Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szprzęgło hydrauliczne

Deks

Recommended Posts

Witam.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaką funkcję pełni i co daje sprzęgło hydrauliczne. Szukałem czegoś w necie ale ciężko o jakieś info dla laika. Mój hydraulik chce to u mnie zastosować a ja nie wiem co mi to daje. Mam domek około 140mkw, kocioł kondensacyjny na gaz miejski, kilka pętli podłogówki na dole i kilka kaloryferów u góry. Jaki jest sens stosowania sprzęgła? Wiem że mój znajomy czegoś takiego nie ma a mimo to instalacja działa. Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienia ekspertów.

Witam.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaką funkcję pełni i co daje sprzęgło hydrauliczne. Szukałem czegoś w necie ale ciężko o jakieś info dla laika. Mój hydraulik chce to u mnie zastosować a ja nie wiem co mi to daje. Mam domek około 140mkw, kocioł kondensacyjny na gaz miejski, kilka pętli podłogówki na dole i kilka kaloryferów u góry. Jaki jest sens stosowania sprzęgła? Wiem że mój znajomy czegoś takiego nie ma a mimo to instalacja działa. Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienia ekspertów.

idea w skrócie jest taka piec na paliwo stałe bądź piec gazowy grzeje do sprzęgła i trzyma dzięki odpowiedniej automatyce stałą temperaturę w sprzęgle natomiast za sprzęgłem czy to obwód grzejników czy podłogówki za pomocą osobnej pompy i zaworu trójdrożnego odbiera ciepło z sprzęgła na grzejniki o innej temperaturze na podłogówkę o innej temperaturze oczywiście doborem temperatury na obwód podłogówki i na obwód grzejników zajmuje się automatyka pogodowa która na podstawie pomiaru temperatury wewnątrz budynku i na zewnątrz odpowiednio dobiera temperaturę zasilania dla grzejników i osobną dla podłogówki w skrócie im niższa temperatura na zewnątrz tym wyższa temperatura zasilania i na odwrót im wyższa temperatura na zewnątrz tym niższa temperatura zasilania czy to grzejników czy podłogówki dzięki temu mamy znaczne oszczędności na ogrzewaniu budynku

właśnie że się stosuje ażeby rozdzielić temperaturę zasilania podłogówki od temperatury zasilania grzejników

A bez sprzęgła się nie da tego zrobić? Z tego co wiem to da, stosując na podłogówki obieg z ukłądem mieszającym w postaci np zaworu trójdrogowego. Sprzęgło jest drogie ale czy daje jakieś kożyści w tym przypadku?

tak są na rynku rozdzielacze z zaworem trójdrożnym i pompą ale jest to półśrodek (ręczna stała temperatura zasilania podłogówki) bo przy takim rozwiązaniu nie można zastosować sterowania pogodowego (które jest dostępne przy sprzęgle hydraulicznym) w którym parametr temperatury zasilania jest kształtowany na podstawie temperatury zewnętrznej i jest realizowany przez zawór trójdrożny z siłownikiem a sterowany odpowiednią automatyką jest jeszcze jedna korzyść można za sprzęgłem wydzielić 2 lub 3 niezależne obiegi grzewcze pobierające z sprzęgła energię i niezależnie dawkujące energię cieplną na poszczególne wydzielone strefy w budynku np: parter 1 strefa grzewcza podłogówka, piętro 2 strefa grzewcza grzejniki, zasobnik na c.u.w 3 strefa grzewcza lub parter 1 strefa grzewcza podłogówka, piętro 2 strefa grzewcza podłogówka, parter i piętro 3 strefa grzewcza grzejniki, zasobnik na c.u.w 4 strefa grzewcza w ten sposób jesteśmy w stanie ustawić niezależnie temperaturę w poszczególnych strefach grzewczych np na piętrze w czasie dnia 18 stopni a na parterze 22 i na odwrót w czasie nocy na parterze 18 na piętrze 22 nie wspominając że dodatkowo ta temperatura będzie sterowana pogodowo.Co znaczy pojęcie sterowania pogodowego znaczy to że im zimniej na dworze tym wyższa temperatura zasilania i odwrotnie im cieplej na dworze tym niższa temperatura zasilania dzięki temu mamy oszczędności w zużyciu gazu bądź innego paliwa odwrotnie niż bez sterowania pogodowego gdzie zużywamy tyle samo paliwa do ogrzania domu niezależnie czy na dworze jest - 20 czy 0 stopni a chcąc uzyskać efekt sterowania pogodowego przy rozdzielaczu z pomieszaniem musielibyśmy siedzieć przy nim i cały czas zmieniać temperaturę (kręcąc nim) w zależności od warunków zewnętrznych a przecież nie o to chodzi prawda.