Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kategorie Prawa Jazdy - jak to jest?

marekcmarecki

Recommended Posts

Trochę się pogubiłem, dlatego proszę mnie wyprostować, jeśli się mylę.

1) Z prawem jazdy kategori B, można kierować pojazdem lub składem o masie do 3,5t,

gdzie dmc przyczepy nie przekracza 750kg,

2) Z prawem jazdy kategori B+E do B można kierować pojazdem lub składem o masie do 3,5t,

ale masa przyczepy może przekroczyć 750kg

3) Z prawem jazdy kategori C można kierować pojazdem lub składem o masie do 7,5t,

4)Z prawem jazdy kategori C + E do C można kierować pojazdem lub składem o masie do 7,5t,

gdzie dmc przyczepy może przekraczać 750kg,

Pytam, bo zastanawiam się jakie prawo jazdy muszę mieć, żeby autem o dmc 3,0t, wolno mi było ciągnąć przyczepę 3,5t?

Edytowane przez marekcmarecki

Trochę się pogubiłem, dlatego proszę mnie wyprostować, jeśli się mylę.

1) Z prawem jazdy kategori B, można kierować pojazdem lub składem o masie do 3,5t,

2) Z prawem jazdy kategori B+E do B można kierować pojazdem lub składem o masie do 3,5t,

ale masa przyczepy może przekroczyć 750kg

3) Z prawem jazdy kategori C można kierować pojazdem lub składem o masie do 7,5t,

4)Z prawem jazdy kategori C można kierować pojazdem lub składem o masie do 7,5t,

gdzie dmc przyczepy może przekraczać 750kg,

Pytam, bo zastanawiam się jakie prawo jazdy muszę mieć, żeby autem o dmc 3,0t, wolno mi było ciągnąć przyczepę 3,5t?

tak na logikę: auto o masie 3 t ma mniej niż 3,5 :), a przyczepa 3,5 t ma więcej niż 750 kg :), czyli są spełnione oba warunki z pkt. 2, czyli B+E

Tylko ciągle nie jestem pewien, czy żeby ciągnąć przyczepę 3,5t autem o masie (własnej czy całkowietej???) 3,5t na przykład, to wystarczy samo C, czy musi jednak byc E do C??? Czy z prawkiem C, wolno mi będzie ciągnąć przyczepę do 750kg, czy obojętnie jaką, żeby tylko nie przekroczyła masy jaką "auto ma na haku" i żeby masa całości nie przekroczyła 7,5t? To nie jest skomplikowane, tylko trzeba się tego po prostu nauczyć, ale nikt nie wie ;-)