Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metamorfoza salonu.

Mags1983

Recommended Posts

Witajcie:) Z małym strachem zamieszczam tutaj zdjęcia i proszę was o poradę. Sprawa wygląda następująco: za 3 tygodnie wychodzę za mąż i obecnie jestem już na etapie przeprowadzki do mieszkania narzeczonego. I tu pojawił się mały problem. Chciałabym coś wnieść do tego mieszkania, jakiś powiew świeżości ponieważ jak na razie mam wrażenie, że ono jest za "ciężkie". Największy problem widzę w salonie. Kompletnie nie wiem jak się za niego zabrać, Oczywiście w grę wchodzi tylko dobór odpowiednich dodatków i akcesorii. Odpada malowanie i zmiana mebli:(

Pomożecie???

IMG_0524..jpg

IMG_0525..jpg

IMG_0523..jpg

IMG_0526..jpg

IMG_0527..jpg

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak meble muszą zostać to trzeba na poważnie się zająć dodatkami.

Usunąć tę małą lampkę z szafki i kupić jakąś inną, ładniejszą. To samo z doniczką.

Usunąć okropny bieżnik ze stołu. Kupić nowocześniejszy obrus lub jakieś fajne podkładki. Kupić coś fajnego na stół.

Kupić fajne zasłony i modnie upiąć.

Zdecydowanie zmienić żyrandol!

Oczywiście wywalić ten przecudnej urody koc z kanapy :D:D:D

Powiesić coś na ścianie - duży, ładny obraz np. bo widzę, że ściany są kompletnie puste.

Jak meble muszą zostać to trzeba na poważnie się zająć dodatkami.

Usunąć tę małą lampkę z szafki i kupić jakąś inną, ładniejszą. To samo z doniczką.

Usunąć okropny bieżnik ze stołu. Kupić nowocześniejszy obrus lub jakieś fajne podkładki. Kupić coś fajnego na stół.

Kupić fajne zasłony i modnie upiąć.

Zdecydowanie zmienić żyrandol!

Oczywiście wywalić ten przecudnej urody koc z kanapy :D:D:D

Powiesić coś na ścianie - duży, ładny obraz np. bo widzę, że ściany są kompletnie puste.

Zgadzam się ze wszystkim powyżej., sama dokładnie o tych rzeczach myślałam. Tylko mam problem z kolorystyką. Pójść w lekkie kolory typu biel czy raczej w brązy? Będzie pasował tam na środku jakiś włochaty dywanik? No i obrazy ... Na allegro widzę same tryptyki . Będzie coś takiego tutaj pasowało?

Edytowane przez Mags1983
dopisek

A co Ci się podoba? jakie klimaty? bardziej nowocześnie czy może mniej...?

Co do wypowiedzi monikaa13 -zgadzam się co do doniczki -można wymienić na taką, która stanowiłaby jakiś ciekawy akcent, podobnie z lampą (ewentualnie sam klosz?), koc też wymieniłabym na jakiś przyjemny, jasny pled, na ściany kilka ramek rzucić (nie wiem co lubisz - zdjęcia, obraz?)...

odnośnie bieżnika... nie jestem pewna czy jest on taki znowu brzydki ;), moim zdaniem z "modnie upiętymi" zasłonami to wnętrze wyglądałoby jeszcze bardziej ciężko.

ponadto pokusiłabym się o pomalowanie szprosów w drzwiach na biało i przy okazji wymianę szyby na przezroczystą

Ogólnie co do dodatków to trudno coś powiedzieć gdy nie wiadomo jakie masz preferencje...

p.s. poszłabym w biel zdecydowanie, o tryptykach powiem tyle, że osobiście nie lubię "komplecików" ;), ale jeżeli Tobie się podobają, to czemu nie? może byłoby to jakieś nawiązanie do zestawu mebli...?

