sjk 01.09.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam, jak w temacie - czy ktoś już ma i używa ?? w sumie to chyba nowość na allegro, ale że szukam czegoś z auto by-pasem to ograniczyłem się do BRINKA i MITSU... a tu takie coś cena trochę tańsza niż MITSU i sterownik w komplecie a nie za 999pln jak na niektórych aukcjach MITSU. I jakaś funkcja wspomagania pochłaniacza też brzmi ciekawie... co WY na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 01.09.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 a czemu nie polskie konstrukcje jak Bartosz albo Nikol? Też mają auto by-pass, automatycznie załączanie/odłączenie, sterownik w komplecie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 01.09.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 a Tyn by-pass potrzebny tylko przy GWC czy jeszcze czemuś służy ??Wybaczcie "blondynce" - ale proszę o krótką odpowiedź i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 01.09.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 (edytowane) by-pass - to jest obejście wymiennika ciepła - czyli np jak w nocy temperaturę powietrza na zewnątrz (np 18C) masz poniżej temperatury w domu (np 25C) - a temperaturę w domu masz powyżej temperatury chcianej (np 22C) - to przy włączonym wymienniku - powietrze wyciągane z domu (25C) podgrzewało by powietrze z zewnątrz (18C) przed wdmuchaniem jego do domu. A przy włączonym by-passie - do domku wpada zimne powietrze obniżając temperaturę powietrza w domu. PS trochę zaplątałem - ale mam nadzieje że zrozumiesz PS2 by-pass włącza się jeszcze w lato - gdy zimne powietrze z GWC ma iść bezpośrednio do domu - a nie ma być ocieplane przez wymiennik. PS3 zaś wyłączenie GWC - stosuje się w temperaturze przejściowej (jesień/wiosna). Np na podwórku jest 18C z GWC 12C - a w domu temperatura ok 22C. Nie potrzebujemy nawiewu zimnego powietrza - temu automat wyłącza GWC. Edytowane 1 Września 2010 przez redlum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 01.09.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Pierwszy akapit przeczytałam ze zrozumieniem. Ale dalej to mam pytanie - jak nie będę miała GWC - nie chcę, nie planuję - to czy ten by-pass jest mi potrzebny/niezbędny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.09.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 inaczej mówiąc albo po blondynkowemu:bajpas to pominiecie wymiennika, niby go masz ale nie działa, co nam to daje, jeśli masz automat to ustawiasz sobie temperaturę włączenia lub wyłączenia np 22 stopnie , włączenie powoduje właśnie pominiecie wymiennika, stany te niosą za sobą rożne skutki i nie chodzi tu bynajmniej o gwc 1 mamy chłodno na zewnątrz, (temp ponizej 22 stopni) bajpas wyłączony powietrze idzie przez wymiennik a ten utrzymuje temperaturę w domu jaka jest czyli cieplej niz na zewnątrz 2 mamy goraco na zewnątrz, (temp powyzej 22 stopni) bajpas wyłączony powietrze idzie przez wymiennik a ten utrzymuje temperaturę w domu jaka jest czyli chłodniej niż na zewnątrz tak się ma sprawa w uproszczeniu, automatyka daje nam parę dodatkowych opcji, zima bajpas w zasadzie nie pracuje bo rzadko zdarza się by temp przekroczyła ustawione przez nas przykładowe 22 stopnie 3 mamy dzień i jest upał bajpas wyłączony bo na zewnątrz cieplej niż 22 stopnie, nocą temp spada poniżej 22 stopni bajpas włącza obejście i centrala wpuszcza nam do domku powietrze bez wymiany ciepła czyli o temp takiej jak na zewnątrz, gdy temp rano wzrośnie bajpas znów wyłącza obejście i centrala izoluje nas od letnich upałów, ten cykl powtarza się prawie codziennie wiec automat daje nam komfort oglądania telewizji bez myślenia o ręcznym ustawianiu centrali na nocne wychładzanie domu w czasie upałów, gwc daje nam tylko to ze zamiast nocnych np 18 stopni wpada nam do domu 15 co dodatkowo wzmaga przyjemne uczucie miłego chłodu i świeżego powietrza dlatego przy lepszej klasy wymiennikach szkoda oszczędzać tych kilku stówek i psuć sobie efekt, wymienniki krzyżowe w konstrukcjach ekstremalnie tanich i badziewnych czasami demontowane są zamiast stosowania bajpasu to wg mnie nieporozumienie, bez wymiennika powietrze wywiewane i nawiewane mieszają się co zaprzecza ogóle użytkowaniu wm, no chyba ze zamiast zdemontowano wymiennika jakaś firma daje w zamian coś co można w miejsce po wymienniku wetknąć i co zarazem uniemożliwia mieszanie się strug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 01.09.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 na to pytanie niech odpowiedzą mądrzejsze głowy niż moja i z większym doświadczeniem - automatyczny by-pass przydaje się w sytuacji jakiej opisałem w pierwszym akapicie. aha - jeszcze coś - by-pass nie musi być koniecznie automatyczny - są ręczne (dźwignia)- czyli np na początku lata załączasz by-pass a na koniec odłączasz. Lub są dodatki do rekuperatorów - tak zwanym wymiennik letni (czyli bez odzyskiwania ciepła) - Działa to na zasadzie - że wyjmujesz zwykły wymiennik i w jego miejsce wkładasz letni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 01.09.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 kangaxx i redlum - dzięki za cierpliwość .Teraz to już wszystko wiem Jednak po blondynkowemu jest najlepiej wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 01.09.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 sjk - przepraszam, bo trochę Ci temat "rozjechalam" ale mam nadzieję, że i Tobie i innym ten wykład o by-passie sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 01.09.2010 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 na to pytanie niech odpowiedzą mądrzejsze głowy niż moja i z większym doświadczeniem - automatyczny by-pass przydaje się w sytuacji jakiej opisałem w pierwszym akapicie. aha - jeszcze coś - by-pass nie musi być koniecznie automatyczny - są ręczne (dźwignia)- czyli np na początku lata załączasz by-pass a na koniec odłączasz. Lub są dodatki do rekuperatorów - tak zwanym wymiennik letni (czyli bez odzyskiwania ciepła) - Działa to na zasadzie - że wyjmujesz zwykły wymiennik i w jego miejsce wkładasz letni. to nie takie proste ponoć, ze tylko zima / lato.... ponoć raczej dzień/noc w okresach przejściowych a to już lipa ręcznie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 02.09.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 pisząc że nie musi być automatyczny - chodziło mi raczej o to - że tańsze modele nie mają automatycznych by-passow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 05.09.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Również bardzo mnie interesuje pytanie z tematu. Zastanawiam się nad modelem RHF 035EE. Wydaje się być bardzo cichy a do tego ma rozmieszczenie dysz które by mi odpowiadało. Poza tym wspomniany całkiem fajny sterownik w komplecie, silniki na prąd stały, filtr EU8... Bardzo ślicznie proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 18.10.2010 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 i jak tam?? dalej nikt się jeszcze nie skusił ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.10.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 na to? tym możesz przewentylować kiosk ruchu albo tojtoja sądząc po wymiarach to krzyżówka więc te parametry które podają podziel przez 2, ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.10.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Może i ktoś się skusił ale się nie przyzna pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 11.03.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Podbijam temat!Czy ktoś już może zamontował ten sterownik?Firma od rekuperacji mi go poleca i chciałabym tę sugestię zweryfikować opinią użytkownika, więc bądźcie mili i podzielcie się:-DDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 26.05.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam, my sie zastanawiamy nad Samsung ERV RHF050EE a Samsung ERV RHF080EE. Moze w ciagu tego czasu od ostatniego postu ktos juz zostal szczesliwym uzytkownikiem tego cuda. pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freno 01.01.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Cześć! podciągam temat, bo też rozważam rekuperator Samsung. O urządzeniach innych producentów jest kilka dyskusji na FM, a o Samsungu nic. Czy ktoś jest szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem?Interesuje mnie jego rzeczywista głośność (czy jakkolwiek uciążliwa), pobór prądu, i ogólne wrażenia z użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 11.01.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 U nas juz chodzi ERV RHF080EE ale na razie nie mieszkamy wiec o uzytkowosci nie moge sie wypowiadac. Zapraszam za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freno 11.01.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Spartankaa, dzięki za odzew. Za rok? OK , przypomnę się i albo wymienimy się opiniami o Samsungach, albo o Samsungu i innym rekuperatorze. U nas decyzja jeszcze nie zapadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts