barwas 31.08.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam! Zacznę od tego że jestem tu nowy i chciałbym się przywitać z wszystkimi forumowiczami. Buduję dom i jestem na etapie kładzenia wylewek. Dodam że ściany mam wyszpachlowane. Przeczytałem sporo wątków na temat izolacji przed wylewkami ale ciągle spotykam się niepewnością więc tutaj pytanie, czym zaizolować chudziak przed wylewkami? Fachowcy mówią by malować strop dysperbitem i na to folia a poźniej styro + wylewka, a wy co o tym sądzicie i doradźcie mi prawidłowe "drzewko" wylewki. Najwazniejsze napisze ze dom jest na terenie b.podmokłym (m.in) powódź w br. roku. Bardzo liczę na Waszą pomoc Pozdrawiam, Barwas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.08.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Proponuję klasyczne i zarazem bezpieczne rozwiązanie:- papa termozgrzewalna na chudziaku wyłożona do wysokości izolacji poziomej- folia budowlana 0,3 mm, jako wtórna izolacja o dodatkowym zadaniu polegającym na ograniczeniu przenikania lotnych substancji degradujących styropian. Ostatnio w kilkunastu przypadkach zauważyłem opadanie podłogi, / widoczne pod listwami przyściennymi/, które postępuje systematycznie i jest rozłożone w czasie, trudno określić przyczynę, stąd zabezpieczenie.- styropian twardy ok 12cm- folia budowlana 0,2 mm- wylewka betonowa wykonana zgodnie z zasadami sztuki budowlanej grubości ok 5 cm zbrojona siatką stalową .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts