zerocool 31.08.2010 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Kilkanaście lat doświadczenia, nasze wylewki nie pękają, drogo ale solidnie - tak reklamowali się panowie od wylewek i co ? Pęknięcie w obydwu pokojach na poddaszu użytkowym w miejscu w którym kładli deski. Czy tak powinno być ? Wylewki mixokretem, podlewane przez tydzień, zbrojenie w płynie, styropian 4cm, grubość wylewek od 5 do 7 cm.Kiedy podskoczę w miejscu pęknięcia (pod oknem) słyszę ruch wylewki ocierającej się o styropian. W przeciwległym końcu tego nie słychać. Zupełnie jakby wylewka była 0.5 cm nad styropianem w środku. http://www.zycieposlubie.pl/budowa/IMG_0118.jpg http://www.zycieposlubie.pl/budowa/IMG_0121.jpg I co teraz ? Reklamować, wykuwać, czy zostawić jak jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.08.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Kilkanaście lat doświadczenia, nasze wylewki nie pękają, drogo ale solidnie - tak reklamowali się panowie od wylewek i co ? Pęknięcie w obydwu pokojach na poddaszu użytkowym w miejscu w którym kładli deski. Czy tak powinno być ? Wylewki mixokretem, podlewane przez tydzień, zbrojenie w płynie, styropian 4cm, grubość wylewek od 5 do 7 cm. Kiedy podskoczę w miejscu pęknięcia (pod oknem) słyszę ruch wylewki ocierającej się o styropian. W przeciwległym końcu tego nie słychać. Zupełnie jakby wylewka była 0.5 cm nad styropianem w środku. http://www.zycieposlubie.pl/budowa/IMG_0118.jpg http://www.zycieposlubie.pl/budowa/IMG_0121.jpg I co teraz ? Reklamować, wykuwać, czy zostawić jak jest ? Jakie są powierzchnie poszczególnych pomieszczeń /długość, szerokość/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerocool 31.08.2010 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Pęknięcie jest na poddaszu.Mniejszy pokój około 24m2 (3x8m)Większy 28m2 http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/images/8/411_rzuty1_wb-3394_tmb1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.08.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 W Twoim przypadku zamiast "zbrojenia w płynie" ????? o wiele skuteczniejszym byłoby zbrojenie z siatki stalowej. Przy takich niezbrojonych siatką powierzchniach powinno być nacięcie umożliwiające swobobniejszy skurcz betonu, skoro nie było nacięcia to powstało samoistnie i w dodatku z pewnymi odkształceniami. Możesz zgłosić reklamację, jest szereg sposobów na naprawę, min: sklamrowanie wraz ze sklejeniem żywicą epoksydową, wycięcie ruchomej części i wylanie jej od nowa, czy wypełnienie pianką poliuretanową po uprzednim usztywnieniu posadzki z pożniejszym, miejscowym przeszlifowaniem jej powierzchni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 31.08.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Tak prościutko, że wygląda jak dylatacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerocool 31.08.2010 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 W Twoim przypadku zamiast "zbrojenia w płynie" ????? o wiele skuteczniejszym byłoby zbrojenie z siatki stalowej. Źle napisałem. Zbrojenie nie było w płynie, a były to jakieś dodatkowe mieszanki wzmacniające wylewki w workach, które dosypywane były do mieszanki. Dokładnie nie jestem w stanie określić co to było ponieważ podczas wylewek z szefem ekipy rozmawiała żona i nie wpadła na pomysł aby zapisać co to było :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.08.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Źle napisałem. Zbrojenie nie było w płynie, a były to jakieś dodatkowe mieszanki wzmacniające wylewki w workach, które dosypywane były do mieszanki. Dokładnie nie jestem w stanie określić co to było ponieważ podczas wylewek z szefem ekipy rozmawiała żona i nie wpadła na pomysł aby zapisać co to było :/ Ok. Piszesz o zbrojeniu rozproszonym w postaci włókien polipropylenowych. Powyższe włokna przeciwdziałają mikropęknięciom betonu w trakcie jego wiązania jednak nie radzą sobie ze skurczem przy większej powierzchni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.08.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) Kilkanaście lat doświadczenia, nasze wylewki nie pękają, drogo ale solidnie - tak reklamowali się panowie od wylewek i co ? Pęknięcie w obydwu pokojach na poddaszu użytkowym w miejscu w którym kładli deski. Czy tak powinno być ? Wylewki mixokretem, podlewane przez tydzień, zbrojenie w płynie, styropian 4cm, grubość wylewek od 5 do 7 cm. Kiedy podskoczę w miejscu pęknięcia (pod oknem) słyszę ruch wylewki ocierającej się o styropian. W przeciwległym końcu tego nie słychać. Zupełnie jakby wylewka była 0.5 cm nad styropianem w środku. http://www.zycieposlubie.pl/budowa/IMG_0118.jpg http://www.zycieposlubie.pl/budowa/IMG_0121.jpg I co teraz ? Reklamować, wykuwać, czy zostawić jak jest ? Według mnie wygląda to na dylatację przeciwskurczową. Gdyby miało być tak jak piszesz spękania poszłyby również na tej powierzchni w innych kierunkach. Takie dylatacje robi się tzw. kelą na głębokości do 2/3 grubości świeżej wylewki. Poza tym na zdjęciu widać stosunkowo grubą 0/2 frakcję piasku. Sprawdź raczej czy wylewka jest zwarta, mocna i się nie piaszczy. Pokaż plan zdjęcia miejsca pod oknem. Poza tym jak skaczesz wylewka nie pęka. Wszystko zależy ile miejsca zajmuje Twój skok i jaki to skok. Przy lądowaniu może to być nawet kilkaset kilogramów. Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerocool 01.09.2010 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Sprawdź raczej czy wylewka jest zwarta, mocna i się nie piaszczy. Pokaż plan zdjęcia miejsca pod oknem. Wylewka się piaszczy z wierzchu jak przejedzie się po niej paznokciem. W łazience (na tym samym piętrze) kiedy wykuwałem kawałek wylewki żeby odsłonić rurę odpływową, obyło się bez większych problemów. Plan jest tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?165988-P%C4%99kni%C4%99ta-wylewka&p=4268246&viewfull=1#post4268246 a linia pęknięcia jest praktycznie po środku obydwu okien. PS. Dowiedziałem się co fachowcy dodali do mieszanki betonowej. Było to w płynie a dokładniej: http://feb.com.pl/pl,category_tree,496 Pozzolith. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.09.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 to nie jest pęknięcie. To jest dylatacja przeciwskurczowa! Pod oknem może być cieńsza wylewka w wyniku krzywizn stropu. Zapytaj ich o to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerocool 02.09.2010 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Pod oknem może być cieńsza wylewka w wyniku krzywizn stropu. Zapytaj ich o to miejsce. Czy w takim wypadku, można jakoś zaradzić tym "ruchom" wylewki ? Myślałem żeby wywiercić w niej mały otwór i wpuścić pod wylewkę piankę poliuretanową. Wydaje mi się, że wypełnienie tej szczeliny pomiędzy styropianem a wylewką mogłoby zapobiec "uginaniu" się wylewki obok szczeliny dylatacyjnej. Mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerocool 02.09.2010 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Myślałem o czymś takim: http://www.zycieposlubie.pl/budowa/wylewki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.09.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Jest to jeden ze sposobów, który Ci poleciłem, przy czym pusta przestrzeń między styropianem a wylewką wynika na ogół ze zwiększonego skurczu betonu na jego powierzchni /niejednorodne zagęszczenie podłoża lub brak pielęgnacji betonu/. Sprawdż płaszczyznę podłoża w miejscu pęknięcia lub dylatacji pozornej, jeśli jest równa to zabezpiecz ją przed odkształceniem i wypełnij pianką niskoprężną. Natomiast jeśli jej brzegi są podniesione, to do czynności poprzednich dołóż wyrównanie powierzchni po jej ustabilizowaniu.Jeśli podłoga się "piaszczy" pod paznokciem, jak piszesz, to jakość tej posadzki ograniczy Ci wybór rodzaju podłogi tylko w grupie podłóg pływających. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.09.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Myślałem o czymś takim: http://www.zycieposlubie.pl/budowa/wylewki.jpg Jeżeli wywiercisz otwór to zmierz przede wszystkim grubość wylewki. Zmierz również strzałkę ugięcia wylewki w tym opisanym miejscu. W każdym bądź razie ten sposób nie zaszkodzi. Jeżeli wylewka w tym miejscu jest zbyt cienka (2cm), to radzę być ostrożnym z piankowaniem. Warto wykonać wtedy kilka otworów i wprowadzać mniejsze ilości pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 28.09.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 A ja mam pytanie czy pokój o wymiarach 10x4,5m trzeba zdylatować podczas robienia wylewki? I drugie pomieszczenie korytarz 10x2,5m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dhab 30.09.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Witam. U mnie też dziś pojawił się problem. Zeskoczylem dziś ze schodów (delikatnie się spieszyłem) i powstało coś co mnie zwaliło z nóg i odniechciało mi się dalej budowac tą chatę. Zdjęcia mówią same za siebie. Poradzcie co mam zrobić z tym fantem. Dodam że mam ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 01.10.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 A ja mam pytanie czy pokój o wymiarach 10x4,5m trzeba zdylatować podczas robienia wylewki? I drugie pomieszczenie korytarz 10x2,5m? trzeba zdylatowac i pokoj i korytarz.pola 1:2, max 1:2,5 czyli korytarz 2,5x5 pokoj 4,5x3,5 lub 4,5x5 lub jesli sa obiegi ogrzew podl-zalezy jak sie dziela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 06.10.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Jest to jeden ze sposobów, który Ci poleciłem, przy czym pusta przestrzeń między styropianem a wylewką wynika na ogół ze zwiększonego skurczu betonu na jego powierzchni /niejednorodne zagęszczenie podłoża lub brak pielęgnacji betonu/. Sprawdż płaszczyznę podłoża w miejscu pęknięcia lub dylatacji pozornej, jeśli jest równa to zabezpiecz ją przed odkształceniem i wypełnij pianką niskoprężną. Natomiast jeśli jej brzegi są podniesione, to do czynności poprzednich dołóż wyrównanie powierzchni po jej ustabilizowaniu. Jeśli podłoga się "piaszczy" pod paznokciem, jak piszesz, to jakość tej posadzki ograniczy Ci wybór rodzaju podłogi tylko w grupie podłóg pływających. Pozdrawiam. Parkietkomplex masz zrobiony juz podklad pod deske ktora podobno macie klasc u Pana Pawla w Plocku .zostawilem informacje odnosnie W/C,cementu,grubosci,plastyfikatora,piasek 0-2mm 2-16 okolo 35%.posadzka jest juz przykryta folia,piasek i zwir byly przykryte na budowie,odnosnie wygrzewania plyty dalem tez wskazowki.mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.daj znac jaka bedzie twardosc albo jesli mozna podjechalbym na budowe kiedy bedziecie robic pomiary.nie ukrywam ze chcialbym podejrzec.pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts