Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki okap - konkretne modele przy wentylacji mechanicznej z reku ??

Recommended Posts

Witam i mam pytanie jak w tytule.

Wiem już, lub mam nadzieję że wiem jak zrobić by okap w kuchni w domu z reku działał poprawnie.

Mam na myśli rozwiązanie:

- w domu zamontuję płytę elektryczną, lub indukcyjną

- kupuję dobry okap z filtrami tłuszczowymi iz węglowymi (lub możliwością ich podłączenia)

- wyjmuję z okapu wentylator

- podłączam do okapu kanał wywiewny

- montuję drugi kanał wywiewny w kuchni w innym miejscu

- w czasie gotowania przełączam całą moc wywiewu na okap...

- gdy nie gotuję wszystko działa normalnie....

(jesli coś źle zrozumiałam proszę o poprawienie mnie)

A moja prośba - to - proszę wrzućcie konkretne modele dobrych, sprawdzonych okapów.

Z góry dziekuję :)

Witam i mam pytanie jak w tytule.

Wiem już, lub mam nadzieję że wiem jak zrobić by okap w kuchni w domu z reku działał poprawnie.

Mam na myśli rozwiązanie:

- w domu zamontuję płytę elektryczną, lub indukcyjną

- kupuję dobry okap z filtrami tłuszczowymi iz węglowymi (lub możliwością ich podłączenia)

- wyjmuję z okapu wentylator

- podłączam do okapu kanał wywiewny

- montuję drugi kanał wywiewny w kuchni w innym miejscu

- w czasie gotowania przełączam całą moc wywiewu na okap...

- gdy nie gotuję wszystko działa normalnie....

(jesli coś źle zrozumiałam proszę o poprawienie mnie)

A moja prośba - to - proszę wrzućcie konkretne modele dobrych, sprawdzonych okapów.

Z góry dziekuję :)

a w jaki sposób planujesz przełączać tę całą moc nawiewu na okap?

a w jaki sposób planujesz przełączać tę całą moc nawiewu na okap?

zamierzam zrobić tak jak to opisał dlugi rufus.

Cytuję - bo się moze komuś przydać.

Rufus mam nadzieję że sie nie obrazisz.

"U mnie jest tak ,że instalacja jest rozłożona standardowo ,czyli nawiewy w pokojach ,wywiewy w łazienkach , kuchni, garderobie + jeden dodatkowy kanał bezpośrednio podłączony z rekuperatora do okapu.

Na centrali mam wejście kanału wciągającego" brudne" powietrze.W tym miejscu , gdzie normalnie masz podłączoną rurę ,która dalej rozprowadza przewody na wszystkie brudne pomieszczenia , wstawiony jest trójnik z automatyczną przepustnicą .

Jeżeli nie gotuję ,wentylacja działa normalnie czyli wdmuchuje świerze powietrze do pokoji , a wyciąga z łazienek i kuchni( normalny kanał w suficie).

Jeżeli gotuję to przełączam automatyczną przepustnicę ( sterownik centrali mam w kuchni blisko okapu,) w tym momencie nawiew pozostaje bez zmian , a wyciąg przełącza się tylko na okap.Całe powietrze zasysane jest przez okap dzięki czemu wydajność jest taka sama jak zwykłego okapu.

Oczywiście wydajność zwiększam poprzez włączenie wyższego biegu w centrali(dokładnie tak samo jak robiłbym to w okapie)"

• 7 months później...

Atika, czy już zrealizowałaś powyższy zamysł? Będę wdzięczny za opinie z użytkowania.

Mam jedną obawę do powyższego pomysłu. Czy kiedy gotujesz i wyciąg całego zużytego powietrza z całego domu realizowany jest przez okap kuchenny, to czy nie wywiewa Ci zapaszków z toalet.

Dzięki i pozdrawiam