przemo33 31.08.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 WitamJaki byście polecali kocioł z podajnikiem tłokowym SAS ECO 23KW czy Taurus Gaur Duo 25KW ?Do ogrzania bedzie nowy domek z poddaszem uzytkowym o powierzchni 165m2. ( a moze SAS ECO 17KW i Taurus Gaur Duo 18,5KW)Wady i zalety, spostrzezenia. Z góry dzieki za pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 01.09.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ja mam SAS groeco 17 kW w domku 120 m i jest jeszcze za duży...Za nami pierwsza zima-dom był bez ocieplenia, przez 3 dni na zewnątrz było ok -30 stopni, podłogówka w całym domu. Kocioł pracuje z zaworem 4d. Taki sam układ mają rodzice w drugim bliźniaku - można powiedzieć że mam dwa kotły. Wad nie zauważyłem, czyszczenie łatwe,długo trzyma temperaturę, zrobiłem ruszt awaryjny z kilku prętów stalowych i latem grzeję wodę odpadami drewna po budowie. Wystarcza jedno załadowanie paleniska i rozpalenie raz na dobę i bojler 100 l nagrzany.Generalnie SAS ma dobre oceny na specjalistycznych forach, ja dodatkowo mieszkam blisko fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 13.09.2010 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 WitamTo nikt nie uzywa pieca Taurus Gaur Duo?A moze jeszcze do tych dwoch do wyboru porownajmy DEFRO AKM 22KW? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.09.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 i lazar multikomfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.09.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 I model OPAL, na rynku od 2001r, posiada autorski system zabezpieczeń chroniący kosz przed cofka płomienia, co jest bolączka konstrukcji tłokowych. Zgłoszony do konkursu na System Instalacyjny 2010 w kategorii kotły grzewcze nr KG09, wyboru dokonują czytelnicy magazynu fachowego Systemy Instalacyjne:http://www.systemy.instalacyjne.pl/sys_prod10/strony/31.htm opis konkursu:http://www.systemy.instalacyjne.pl/sys_prod10/Ramka_miniaturki.html Na forum model OPAL użytkuje m.in. Bryndal czy Mikoz, zobacz wątek kotły z podajnikiem tłokowym, ile zużywaja opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts