Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...

Ten dom bardzo mi się podobał, byłem juz na niego zdecydowany, ALE ?

Gdybym go wybrał to w salonie , który wyszedłby mi na zachód (ja mam jakieś 15 m lasek - brzózki i inne liściaste) byłoby ciemno. Także i w 3 pokojach. Musiałem wybrać inny, też z tej samej firmy architektonicznej.

http://www.archi-projekt.com.pl/projekty/ap_78.htm

Mobby

Witam

Nigdy bym nie chciał mieszkać w szeregowcu ale miło jest, że ktoś buduje tan sam dom co ja. Widziałem Twoje zdjęcia i z tego co widać chyba niedługo będzie dach. Ja dopiero w poniedziałek składam wniosek o pozwolenie na budowę. Myślę, że zacznę w lato.Praktycznie dokonałem jednej zmiany, a mianowicie poszerzyłem garaż o 90 cm. Buduję zwierciadlane odbicie projekt, tak aby taras wychdził na południe z lekkim odchyleniem na wschóch. Nie będzie ścianek na poddaszu aby wykorzystać powierzchnię od wysokości ścianki kolankowej >1 m. Ponadto nie będzie spiżarni ale za to będzie chyba przejście pomiędzy kuchnią a salonem (drzwi suwane). Dom buduję w Markach k. Warszawy.

Ostatnio przeglądałem po raz kolejny projekt i nie rozumiem dlaczego fundamenty są z cegły. Zawsze myślałem. że robi się je z betonu lub bloczków betonowych. Jak jest u was ?

przesyłam pozdrowienia

Marek

U nas fundamenty w ziemi sa oczywiscie z betonu, a nad ziemia z bloczkow betonowych M6 (na zdjeciach dobrze je widac). Nie pamietam, zeby w projekcie byly z cegly :roll:

A moze warto podniesc scianke kolankowa? My tak zrobilismy i poddasze stalo sie wieksze.

Tez zrezygnowalismy ze spizarni, bedziemy miec polaczona kuchnie z salonem. I poszerzylismy garaz o drugie tyle - bedzie podwojny. Dosc sporo mamy zmian.

A od poniedzialku zaczynamy dach!

• 2 months później...

Witajcie!

Szukam raczej ekonomicznego projektu, jednakże nie chcę super prostej bryły domku, stąd też wziął się ten dostawiony garaż.

Bardzo mi się podoba APS 55 tyle, że otrzymałem rady, że budowę podroży na pewno to, że nie jest to reglurlany prostokąt tylko taki "pokopany".

Jako alternatywę rozpartuję projekt APS 99 z tym, że na dachu nie bedzie lukarn tylko okna połaciowe albo nic nie będzie.

Proszę Was o parę słow czy te projekty można zaliczyć do raczej prostych-tanich w budowie czy lepiej szukać czegoś innego.

Jakie przed podjęciem decyzji rozpatrywaliście inne projekty tego typu, może coś z biura Atrium??

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Sławomir Jaskuła

Witajcie!

Bardzo mi się podoba APS 55 tyle, że otrzymałem rady, że budowę podroży na pewno to, że nie jest to reglurlany prostokąt tylko taki "pokopany".

My budujac zmienilismy nieco ten projekt i wyprostowalismy sciany. Zrezygnowalismy tez z balkonu od strony ogrodu - jest prosta sciana. Tu nieco widac:

http://mis-budowniczy1.republika.pl/strona1/images/Budowa_Dach_%20010.jpg

Tak wyglada od frontu:

http://mis-budowniczy1.republika.pl/strona1/images/Budowa_Dach_%20007.jpg

Tak wyglada od strony gdzie w salonie ma byc okno - u nas sa drzwi balkonowe i przesuniety naroznik.

http://mis-budowniczy1.republika.pl/strona1/images/Budowa_Dach_%20004.jpg

Polecam ten projekt, jesli Ci sie podoba.

Stan surowy otwarty robi mi firma. Ja nie mam czasu zajmować się często budową. Szef kupuje materiały po uzgodnieniu ze mną. Próbowałem kupić taniej od Niego ale mi się nie udało. Inni którym budował też próbowali- bez skutku. Jest także kierownikiem budowy. Buduję z Maxa 28,8 ściany zewnętrzne, U220 wewnątrz. Na dom przeznaczyłem 300.000 zł., może starczy. Jak skończę stan surowy to mogę przekazać inoformacje odnośnie do poniesionych kosztów.

no to zycze powodzenia i trzymam kciuki. ten 55 jest naprawde super, tak jak mowilem troszke mnie moj wykonawca zniecheca do tym wciec ze wzgledu na koszty ale mozna tak jak agnes powiekszyc salon co zreszta ma sens.

musze powiedziec ze 300.000 to spora kasa dla mnie troche za duzo, chyba ze masz na mysli wszystkie koszty czyli zakup dzialki + budowa no i wykonczenie w wysokim standardzie.

ja tez bede mial na stan surowy wykonawce, okna tez juz mam, zobaczymy jak bedzie szlo pozniej.

zastanawiam sie skad taka rozbieznosc 217 o ktorych pisala agnes i to 300... co o tym myslicie??

a te 300 to wyszlo z jakiejs kalkulacji czy tak... i jakie materialy przewidujesz, w jakim standardzie wykonczenie??

Pozdr.

sj