Ryszardj 21.05.2002 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Marc1 i Ryniu tutaj was znalazlem Wracajac do tematu Czy ktos sie orjentuje czy mozna polaczyc dwa systemy Pompa ciepla + Piec na drewno . Jakies doswiadczenia.Czy mozna wykorzystac ten uklad do ogrzewania podlogowego?Pozdrawiam Ryszard... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 21.05.2002 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Bedzie z tym połączeniem problem. I sama idea: Pompa ciepła to ogrzewanie niskotemperaturowe. Piec na drewno - wysokotemperaturowe. Ja bym sobie tym nie zawracał głowy, tym bardziej ze pompa to spory wydatek i duży komfort, czego się nie da powiedziec o piecu, a koszt ogrzewania porównywalny. Co innego kominek - ma funkcje reprezentacyjną, ale spala drewno tradycyjnie. Ale i tu też obu systemów raczej bym nie łączył. Pozdrawiam takoż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 21.05.2002 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Spowdziewalem sie ze moze to byc problem ale nie bylem pewny A co myslisz o piecu na drewno + kolektory sloneczne czy takie rozwiazanie wchodzi w rachube I czy mozna podlaczyc piec na drewno z ogrzewaniem podlogowym? Ryszard..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 21.05.2002 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Ryszard - miło mi, że masz zaufanie do mnie, ale myślę że naprawdę inni mieliby też tu coś ciekawego do powiedzenia - jest tu niewątpliwie kilku dobrych specjalistów z tej branży, którzy może w niektórych sprawach naprawdę wiedzą więcej niż ja. Jeśli mogę, to zapraszam innych, bo zaczynam się już . A teraz na temat, piec na drewno+kolektory - jak najbardziej, oczywiście z zasobnikiem na ciepłą wode użytkową. Piec na drewno z ogrzewaniem podłogowym - pewnie dałoby się zorbić, chociaż trzeba znów rozwiązywać sprawę różnic temperatur zasilania: dość wysokiej (nawet jeśli regulowanej na kotle) dla kotła i niskiej dla podłogówki. Więc to co na pewno można powiedzieć, to konieczność współistnienia podłogówki i grzejników c.o. Wydaje mi się, że ważne byłyby tu np. proporcje kubatur, pojemności wodnych ogrzewanych jednym systemem do drugiego, czyli raczej przewaga grzejników nad podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.05.2002 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Polecam strone http://www.eko-vimar.com.pl - rowniez schematy jak laczyckociol z roznymi instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts