plastron7 31.08.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich. Chciałbym zasięgnąc porady w kwestii odnowienia blachy pokrywającej dach. Dom, w którym niedawno zamieszkałem, pokryty jest trapezową blachą zimnowalacowaną położoną najprawdopodobniej w latach 80-tych. Na pewno nie jest to ocynk. Blacha zabezpieczona była farba przypominającą kolorem minię. Nie mam jednak wiedzy, czy faktycznie tym srodkiem była zabezpieczona. Obecnie duże połacie dachu straciły juz ceglastą barwę, i coraz badziej widoczne sa niezabezpieczone obszary o szarej barwie. Nie chcą pozostawić dachy w takim stanie na zimę, chciałbym dokonać modernizacji pokrycia. Być może ktoś z Państwa ma sugestie, jakimi środkami można pokryć blachę, co jest godne polecenia, a czego należy sie wystrzegać. Mile widziane wszelkie sugestie i uwagi. Pozdrawiam. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 31.08.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 minia jako podkład i na to chlorokauczuk lub ftalowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lothus 02.09.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Minia moze byc glupim rozwiazaniem Najlepiej zastosowac farbe na dach specyficzna oczywiscie nalezy odpowiednio odluscic i wyczyscic powiezchnie problem jest rozniez w tym ze nei wiadomo czym jest pokryty dach w tej chwili zapewne wnioskuje ze nie jest to minia zeszla by dawno temu prawdopodobnie jest to olejka wkoloze mini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plastron7 02.09.2010 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Nadmienię, że blacha jest (czy tez była) równomiernie pokryta, wobec czego zakładam, że zabezpieczona była przez producenta. Potem nikt jej nie zabezpieczał. Nie wiem jak fabrycznie zabezpiecza sie zwykła blachę ale musze chyba skontaktować się z jakims dostawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarovnik 04.09.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Dla bezpieczeństwa ze nowa farba nie "pogryzie" się ze starą pomaluj farbą wodną nie rozpuszczalnikową a wcześniej wyszoruj roztworem płynu zalecanego przez producenta farby jaka wybierzesz. Nie czyść żadnymi benzynami ani wodą z mydłem. Benzyna spowoduje miejscowe blaknięcie a mydło zawiera znikome ilości olejków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plastron7 04.09.2010 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Dla bezpieczeństwa ze nowa farba nie "pogryzie" się ze starą pomaluj farbą wodną nie rozpuszczalnikową Jarovnik, możesz zasugerować jakiegos producenta, nazwę produktu. Potrzebuję jakiegoś punktu zaczepienia, żeby na przykład ściągnąć kartę charakterystyk produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts