Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYRÓWNANIE TERENU - najlepiej kiedy ??

Recommended Posts

Witam!

Moje pytanie może wydac się jednym banalne, ale dla mnie jak dla początkującego "kierownika własnej budowy" ma ono kluczowe znaczenie. :)

Działka którą zamierzamy kupić ma spad gdzieś od połowy swojej powierzchni. Nie za duzy, ale jednak jest.

W tym roku zamierzamy jedynie ogrodzić działkę stąd nie wiem czy ogordzić ją w takim stanie jakim jest i przy zaczynaniu robót dopiero wyrównać, czy wyrównać teraz, ogrodzić, a tym samym posadzić drzewka, żeby już rosły w siłę. :)

Jeśli ktoś poruszył juz ten wątek proszę o link.

Pozdrawiam

A może zacznij z innej strony - od planu całej działki, koncepcyjnego projektu ogrodu - z usytuowaniem domu, podjazdu, drogi dojazdowej, tarasu, trawnika i roślin. Jeśli będziesz wiedzieć "gdzie co ma być" wtedy z łatwością określisz gdzie ściąć, gdzie nadsypać, gdzie "wyjdą" schodki a gdzie skarpa. Bez sensu byłoby wyrównywać a dopiero później myśleć nad ukształtowaniem, bo mogłoby się okazać, że najciekawsze pomysły już diabli wzięli ;)

no właśnie, ale... działka, na której ma w przyszłości (mam nadzieję, że nie tak odległej :) ) stanąć domek ma zaledwie 8 arów i położona jest w sąsiedztwie innych nowo podzielonych działek (w zamierzeniu gminy ma powstać takie małe osiedle domków).

Mogłabym zacząć od projektu ogrodu, niestety mój ogród (a raczej ogródek, heheh) nie pozwoli na takie aranżacje jak skarpy czy skalniaki. A ogrodzić muszę, bo jeden z sąsiadów, który nie ma jeszcze zrobionej drogi dojazdowej do swojej działki wjeżdża koparkami przez teren naszej, może to brzmi nieżyczliwie, ale chciałabym by wjeżdżał z innej strony. Ot, cała historia. ;)

Jeśli działka jest mała, to tym bardziej musisz mieć projekt przed rozpoczęciem prac i grodzenia, bo jak stanie dom, to może być za mało miejsca by np. wjechać sprzętem typu koparka. A co do możliwości w Twoim ogrodzie - to chyba nie doceniasz swojej przestrzeni ;) Mój "wielki ogród" ma 3,5 ara (a na tym jeszcze dom) i wykonanie uskoku terenu i muru oporowego pozwoliło na sensowne - i jedyne wygodne - zagospodarowanie działki położonej na stoku. Zaglądnij do mojego dziennika (link w stopce) :)

Super pomysły.

Tez marzy mi sie reprezentacyjny ogród. Po ciężkim dniu pracy nie ma nic przyjemniejszego niż zaszyc się na balkonie w jakimś wygodnym fotelu i nacieszyc oczy.

Tak myslę, ze moze faktycznie wbije jakieś słupki, przewiąże taśmą, żeby zaznaczyc priv i już. A jak ruszymy z budową to wtedy ewent. będziemy mysleć nad projektem ogrodu, równać czy tym podobne. Dzięki za wskazówki. Pzdr

• 2 weeks później...

glebogryzarki są różne, te mniejsze (bardziej popularne) nadają się wyłącznie do spulchniania ziemi już uprawianej.

jak jest dużo darni i chwastów, teren ubity to lepiej - o ile masz taką możliwość - załatw dużą glebogryzarkę doczepianą do traktora (lub mini ciągnika) - traktorzysta będzie w stanie ocenić jaką działać na Twoim terenie.