Iza_ 31.08.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) Witajcie forumowicze:) ponieważ szukam informacji w sieci o ogrzewaniu a jest tego sporo, trafiłam na Wasze forum. Otóż interesuje mnie zakup nowego "bezpiecznego" pieca spalinowego. Założeniem jest ocieplenie dwóch pięter, około 250m2, z czego parter jest podłączony na "grawitację" z układem otwartym, i powiązany jest z układem zamkniętym na piętrze. Obecny piec ma już kilkanaście lat i niestety przy poprzednim sezonie grzewczym doszło do niekontrolowanego zapalenia osadzających się sadzy we wkładzie ceramicznym, przez co najpierw zaczęło coś strzelać w ścianie (zabudowany komin) a potem doszło do małego pęknięcia ściany:(, nie mówiąc że wymagało to interwencji strażaków! - na szczęście mamy dwa niezależne kominy i podłączyliśmy piec do drugiego. Zaplanowaliśmy wymianę pieca na koniec wakacji - budżet, ale jest tych pieców na rynku tyle że nie wiem gdzie pytać aby nie zbłądzić? pomoże mi ktoś? węgiel który mamy to węgiel z kopali mysłowice (tata ma deputat) który podobno jest specyficzny jeśli chodzi o spalanie, a dodatkowo musimy uwzględnić to że czasem w nocy wyłączają nam prąd, chociaż nie wiem czy piece nie są jakoś na to przygotowane/zabezpieczone? Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez Iza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza_ 01.09.2010 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 nikt nie podpowie? szukałam na forum, ale na tyle co się znam, każda tego typu sprawa jest indywidualna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts