inwestor115 31.08.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam mam mały problem dotyczący projektu budowlanego. Jakiś czas temu nabyłem prawa do pewnego projektu budowlanego na który to podpisałem później umowę odsprzedania innemu inwestorowi (w umowie jest zapis że prawa przechodzą na nowego inwestora dopiero po uregulowaniu wszelkich płatności ze mną). Inwestor zajął sie zdobywaniem pozwolenia na budowę itp. Niedawno otrzymał pozwolenie i właśnie rozpoczęła się inwestycja - problem w tym że mimo iż terminu zapłaty minął rok temu nie otrzymałem jeszcze pieniędzy za projekt. Nie wiem co teraz mam zrobić wydałem inwestorowi projekt jedynie w celach przygotowania do inwestycji (marketing, pozwolenie na budowę) oczywiście inwestor odmawia zapłaty. Co teraz?!?! Zaznaczam że tylko ja mam prawa do projektu. Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez inwestor115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 01.09.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Jak to nie wiesz co masz robić!!! Do adwokata, specjalisty od praw autorskich i potem do sądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor115 06.09.2010 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 No tak, ale proces sądowy trwa a w tym czasie budynek zostanie zbudowany. Może jest jakaś możliwość wstrzymania budowy albo zawieszenia pozwolenia na okres wyjaśnienia się sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.09.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Z rozwiązań „procesowych” tylko rozprawa „o zapłatę”. Teoretycznie jest taka możliwość, że projektant (autor) projektu, może wstrzymać budowę, jeśli zakres zmian wprowadzonych przez projektanta adaptującego, przekroczył zmiany dopuszczalne przez autora projektu.Można użyć takiego argumentu jako „straszaka”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor115 07.09.2010 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 W projekcie nie było zmian więc ta możliwość odpada. Czyli generalnie mogę iść sobie do sądu sprawa będzie wytoczona proces sobie potrwa a kiedy będzie koniec firma się "zawinie" a ja zostanę z kwitkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts