Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont domu - ocieplenie pod podłogą drewnianą na piasku

karlitzky

Recommended Posts

Witam wszystkich Forumowiczów!

Mam następujący problem:

Remontuję właśnie 50-letni dom jednorodzinny (ściany lite ze szlaki) ogrzewany piecami kaflowymi i mam kilka pytań odnośnie podłogi, którą chciałbym wymienić.

Chciałbym niskim kosztem poprawić izolację termiczną podłogi od gruntu. Podłoga jest drewniana, na legarach położonych na piasku (legary nie mają żadnych podkładów ani nie są osadzone w murze). Legary są zdrowe, więc chciałbym je wykorzystać. Posiadam też płyty gfk (tak mi przynajmniej powiedziano), które są odpadem po produkcji drzwi wejściowych. Płyty mają grubość 2,5cm; wypełnienie to pianka taka jak ta w płycie obornickiej a płyty wierzchnie są z jakiejś masy żywicznej i włókien (przy pęknięciu mają strukturę jak elementy klejone z włókien szklanych i żywicy epoksydowej).

Wymyśliłem sobie, że mógłbym ułożyć te płyty pod legarami jako izolację (dwie warstwy na zakład).

Mam więc następujące pytania:

- czy użycie tej płyty ma w ogóle sens?

- jeśli tak, to jakie folie zastosować ( i w którym momencie układania), żeby ustrzec się wilgoci?

[ na razie myślałem o czymś takim: piasek, folia przeciwwilgociowa, pianka, płyty gfk ( 2 warstwy ), legary, deski ]

- wyczytałem, że deski na pióro - wpust łączy się na klej - jakiego kleju użyć?

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, które pomogą mi w moim remoncie - od namiaru informacji w internecie mam już mętlik w głowie...

pozdrawiam

Karol

Witam.

Dawniej robiono takie podłogi wentylowane, drewno też regulowało wilgotość, drewno "pracuje" tzn. w zależności od pory roku rozszerza się i kurczy.

Ocieplając musisz zrobić porządnie izolację poziomą podłogi połączoną szczelnie z izolacją ścian, można użyć grubą folię paroizolacyjną, nawet dwie warstwy ułożonej w całości albo klejonej z zakładami. Tylko jedno pytanko; jak chcesz to zrobić szczelnie na "ruchomych piaskach" ;) ja bym zrobił stabilizujący podkład betonowy.

• 3 months później...
  • 1 month później...

Mam podobny przypadek, tylko legary są jakieś 50cm na piaskiem. Póki co nie chcę zrywać podłogi, a chciałbym jakoś ją ocieplić. Dodam, że ściany zewnetrzne cokołowe są nieocieplone, z otworami wentylacyjnymi.

Czy wystarczy zasypać piasek np. granulatem styropianowym 20-30cm, przestrzeń powietrzna pozostanie ok. 20cm do legarów?

Czy mozna zamknąć wentyalcję w ścianach cokołowych?

No i na koniec docieplenie ściany cokołowej.