Edytowane przez o.n.k.a.
umknął mi ostatni post ;)

A co ci się podoba? jakie klimaty? bardziej nowocześnie czy może mniej...?

Co do wypowiedzi monikaa13 -zgadzam się co do doniczki -można wymienić na taką, która stanowiłaby jakiś ciekawy akcent, podobnie z lampą (ewentualnie sam klosz?), koc też wymieniłabym na jakiś przyjemny, jasny pled, na ściany kilka ramek rzucić (nie wiem co lubisz - zdjęcia, obraz?)...

odnośnie bieżnika... nie jestem pewna czy jest on taki znowu brzydki ;), moim zdaniem z "modnie upiętymi" zasłonami to wnętrze wyglądałoby jeszcze bardziej ciężko.

ponadto pokusiłabym się o pomalowanie szprosów w drzwiach na biało i przy okazji wymianę szyby na przezroczystą

Ogólnie co do dodatków to trudno coś powiedzieć gdy nie wiadomo jakie masz preferencje...

Zdjęcia na ścianie podobają mi się bardzo ale narzeczonemu już mniej:/ Więc w grę wchodzi tylko obraz. Albo i dwa. nad tę komodę z lampą i tę na której stoją kwiatki. Wspaniały koc już zniknął z kanapy;)

Odnośnie tego co lubię.... codziennie w sumie podoba mi się coś innego. Nie chcę niczego ciężkiego. Podobają mi się wnętrza lekkie, takie w stylu skandynawskim, troszkę wiejskim. Ale nie jestem pewna czy takie dodatki będą pasowały do tych mebli, które już w salonie sobie stoją.

W kwestii drzwi to biorę pod uwagę wymianę całego skrzydła na nowe. Tylko nie wiem czy w kolorze białym czy brązowym.

Chciałabym uzyskać efekt przytulności. W kuchni mam świeże zioła na parapecie, ogólnie kolorystyka jest ciepła w kolorze miodowo cynamonowym. Sypialnię też chciałabym przemalować i dopasować stylem do całości. Ale tylko salon sprawia mi najwięcej problemów i nie mam na niego pomysłu. Na razie czuję się w tym mieszkaniu jak u jakiegoś starszego małżeństwa a nie u dwojga młodych ludzi:/.

No nie nie jak u starszych ludzi. Ktoś zrobił pokój taki może podobny do domu rodzinnego?

Ja pomyślałabym poważnie nad panelami zamiast firan. Ma takie Ikea ale pewnie i inne sklepy. Lampa sufitowa do wymiany na np. mleczny klosz kolisty? Taki żeby wrażenie było lżejsze, ale jeżeli nie ruszasz mebli to "nowoczesnej" lampy nie dasz. Zgadzam się, że musisz poważnie przemeblować rzeczy stojące na komodzie i osobiście główkowałabym nad obciami krzeseł - one są chyba najbardziej babciowate. A jak nie zdjęcia na ścianę, to może udał by Ci się taki myk: wasze zdjęcie przetworzone na sepię i powiększone - :)) udaje obraz?

Jeżeli dodatki ci się nie podobają to je wywal. Jeżeli chcesz wnętrze białe to takie zrób. Kup odpowiedni żyrandol, lampkę, bieznik na stół lub podkładki, zmień drzwi na białe. Pooglądaj strony w necie i zobacz co w stylu skandynawskim wiesza się na ścianie. Zmień jak pisałam tę brzydką donicę na skandynawską. Weź jakieś zdjęcia i dąż do nich. Myślę, że będzie ok. bo meble powinny pasować, nie są białe, ale ok.

nad krzesłami też myślałam... w pierwszej chwili przyszły mi do głowy sukienki... ale nie wiem. W sumie gdyby je uszyć z odpowiedniego materiału to zapoczątkowałyby może lekko skandynawski styl... potem do tego jakieś zwiewne zasłony dobrać... póki co takie rzeczy mi po głowie chodzą

Zgadzam się co do obić, krzeseł, są okropne ale nie wiem czy ich zmiana wchodzi w grę. Może jakieś nowe. Takie proste nie są aż takie drogie.

