Agnieszka Chołuj 01.09.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam!Jestem po pierwszych rozmowach z architektem i pierwszy raz na forum, (więc proszę o wyrozumiałość wszystkich "wyjadaczy" forum), który poradził jako materiał budowlany silikaty następnie ocieplone warstwą celulozy. Od razu powiem, że była to pierwsza rozmowa i nie wiem, o jaką grubość ocieplenia chodzi i jak gruby ma być mur z silikatu. Bardziej chodzi mi, o ocenę tego pomysłu i ewentualnie doświadczenia praktyczne, jeśli ktoś ma w ten sposób zbudowany dom.Jakoś nie mogę nic na ten temat znaleźć, w Forum Muratora również. Jeśli źle szukam, to proszę o przekierowanie na link.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 03.09.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 (edytowane) Sam sylikat to żadne nowum i buduje się z tego jak ze zwykłego bloczka. Gorzej się tnie bo jest twrdszy no i dużo cięższy. Plusem jest duża bezwładność termiczna. Czyli - nagrzane długo trzymaja ciepło. Wyrównuje to mniejsze parametry termiczne. Ale z tą celulozą to spotkałem się tylko przy ocieplaniu poddaszy. Wrzuca się to jak granulat styropianowy lub perlit. Ale na ścianach to przyznam, że nie widziałem. Nie mówie, że celuloza to coś złego (bo na ścianach o nim nic nie wiem), ale to samo może być z wykonawcą. Jeśli to ocieplenie będzie robiła standardowa firma to mogą to sp***** (spaprać). Edytowane 3 Września 2010 przez moo88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka Chołuj 03.09.2010 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Wielkie dzięki za odpowiedź!No właśnie, ja wiem, że silikat to nic nowego ale w całej sieci występuje raczej w połączeniu ze styropianem bądź wełną mineralną. W połączeniu z celulozą ani widu ani słychu. Dlatego też byłam ciekawa, czy ktoś tak ocieplał silikat. Być może pomysł architekta wynikal z moich sugestii, że lubię zielone technologie? Dlatego nie styropian. Z drugiej strony zastanawia mnie, czy taki materiał z biegiem czasu nie będzie się zsuwał z pionowych ścian lub co gorsza jakoś nasiąkał. Z małej liczby odpowiedzi, wnioskuję, że pomysł jest dosyć niszowy:-)Pozdrawiam i czekam byc może jednak ktoś będzie miał celulozę na scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 03.09.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Powiem, że zaintrygowała mnie ta celuloza. Na serwisach internetowych piszą (wiadomo reklama), że czteroosobowa ekipa jest w stanie wykonać izolację 250m2 w jeden dzien. Dają na to gwarancję 50 lat!!Jest ekpia widziałem w Koszalinie. Chyba zadzwonie się dowiedziec co i jak. Bo może też się skuszę. Szacowany koszt to około 200-250pln/m3. Wraz z układaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts