Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wspólny przyłącz wody - sąsiad zmienił zdanie - pomocy

Ania i Tomasz

Recommended Posts

witam szukam pomocy

mam projekt przyłącza wody który biegnie przez działkę sąsiada i u niego rozgałęzia się na jego budynek i na mój. Ja chciałabym przystąpić do realizacji tego przyłącza a mój sąsiad jeszcze nie chce tego robić bo woda nie jest mu zarazie potrzebna. Wodociągi nie przystąpią do realizacji przyłącza jeśli nie będą miały wniosku na realizację ode mnie i od sąsiada.

sąsiad takowego wniosku na realizacje nie podpisze.

co mam w takiej sytuacji zrobić?

tynkarze czekają już na wodę z wodociągu do tynkowania a tu taki problem.

Przy okazji nabieram mnóstwo wątpliwości:

co będzie jeśli sąsiad nie zgodzi się nagle na moją rurkę z wodą na jego działce

czy nie będę musiała mu płacić czynszu dzierżawnego

czy jeśli całkowicie pokryje koszt przyłącza (ok 80 metrów) to czy mam szanse na odzyskanie części poniesionych kosztów gdy mój sąsiad zechce podłączyć się za jakiś czas do tego przyłącza

gdzie szukać wyjaśnień w tej kwestii

no niestety woda z e zbiornika nie rozwiąże problemu, ponieważ do tynków maszynowych potrzebna jest woda pod ciśnieniem (tak mówi mój tynkarz)

a miałam ochotę kupić tez działkę sąsiada.........

byłoby inaczej

Moi tynkarze brali wodę z dużej wanny - mieli pompę, która podawała im tą wodę pod odpowiednim ciśnieniem.

mam projekt przyłącza wody który biegnie przez działkę sąsiada i u niego rozgałęzia się na jego budynek i na mój.

Rura do miejsca rozgałęzienia powinna być siecią i prowadzona na koszt przedsiębiorstwa.

co będzie jeśli sąsiad nie zgodzi się nagle na moją rurkę z wodą na jego działce

czy nie będę musiała mu płacić czynszu dzierżawnego

Najlepiej ustanowić służebność dla mediów. Jednak zgodnie z Kodeksem Cywilnym sąsiad może zażądać opłaty.

czy jeśli całkowicie pokryje koszt przyłącza (ok 80 metrów) to czy mam szanse na odzyskanie części poniesionych kosztów gdy mój sąsiad zechce podłączyć się za jakiś czas do tego przyłącza

Jw, to nie jest przyłącze.Jesli jednak ten fragment będzie zrobiony na Twój koszt i nie przekażesz go wcześniej przedsiębiorstwu, to będziesz mogła od sąsiada żądać opłaty.

A tynkarze nie potrzebują wody z sieci (jeśli tak, to zmień ekipę). U mnie na budowie fachowcy wykończyli prawie cały dom zanim miałam wodę w domu.

niestety jest to zaprojektowane jako przyłącze. zastanawiam sie czy nie zmienic projektu i zaworu rozdzielającego nie umieścić na mojej działce, czy to cokolwiek mi pomoże? skoro ja płacę za czałe przyłacze to może to jakoś poprawi moją sytuację i w przyszlości w razie awarii nie bede miała problemów z dostepem do złacza.

dzis idę na rozmowę z prawnikiem w tej sprawie

zobaczymy...