atika 31.08.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam i mam pytanie jak w tytule. Wiem już, lub mam nadzieję że wiem jak zrobić by okap w kuchni w domu z reku działał poprawnie. Mam na myśli rozwiązanie: - w domu zamontuję płytę elektryczną, lub indukcyjną - kupuję dobry okap z filtrami tłuszczowymi iz węglowymi (lub możliwością ich podłączenia) - wyjmuję z okapu wentylator - podłączam do okapu kanał wywiewny - montuję drugi kanał wywiewny w kuchni w innym miejscu - w czasie gotowania przełączam całą moc wywiewu na okap... - gdy nie gotuję wszystko działa normalnie.... (jesli coś źle zrozumiałam proszę o poprawienie mnie) A moja prośba - to - proszę wrzućcie konkretne modele dobrych, sprawdzonych okapów. Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 07.09.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Ja mam tak: jeden z kanałów wywiewnych z kuchni jest podłączony do okapu (wyspowy, Teka ale nie pamiętam modelu). Okap nie ma wyjętego wentylatora. Jak gotuję to włączam okap na 1 i wentylację na max. To wystarczy. Aha, reku to Mistral 400 Duo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.09.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam i mam pytanie jak w tytule. Wiem już, lub mam nadzieję że wiem jak zrobić by okap w kuchni w domu z reku działał poprawnie. Mam na myśli rozwiązanie: - w domu zamontuję płytę elektryczną, lub indukcyjną - kupuję dobry okap z filtrami tłuszczowymi iz węglowymi (lub możliwością ich podłączenia) - wyjmuję z okapu wentylator - podłączam do okapu kanał wywiewny - montuję drugi kanał wywiewny w kuchni w innym miejscu - w czasie gotowania przełączam całą moc wywiewu na okap... - gdy nie gotuję wszystko działa normalnie.... (jesli coś źle zrozumiałam proszę o poprawienie mnie) A moja prośba - to - proszę wrzućcie konkretne modele dobrych, sprawdzonych okapów. Z góry dziekuję a w jaki sposób planujesz przełączać tę całą moc nawiewu na okap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 08.09.2010 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 a w jaki sposób planujesz przełączać tę całą moc nawiewu na okap? zamierzam zrobić tak jak to opisał dlugi rufus. Cytuję - bo się moze komuś przydać. Rufus mam nadzieję że sie nie obrazisz. "U mnie jest tak ,że instalacja jest rozłożona standardowo ,czyli nawiewy w pokojach ,wywiewy w łazienkach , kuchni, garderobie + jeden dodatkowy kanał bezpośrednio podłączony z rekuperatora do okapu. Na centrali mam wejście kanału wciągającego" brudne" powietrze.W tym miejscu , gdzie normalnie masz podłączoną rurę ,która dalej rozprowadza przewody na wszystkie brudne pomieszczenia , wstawiony jest trójnik z automatyczną przepustnicą . Jeżeli nie gotuję ,wentylacja działa normalnie czyli wdmuchuje świerze powietrze do pokoji , a wyciąga z łazienek i kuchni( normalny kanał w suficie). Jeżeli gotuję to przełączam automatyczną przepustnicę ( sterownik centrali mam w kuchni blisko okapu,) w tym momencie nawiew pozostaje bez zmian , a wyciąg przełącza się tylko na okap.Całe powietrze zasysane jest przez okap dzięki czemu wydajność jest taka sama jak zwykłego okapu. Oczywiście wydajność zwiększam poprzez włączenie wyższego biegu w centrali(dokładnie tak samo jak robiłbym to w okapie)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 23.04.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Atika, czy już zrealizowałaś powyższy zamysł? Będę wdzięczny za opinie z użytkowania. Mam jedną obawę do powyższego pomysłu. Czy kiedy gotujesz i wyciąg całego zużytego powietrza z całego domu realizowany jest przez okap kuchenny, to czy nie wywiewa Ci zapaszków z toalet.Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts