Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec co. na drewno - warto?

Recommended Posts

Bedzie z tym połączeniem problem. I sama idea: Pompa ciepła to ogrzewanie niskotemperaturowe. Piec na drewno - wysokotemperaturowe. Ja bym sobie tym nie zawracał głowy, tym bardziej ze pompa to spory wydatek i duży komfort, czego się nie da powiedziec o piecu, a koszt ogrzewania porównywalny.

Co innego kominek - ma funkcje reprezentacyjną, ale spala drewno tradycyjnie. Ale i tu też obu systemów raczej bym nie łączył.

Pozdrawiam takoż :smile:

Ryszard - miło mi, że masz zaufanie do mnie, ale myślę że naprawdę inni mieliby też tu coś ciekawego do powiedzenia - jest tu niewątpliwie kilku dobrych specjalistów z tej branży, którzy może w niektórych sprawach naprawdę wiedzą więcej niż ja. :smile: Jeśli mogę, to zapraszam innych, bo zaczynam się już :oops: .

A teraz na temat, piec na drewno+kolektory - jak najbardziej, oczywiście z zasobnikiem na ciepłą wode użytkową.

Piec na drewno z ogrzewaniem podłogowym - pewnie dałoby się zorbić, chociaż trzeba znów rozwiązywać sprawę różnic temperatur zasilania: dość wysokiej (nawet jeśli regulowanej na kotle) dla kotła i niskiej dla podłogówki. Więc to co na pewno można powiedzieć, to konieczność współistnienia podłogówki i grzejników c.o. Wydaje mi się, że ważne byłyby tu np. proporcje kubatur, pojemności wodnych ogrzewanych jednym systemem do drugiego, czyli raczej przewaga grzejników nad podłogówką.