Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

217 tys. to kosztorys wykonany przez projektanta, z 7% VAT i nie w tym roku, przy założeniu, że wykonuje to jedna firma, przy średnim standarcie wykończenia. A jak wiesz wszystko drożeje. Dlaczego ja założyłem, że wydam 300.000 (bez działki i bez kosztów wstępnych: geodeta, projekt, prąd itp) bo w tej chwili mogę tyle wyłożyć. Oczywiście jeśli będzie trochę więcej to jakoś to zniosę. Masz rację, że w ten dom można włożyć dużo więcej ale są jakieś granice możliwości finansowych (nie lubię brać kredytów). Salon faktycznie jest trochę mały ale jak się powiększy salon to i poddasze, mały jest też hol na parterze i wiatrołap itd. Jak się to wszystko powiększy to będzie to już nie ten dom. Obecnie mieszkam w 85 m mieszkaniu w trzy osoby +pies i nie jest ciasno. Doliczając pokój na poddaszu będę miał ze 145 m i to wystarczy.

Jeśli chodzi o ceny stanu surowego to jak pisałem wszystko powierzam wykonawcy. Miałem następujące wyceny: brygada bez kierownika budowy i sprzętu -20.000 zł. Budowali obok z porothermu na zaprawę cementową-żal było patrzeć. 35.000, bez kierownika budowy od firmy, która buduje ten sam dom pod Grodziskiem maz. 39.000 i 50.000 (jakiś szaleniec). Po sprawdzeniu referencji wybrałem ofertę za 30.000 stan surowy z wieźbą dachową. Dachówka będzie ceramiczna. Jestem na etapie wyboru koloru. Dodam jeszcze, że buduję w Markach k.Warszawy (ok. 18 km o centrum Warszawy) na działce wielkości 1330 m.

U nas fundamenty w ziemi sa oczywiscie z betonu, a nad ziemia z bloczkow betonowych M6 (na zdjeciach dobrze je widac). Nie pamietam, zeby w projekcie byly z cegly :roll:

A moze warto podniesc scianke kolankowa? My tak zrobilismy i poddasze stalo sie wieksze.

Tez zrezygnowalismy ze spizarni, bedziemy miec polaczona kuchnie z salonem. I poszerzylismy garaz o drugie tyle - bedzie podwojny. Dosc sporo mamy zmian.

A od poniedzialku zaczynamy dach!

O ile podnieśliście ściankę kolankową i czy zrobiliśnie to formalnie (zgoda projektanta, poprawiony projekt), czy też "samowolnie".

Podnieslismy scianke o 4 pustaki. Projekt byl przerobiony, bo zmienialismy pokrycie dachu z blachy na ceramike (pozniej dokupilismy jeszcze 2 egzemplarze projektu i tam juz bylo opcjonalnie pokrycie dachowka). Mamy zgode projektanta na zmiany.

W moim projekcie ścianka kolankowa nad domem ma wysokość 99 cm (5 pustaków) i nad garażem 47 cm (dwa pustaki). j

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić podniesienie jej o 4 putaki. Może mam nowszy projekt. Proszę napisz mi jakiej wysokości masz ścianki kolankowe.

W projekcie mam pokrycie dachówką ceramiczną, krokwie 8X16 i 10X18. Jakie są u Ciebie.

pozdrawiam

Marek

Marku, masz chyba nowszy projekt.

W naszym pokrycie dachu bylo tylko blachodachowka. Krokwie sa chyba takie jak u Ciebie, ale musze sie upewnic. My zmienilismy przekroje i zamiast 8 x 16 mamy 8 x 20.

Scianki kolankowe mamy w projekcie nizsze, ta nad domem po podniesieniu ma chyba 100 -110 cm.

Moge to dokladnie sprawdzic w projekcie i napisac Ci pozniej, ale kojarzy mi sie ze scianka byla zaprojektowana na 2 pustaki.

Marku, masz chyba nowszy projekt.

W naszym pokrycie dachu bylo tylko blachodachowka. Krokwie sa chyba takie jak u Ciebie, ale musze sie upewnic. My zmienilismy przekroje i zamiast 8 x 16 mamy 8 x 20.

Scianki kolankowe mamy w projekcie nizsze, ta nad domem po podniesieniu ma chyba 100 -110 cm.

Moge to dokladnie sprawdzic w projekcie i napisac Ci pozniej, ale kojarzy mi sie ze scianka byla zaprojektowana na 2 pustaki.

Witam

i dziękuję za odpowiedź. Z moim kierownikiem wstępnie ustaliłem, że podniesiemy scianki jeszcze o 1 putak: będzie 120 i 70 cm. zrobimy okno w szczycie nad garażem. Aby zachować proporcje domu trochę niżej go posadzimy. Dziś lałem ławy fundamentowe, tzn. przyglądałem się jak to robiono.

przesyłam pozdrowienia

Marek

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...