Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piecyk do domu

Iza_

Recommended Posts

Witajcie forumowicze:)

ponieważ szukam informacji w sieci o ogrzewaniu a jest tego sporo, trafiłam na Wasze forum.

Otóż interesuje mnie zakup nowego "bezpiecznego" pieca spalinowego. Założeniem jest ocieplenie dwóch pięter, około 250m2, z czego parter jest podłączony na "grawitację" z układem otwartym, i powiązany jest z układem zamkniętym na piętrze. Obecny piec ma już kilkanaście lat i niestety przy poprzednim sezonie grzewczym doszło do niekontrolowanego zapalenia osadzających się sadzy we wkładzie ceramicznym, przez co najpierw zaczęło coś strzelać w ścianie (zabudowany komin) a potem doszło do małego pęknięcia ściany:(, nie mówiąc że wymagało to interwencji strażaków! - na szczęście mamy dwa niezależne kominy i podłączyliśmy piec do drugiego. Zaplanowaliśmy wymianę pieca na koniec wakacji - budżet, ale jest tych pieców na rynku tyle że nie wiem gdzie pytać aby nie zbłądzić? pomoże mi ktoś?:) węgiel który mamy to węgiel z kopali mysłowice (tata ma deputat) który podobno jest specyficzny jeśli chodzi o spalanie, a dodatkowo musimy uwzględnić to że czasem w nocy wyłączają nam prąd, chociaż nie wiem czy piece nie są jakoś na to przygotowane/zabezpieczone?

Edytowane przez Iza_