Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł z podajnikiem tłokowym SAS ECO 23KW czy Taurus Gaur Duo 25KW

Recommended Posts

Ja mam SAS groeco 17 kW w domku 120 m i jest jeszcze za duży...Za nami pierwsza zima-dom był bez ocieplenia, przez 3 dni na zewnątrz było ok -30 stopni, podłogówka w całym domu. Kocioł pracuje z zaworem 4d. Taki sam układ mają rodzice w drugim bliźniaku - można powiedzieć że mam dwa kotły. Wad nie zauważyłem, czyszczenie łatwe,długo trzyma temperaturę, zrobiłem ruszt awaryjny z kilku prętów stalowych i latem grzeję wodę odpadami drewna po budowie. Wystarcza jedno załadowanie paleniska i rozpalenie raz na dobę i bojler 100 l nagrzany.

Generalnie SAS ma dobre oceny na specjalistycznych forach, ja dodatkowo mieszkam blisko fabryki.

• 2 weeks później...

I model OPAL, na rynku od 2001r, posiada autorski system zabezpieczeń chroniący kosz przed cofka płomienia, co jest bolączka konstrukcji tłokowych.

Zgłoszony do konkursu na System Instalacyjny 2010 w kategorii kotły grzewcze nr KG09, wyboru dokonują czytelnicy magazynu fachowego Systemy Instalacyjne:

http://www.systemy.instalacyjne.pl/sys_prod10/strony/31.htm

opis konkursu:

http://www.systemy.instalacyjne.pl/sys_prod10/Ramka_miniaturki.html

Na forum model OPAL użytkuje m.in. Bryndal czy Mikoz, zobacz wątek kotły z podajnikiem tłokowym, ile zużywaja opału