Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiertło do metalu - rur ocynkowanych?

kamykkamyk2

Recommended Posts

Mam zespawaną barierkę balkonową z rur ocynkowanych i chcę do niej zamocować sztachetki drewniane, więc będę musiał wykonać kilkadziesiąt otworów. Zwykłe wiertła do metalu nie daja rady, sprawdziłem to gdyż wierciłem kilka otworów w takich rurach robiąc huśtwawkę. Musiałem 2 razy je ostrzyć, żeby wykonać jeden otwór. A może to obroty wiertarki czy coś, nie znam się na tym dokładnie, dlatego pytam: czy ktoś może polecić jakiś rodzaj dobrego wiertła?

Myślę, że problem tkwi w jakości wiertła. Nie wiem, jakiego uzyłeś, ale według mnie to tu tkwi problem. Myślę, że raczej nie powinieneś mieć problemu w nawiercaniu się w rurkach ocynkowanych. Ocynk nie jest taki twardy, a pod nim zapewne masz zwykłą stal węglową. Nie jest to wkońcu nierdzewka a powierzchnia nie jest też chromowana. Ja kupiłem sobie w Castoramie wiertło Boscha do metalu, którym wwiercałem się w blache 5mm (też w ocynku). Nie było żadnych trudności, a wiertarkę miałem marki "NO NAME" ( z marketu). Za wiertło nie dałem więcej jak z 15PLN. Pozdrawiam. Marcin

Myślę, że problem tkwi w jakości wiertła. Nie wiem, jakiego uzyłeś, ale według mnie to tu tkwi problem. Myślę, że raczej nie powinieneś mieć problemu w nawiercaniu się w rurkach ocynkowanych. Ocynk nie jest taki twardy, a pod nim zapewne masz zwykłą stal węglową. Nie jest to wkońcu nierdzewka a powierzchnia nie jest też chromowana. Ja kupiłem sobie w Castoramie wiertło Boscha do metalu, którym wwiercałem się w blache 5mm (też w ocynku). Nie było żadnych trudności, a wiertarkę miałem marki "NO NAME" ( z marketu). Za wiertło nie dałem więcej jak z 15PLN. Pozdrawiam. Marcin

Myślę ze możesz sie zwrócić do redakcji forum o nadanie Tytułu

TEDII dobrze mówisz lecz wiertło ni może być mocno dociskane musi być odpowiedni nacisk tak jak mówisz aby sie nie ślizgało lecz zbyt mocny docisk spowoduje w wiertarce ręcznej < nie stołowej > złapanie większego wióra i zostanie złamane < ważne Obroty < a co spowoduje jego złamanie- zablokowanie i zmiana kąta wiercenia

Używałem zwykłych wierteł HSS. po około 8 zł za sztukę. Takich samych wierteł używałem do wiercenia w profilu stalowym podwójnym ogrodzenia celem przymocowania sztachet, to takim wiertłem wykonywałem ok 20 do 30 otworów (czyli razy 2), potem je ostrzyłem i było ok, oczywiście chłodziłem je po każdorazowym zrobieniu otworu. Tego typu wiertła użyłem do wiercenia w rurze ocynkowanej, to nie mogłem wykonać choćby jedego przewiertu bez ostrzenia i chłodzenia.

Ja nie wątpię, że Kamykkamyk nie wywierci otworu zwykłym wietłem. Nie zapominajcie jednak, że tych otworów jest kilkadziesiąt. A i jedno zwykłe wiertło może nie wystarczyć.

Ja i tak postawiłbym na jakośc, nie na ilość.

Myślę ze możesz sie zwrócić do redakcji forum o nadanie Tytułu

Można jaśniej???

Możesz wydać 13 zł na wiertła powlekane węglikiem spiekanym VHM. Na ocynk najlepsze były by takie pozłacane. Czyli z powłoką TiN lub TiAIN. Najlepiej nr DIN z katalogu Hoffmana to 6539 lub 6537. Wiertła do dostania w każdym sklepie metalowym. broń boże super markety bo tam dostaniesz chińszczyznę.

Ja nie wątpię, że Kamykkamyk nie wywierci otworu zwykłym wietłem. Nie zapominajcie jednak, że tych otworów jest kilkadziesiąt. A i jedno zwykłe wiertło może nie wystarczyć.

Ja i tak postawiłbym na jakośc, nie na ilość.

Można jaśniej???

napisałem to abyś napisał do redakcji forum o nadanie tytułu Ponieważ pomogłeś swoją opinią koledze w problemie - poproś o najlepszy doradca na Tym forum ja też sie staram wysłałem swoją kandydaturę

Tego typu wiertła użyłem do wiercenia w rurze ocynkowanej, to nie mogłem wykonać choćby jedego przewiertu bez ostrzenia i chłodzenia.

Myślę, że problemem jest tępienie się twoich wierteł wskutek złego kąta natarcia podczas wiercenia rur o małej średnicy a nie ich twardości. Rozwiązaniem jest stopniowe powiększanie otworu, tak żeby wiertło pracowało maksymalnie "prostopadle" do materiału.

• 3 months później...

Spróbuj wiertło kobaltowe (Co) - jest o klasę bardziej wytrzymałe od zwykłego (HSS). Ja mam kilka firmy Hawera (http://www.hawera.pl) - fi 6 kosztuje chyba ok. 20 zł, ale warto. Jak je kupiłem, to od razu przeciąłem sobie palec w trzech miejscach, jest tak ostre :-)

Przy wierceniu w rurze możesz na początek liznąć miejsce wiercenia szlifierką kątową z tarczą do metalu, żeby startować na bardziej płaskiej powierzchni.

Wiercenie "z ręki" to mordowanie nawet najlepszego wiertła.

Bywa, że starcza na jedną dziurę....

To kwestia wprawy, którą trzeba by nabyć (tymi ręcami).

Problem główny to niedopasowanie narzędzia do roboty.

Obroty powinny być nie za duże, a elektryczna wiertarka ręczna ma je zbyt wysokie.

Nacisk....

Robimy nacisk i całość się przekosi - wiertło peka...

Dobre wiertła to wiertła od 3-4 zł za sztukę w górę.

TO PRAWDA, że są wiertła więcej wytrzymujące od tych popularnych, dobrych...

Ale to wiertła za 20 i więcej zł za fi6.

Ja używam takich za 68zł/szt i nie narzekam.

(tyle, ze NIE WOLNO się od nich odwrócić nawet na sekundę)

Bo?

...... :lol:

Adam M.