane wiec tak jak by nie bło ocieplone a tu instalacja na tym poddaszu http://images41.fotosik.pl/331/27d68f836c7cf40amed.jpg acha i nie mam gwc. pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.09.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 rozważ berlufa 500, leży w sklepie kosztuje 6000 i sobie go dokładnie przeglądnąłem, średnice króćców 250 stawiają go przed mistralem no i do tego 2 przeciwprądowe wymienniki, zamiast trzeciego ma wstawiony bajpas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 12.09.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 jakoś drogo wyjdzie Ci za rekuperator ze sterowaniem. Ja nikola 320 który jest wydajnościowo podobny do Mistrala 400 będę miał za 8600brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sentralix 13.11.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Mam Mistrala 400 duo i jestem zadowolony. Jest dość cichy. Co do sprawności to mam termometry na wszystkich króćcach i mogę kontrolować temp. I np. przy 0st na zewnątrz i 24st na wywiewie z pomieszczeń nawiew mam 21st. Jak dla mnie rewelka, jak pomyślę, że bez reku to do pokoju musiłabym swieże powietrze o 0st wpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts