Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brodzik

nieosiagalny

Recommended Posts

Mam problem z brodzikiem pod prysznic w łazience. Brodzik ma wymiary 120x80 cm. i stoi w takie właśnie wnęce. To jest płytki brodzik o wysokości ok. 10 cm. Po ustawieniu brodzika wykonawca podłączył mi go do rury kanalizacyjnej i położył na ścianach glazurę. Glazura wykonana jest tak, że z góry zachodzi na brodzik stąd też woda spływająca ze ścian podczas prysznica spływa do brodzika. Szczelina pomiędzy glazurą a brodzikiem jest oczywiście zasilikonowana. Na ścianach również przed połozeniem glazury zostały położone jakieś środko firmy PCI odizolowujące ścianę od wody ściekającej po glazurze - na wszelki wypadek. Wszystko teoretycznie pięknie...

Problem jest taki, że wykonawca źle zamontował brodzik. Wchodząc pod prysznic brodzik się ugina. Nie trudno się domyślić, że przy ścianie silikon odrywa się od brodzika lub glazury i powstaje szczelina. Przez tę szczelinę woda leci pod brodzik. Nie mogę wyjąć brodzika bez stłuczenia przynajmniej jednej płytki glazury. Staram się dokładać silikonu w tą szczelinę, ale martwię się, że to nie wystarcza. Mój niepokój budzi możliwość powstania jakiegoś grzyba pod brodzikiem. W związku z tym czy są jakieś sposoby bez wyjmowania brodzika aby uszczelnić tę szczelinę w taki sposób, aby woda nie wpływała pod brodzik?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

to że wypełnisz silikonem nic nie da

powiedz mi czy stelaż jaki jest pod brodzikiem - Styropian lub stelaż na nóżkach jest wypoziomowany i czy jest wystarczająco stabilny może przedstawię link poczytasz http://www.google.pl/search?q=prawid%C5%82owe++zamontowanie+brodzika&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Dzięki za linki. Wygląda z nich, że brodzik jest dobrze zamontowany. Problemem rzeczywiście może być to, że został zamontowany przed zrobieniem glazury a nie po.

Co do Waszych pytań;

Tak, brodzik jest na nóżkach, przynajmniej teoretycznie jest dobrze wpoziomowany. Problem jest taki, że nie można się do tych nóżek dostać ponieważ jest już wszystko obłożone glazurą i podłogą.

Zauważyłem, że może być tak iż jak się stoi na środku brodzika to jest ok, ale jak się stanie na kantach to już tak dobrze nie jest i brodzik się ugina. Myślałem, żeby tam przykleić jakieś paski z glazury przy brzegach brodzika na brodziku, ale to chyba raczej nic nie pomoże bo fuga i tak prędzej czy później odejdzie.