Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba do odnowienia dachu pokrytego blachą

plastron7

Recommended Posts

Witam Wszystkich. Chciałbym zasięgnąc porady w kwestii odnowienia blachy pokrywającej dach. Dom, w którym niedawno zamieszkałem, pokryty jest trapezową blachą zimnowalacowaną położoną najprawdopodobniej w latach 80-tych. Na pewno nie jest to ocynk. Blacha zabezpieczona była farba przypominającą kolorem minię. Nie mam jednak wiedzy, czy faktycznie tym srodkiem była zabezpieczona. Obecnie duże połacie dachu straciły juz ceglastą barwę, i coraz badziej widoczne sa niezabezpieczone obszary o szarej barwie. Nie chcą pozostawić dachy w takim stanie na zimę, chciałbym dokonać modernizacji pokrycia. Być może ktoś z Państwa ma sugestie, jakimi środkami można pokryć blachę, co jest godne polecenia, a czego należy sie wystrzegać. Mile widziane wszelkie sugestie i uwagi. Pozdrawiam. Marcin

Minia moze byc glupim rozwiazaniem Najlepiej zastosowac farbe na dach specyficzna oczywiscie nalezy odpowiednio odluscic i wyczyscic powiezchnie problem jest rozniez w tym ze nei wiadomo czym jest pokryty dach w tej chwili zapewne wnioskuje ze nie jest to minia zeszla by dawno temu prawdopodobnie jest to olejka wkoloze mini.

Dla bezpieczeństwa ze nowa farba nie "pogryzie" się ze starą pomaluj farbą wodną nie rozpuszczalnikową a wcześniej wyszoruj roztworem płynu zalecanego przez producenta farby jaka wybierzesz. Nie czyść żadnymi benzynami ani wodą z mydłem. Benzyna spowoduje miejscowe blaknięcie a mydło zawiera znikome ilości olejków.