Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperatory SAMSUNGA

Recommended Posts

Witam, jak w temacie - czy ktoś już ma i używa ?? :D

w sumie to chyba nowość na allegro, ale że szukam czegoś z auto by-pasem to ograniczyłem się do BRINKA i MITSU... a tu takie coś

cena trochę tańsza niż MITSU i sterownik w komplecie a nie za 999pln jak na niektórych aukcjach MITSU. I jakaś funkcja wspomagania pochłaniacza też brzmi ciekawie...

co WY na to ?

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

by-pass - to jest obejście wymiennika ciepła - czyli np jak w nocy temperaturę powietrza na zewnątrz (np 18C) masz poniżej temperatury w domu (np 25C) - a temperaturę w domu masz powyżej temperatury chcianej (np 22C) - to przy włączonym wymienniku - powietrze wyciągane z domu (25C) podgrzewało by powietrze z zewnątrz (18C) przed wdmuchaniem jego do domu. A przy włączonym by-passie - do domku wpada zimne powietrze obniżając temperaturę powietrza w domu.

PS trochę zaplątałem - ale mam nadzieje że zrozumiesz

PS2 by-pass włącza się jeszcze w lato - gdy zimne powietrze z GWC ma iść bezpośrednio do domu - a nie ma być ocieplane przez wymiennik.

PS3 zaś wyłączenie GWC - stosuje się w temperaturze przejściowej (jesień/wiosna). Np na podwórku jest 18C z GWC 12C - a w domu temperatura ok 22C. Nie potrzebujemy nawiewu zimnego powietrza - temu automat wyłącza GWC.

Edytowane przez redlum

inaczej mówiąc albo po blondynkowemu:

bajpas to pominiecie wymiennika, niby go masz ale nie działa, co nam to daje, jeśli masz automat to ustawiasz sobie temperaturę włączenia lub wyłączenia np 22 stopnie , włączenie powoduje właśnie pominiecie wymiennika, stany te niosą za sobą rożne skutki i nie chodzi tu bynajmniej o gwc

1 mamy chłodno na zewnątrz, (temp ponizej 22 stopni) bajpas wyłączony powietrze idzie przez wymiennik a ten utrzymuje temperaturę w domu jaka jest czyli cieplej niz

na zewnątrz

2 mamy goraco na zewnątrz, (temp powyzej 22 stopni) bajpas wyłączony powietrze idzie przez wymiennik a ten utrzymuje temperaturę w domu jaka jest czyli chłodniej

niż na zewnątrz

tak się ma sprawa w uproszczeniu, automatyka daje nam parę dodatkowych opcji, zima bajpas w zasadzie nie pracuje bo rzadko zdarza się by temp przekroczyła ustawione przez nas przykładowe 22 stopnie

3 mamy dzień i jest upał bajpas wyłączony bo na zewnątrz cieplej niż 22 stopnie, nocą temp spada poniżej 22 stopni bajpas włącza obejście i centrala wpuszcza

nam do domku powietrze bez wymiany ciepła czyli o temp takiej jak na zewnątrz, gdy temp rano wzrośnie bajpas znów wyłącza obejście i centrala izoluje nas od

letnich upałów, ten cykl powtarza się prawie codziennie wiec automat daje nam komfort oglądania telewizji bez myślenia o ręcznym ustawianiu centrali na nocne

wychładzanie domu w czasie upałów, gwc daje nam tylko to ze zamiast nocnych np 18 stopni wpada nam do domu 15 co dodatkowo wzmaga przyjemne uczucie

miłego chłodu i świeżego powietrza

dlatego przy lepszej klasy wymiennikach szkoda oszczędzać tych kilku stówek i psuć sobie efekt, wymienniki krzyżowe w konstrukcjach ekstremalnie tanich i badziewnych czasami demontowane są zamiast stosowania bajpasu to wg mnie nieporozumienie, bez wymiennika powietrze wywiewane i nawiewane mieszają się co zaprzecza ogóle użytkowaniu wm, no chyba ze zamiast zdemontowano wymiennika jakaś firma daje w zamian coś co można w miejsce po wymienniku wetknąć i co zarazem uniemożliwia mieszanie się strug

na to pytanie niech odpowiedzą mądrzejsze głowy niż moja i z większym doświadczeniem - automatyczny by-pass przydaje się w sytuacji jakiej opisałem w pierwszym akapicie.

aha - jeszcze coś - by-pass nie musi być koniecznie automatyczny - są ręczne (dźwignia)- czyli np na początku lata załączasz by-pass a na koniec odłączasz. Lub są dodatki do rekuperatorów - tak zwanym wymiennik letni (czyli bez odzyskiwania ciepła) - Działa to na zasadzie - że wyjmujesz zwykły wymiennik i w jego miejsce wkładasz letni.

na to pytanie niech odpowiedzą mądrzejsze głowy niż moja i z większym doświadczeniem - automatyczny by-pass przydaje się w sytuacji jakiej opisałem w pierwszym akapicie.

aha - jeszcze coś - by-pass nie musi być koniecznie automatyczny - są ręczne (dźwignia)- czyli np na początku lata załączasz by-pass a na koniec odłączasz. Lub są dodatki do rekuperatorów - tak zwanym wymiennik letni (czyli bez odzyskiwania ciepła) - Działa to na zasadzie - że wyjmujesz zwykły wymiennik i w jego miejsce wkładasz letni.

to nie takie proste ponoć, ze tylko zima / lato....

ponoć raczej dzień/noc w okresach przejściowych a to już lipa ręcznie robić :(

Również bardzo mnie interesuje pytanie z tematu. Zastanawiam się nad modelem RHF 035EE. Wydaje się być bardzo cichy a do tego ma rozmieszczenie dysz które by mi odpowiadało. Poza tym wspomniany całkiem fajny sterownik w komplecie, silniki na prąd stały, filtr EU8... Bardzo ślicznie proszę o opinie.

• 1 month później...
  • 4 months później...
  • 2 months później...
  • 7 months później...

Cześć! podciągam temat, bo też rozważam rekuperator Samsung. O urządzeniach innych producentów jest kilka dyskusji na FM, a o Samsungu nic.

Czy ktoś jest szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem?

Interesuje mnie jego rzeczywista głośność (czy jakkolwiek uciążliwa), pobór prądu, i ogólne wrażenia z użytkowania.

• 2 weeks później...