Narzeczony dobrał je do wzoru na kanapie. Mnie przy tym nie było. Nie mogłam się wyrwać z pracy. Wolałabym , zeby były jednolite i ogólnie trochę inne ale nie poradzę nic na to. Muszą zostac. Pomyślę nad takimi pokrowcami z materiału...

Jeszcze teraz Teściowa mnie zdołowała - przyniosła mi pokazac jaki mu zegar na komodę na urodziny kupiła. Duży, ciężki z aniołkami i elfem grającym na harfie....

:bash: help....

Edytowane przez Mags1983
dopisek

Teściowej mówisz, że nie chcesz tego zegara, że chcesz zmienić delikatnie wystrój i nie będzie pasował. Ew. weź i schowaj głęboko w szafie. Nie przejmowałabym się tym w ogóle.

Co do krzeseł to widzisz, świetny pomysł, długie, do podłogi, jasno kremowe lub białe pokrowce. Są takie dostępne, chyba w Ikea ale pewnie nie tylko. Będzie ładnie, nowocześnie i lekko.

a można jeszcze zmienić narzeczonego ;) ? Ile ona ma lat - 88? Jak mogłąś pozwolić by sam wybrał obicia na krzesła?

Sorrki,ale zołza jestem, wiec inaczej ni mogłam.

Jak ktoś młody może sobei zrobić takie kuku?

Dałabym tam koniecznie jasne, proste zasłony np. z IKEA, gładką firankę. ŻADNYCH TRYPTYKÓW!!! To juz lepiej jakaś repodukcja z IKEA. Jasne pokrowce na krzesłą, jasna lampka.

Strrrrraszne to wnętrze. Ale dość puste, więc jest spore pole manewru. Jeśli miałabym wymienić jeden konkretny mebel, to koniecznie kanapę, bo ta jest paskudna. Jeśli wnętrze ma mieć skandynawski rys, to może przekonasz męża do kanapy Ektorp z Ikei. Byłoby jasno i bezpretensjonalnie.

Na krzesła koniecznie uszyłabym pokrowce, podobne do tych:

http://decoratorium.blox.pl/resource/bei3.jpg

W oknach zostawiłabym jasne firanki, a jeśli chciałabyś dołożyć zasłony, to nic fantazyjnie upiętego! Skandynawski styl to naturalne tkaniny i prostota. Wystarczyłaby dekoracja okna, jak na zdjęciu powyżej.

Lampy oczywiście do wymiany, ale jeśli kupisz coś prostego (Ikea ma duży wybór fajnego oświetlenia), to naprawdę nie wydasz na to wielkich pieniędzy.

I broń się rękami i nogami przed badziewnymi prezentami w rodzaju zegara z amorkami! Jeśli teściowa ma takie pomysły, to nic dziwnego, że narzeczony ma tak specyficzny gust wnętrzarski. ;-)

Pozwolić to tam nic (choć ja w życiu bym nie pozwoliła mężowi decydować samemu) ale jak młody chłopak, bo myślę, że jesteście jeszcze młodzi, mógł wybrać takie obicia?

A co do tryptyków to mnie osobiście się podobają i tryptyki i te z większą ilością części, są takie po 3m. Fajne obrazki na nich są.

hi hi na pewno będę bardzo nieuważna i niechcący go strącę z komody. Biedaczek :D

Ale fakt, przyszły małżonek odziedziczył paskudny gust po mamie. Co zrobic? Miłośc jest ślepa;)

Co myslicie o czymś takim na ścianę? W zestawie są trzy sztuki, kolor do wyboru z tych 4 ze zdjecia. Szukam na allegro czegoś jasnego i jak na razie tylko to znalazłam.

1205330905..jpg