marekcmarecki 01.09.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 (edytowane) Trochę się pogubiłem, dlatego proszę mnie wyprostować, jeśli się mylę.1) Z prawem jazdy kategori B, można kierować pojazdem lub składem o masie do 3,5t, gdzie dmc przyczepy nie przekracza 750kg,2) Z prawem jazdy kategori B+E do B można kierować pojazdem lub składem o masie do 3,5t, ale masa przyczepy może przekroczyć 750kg3) Z prawem jazdy kategori C można kierować pojazdem lub składem o masie do 7,5t, gdzie dmc przyczepy nie przekracza 750kg,4)Z prawem jazdy kategori C + E do C można kierować pojazdem lub składem o masie do 7,5t, gdzie dmc przyczepy może przekraczać 750kg, Pytam, bo zastanawiam się jakie prawo jazdy muszę mieć, żeby autem o dmc 3,0t, wolno mi było ciągnąć przyczepę 3,5t? Edytowane 3 Września 2010 przez marekcmarecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 02.09.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Trochę się pogubiłem, dlatego proszę mnie wyprostować, jeśli się mylę. 1) Z prawem jazdy kategori B, można kierować pojazdem lub składem o masie do 3,5t, gdzie dmc przyczepy nie przekracza 750kg, 2) Z prawem jazdy kategori B+E do B można kierować pojazdem lub składem o masie do 3,5t, ale masa przyczepy może przekroczyć 750kg 3) Z prawem jazdy kategori C można kierować pojazdem lub składem o masie do 7,5t, gdzie dmc przyczepy nie przekracza 750kg, 4)Z prawem jazdy kategori C można kierować pojazdem lub składem o masie do 7,5t, gdzie dmc przyczepy może przekraczać 750kg, Pytam, bo zastanawiam się jakie prawo jazdy muszę mieć, żeby autem o dmc 3,0t, wolno mi było ciągnąć przyczepę 3,5t? tak na logikę: auto o masie 3 t ma mniej niż 3,5 , a przyczepa 3,5 t ma więcej niż 750 kg , czyli są spełnione oba warunki z pkt. 2, czyli B+E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 02.09.2010 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Nie napisałem najważniejszego: że ja nie wiem, czy te punkty 1,2,3, są zgodne z prawdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 02.09.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Misiaki też do końca się nie orientują(wg powyższego), bo jeżdżąc lawetą o DMC 3,5 tony ciągnąłem przyczepy-lawety o DMC 3,5 tony, miałem kilka kontroli w całym kraju i było ok. Prawko B+E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 03.09.2010 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Tylko ciągle nie jestem pewien, czy żeby ciągnąć przyczepę 3,5t autem o masie (własnej czy całkowietej???) 3,5t na przykład, to wystarczy samo C, czy musi jednak byc E do C??? Czy z prawkiem C, wolno mi będzie ciągnąć przyczepę do 750kg, czy obojętnie jaką, żeby tylko nie przekroczyła masy jaką "auto ma na haku" i żeby masa całości nie przekroczyła 7,5t? To nie jest skomplikowane, tylko trzeba się tego po prostu nauczyć, ale nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts