Ania i Tomasz 31.08.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 witam szukam pomocymam projekt przyłącza wody który biegnie przez działkę sąsiada i u niego rozgałęzia się na jego budynek i na mój. Ja chciałabym przystąpić do realizacji tego przyłącza a mój sąsiad jeszcze nie chce tego robić bo woda nie jest mu zarazie potrzebna. Wodociągi nie przystąpią do realizacji przyłącza jeśli nie będą miały wniosku na realizację ode mnie i od sąsiada.sąsiad takowego wniosku na realizacje nie podpisze.co mam w takiej sytuacji zrobić?tynkarze czekają już na wodę z wodociągu do tynkowania a tu taki problem. Przy okazji nabieram mnóstwo wątpliwości: co będzie jeśli sąsiad nie zgodzi się nagle na moją rurkę z wodą na jego działceczy nie będę musiała mu płacić czynszu dzierżawnegoczy jeśli całkowicie pokryje koszt przyłącza (ok 80 metrów) to czy mam szanse na odzyskanie części poniesionych kosztów gdy mój sąsiad zechce podłączyć się za jakiś czas do tego przyłącza gdzie szukać wyjaśnień w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.09.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Tynkarzom załatw wodę w zbiornikach 1m3. Dwa trzy powinny starczyć na wytynkowanie domu. A o sąsiada to bym już zaczął się martwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 01.09.2010 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 no niestety woda z e zbiornika nie rozwiąże problemu, ponieważ do tynków maszynowych potrzebna jest woda pod ciśnieniem (tak mówi mój tynkarz) a miałam ochotę kupić tez działkę sąsiada.........byłoby inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 01.09.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 no niestety woda z e zbiornika nie rozwiąże problemu, ponieważ do tynków maszynowych potrzebna jest woda pod ciśnieniem (tak mówi mój tynkarz) a miałam ochotę kupić tez działkę sąsiada......... byłoby inaczej Moi tynkarze brali wodę z dużej wanny - mieli pompę, która podawała im tą wodę pod odpowiednim ciśnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 01.09.2010 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 popytamdzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.09.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Moi tynkarze brali wodę z dużej wanny - mieli pompę, która podawała im tą wodę pod odpowiednim ciśnieniem. Dokładnie - może to kwestia sprzętu, ale moi tynkarze też robili na wodzie ze zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 02.09.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 mam projekt przyłącza wody który biegnie przez działkę sąsiada i u niego rozgałęzia się na jego budynek i na mój. Rura do miejsca rozgałęzienia powinna być siecią i prowadzona na koszt przedsiębiorstwa. co będzie jeśli sąsiad nie zgodzi się nagle na moją rurkę z wodą na jego działce czy nie będę musiała mu płacić czynszu dzierżawnego Najlepiej ustanowić służebność dla mediów. Jednak zgodnie z Kodeksem Cywilnym sąsiad może zażądać opłaty. czy jeśli całkowicie pokryje koszt przyłącza (ok 80 metrów) to czy mam szanse na odzyskanie części poniesionych kosztów gdy mój sąsiad zechce podłączyć się za jakiś czas do tego przyłącza Jw, to nie jest przyłącze.Jesli jednak ten fragment będzie zrobiony na Twój koszt i nie przekażesz go wcześniej przedsiębiorstwu, to będziesz mogła od sąsiada żądać opłaty. A tynkarze nie potrzebują wody z sieci (jeśli tak, to zmień ekipę). U mnie na budowie fachowcy wykończyli prawie cały dom zanim miałam wodę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 03.09.2010 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 niestety jest to zaprojektowane jako przyłącze. zastanawiam sie czy nie zmienic projektu i zaworu rozdzielającego nie umieścić na mojej działce, czy to cokolwiek mi pomoże? skoro ja płacę za czałe przyłacze to może to jakoś poprawi moją sytuację i w przyszlości w razie awarii nie bede miała problemów z dostepem do złacza.dzis idę na rozmowę z prawnikiem w tej sprawie zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts