Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel i kartongips...

Recommended Posts

Troszkę mało danych typu wysokość zabudowy, na jaką odległość chciałbyś przestawić...

Ze względu na specyfikę pracy to wielokrotnie to robiłem i prawie za każdym razem improwizowałem. Do powyższego zadania może się albo długa antena teleskopowa (taka od radia), albo skręcony potrójny przewód wiązałkowy (w miarę elastyczny i łatwo się kształtuje do potrzeb).

Do przeciągania przewodów w korytkach stosuję 10m elastyczny przewód Haupa ale tutaj, w otwartej przestrzeni na wiele się nie zda.

Czy przestrzen nad plyta jest pusta , nie ma tam izolacji, welny, elementow konstrukcji sufitu itd? NAjszybciej zrobisz to we dwie osoby , jedna wpycha drut ok. fi 4mm zakonczony malym oczkiem w strone punktu B a druga osoba haczykiem probuje wylowic tamten drut. mozesz z B do A. Do zrobienia. Gorzej jezeli jest tam welna lub folia, tak czy siak staraj sie prowadzic drut po powierzchni plyty.

Powodzenia zycze

Witam ja osobiście stosuje rurkę plastikową RL cieńką lub dekiel od korytka kablowego plastikowego... i trzeba sobie trafiać ;p

Dokładnie, jak tylko ściany nie ograniczają, to jest to jeden z najszybszych sposobów, choć czasami trzeba używać drutu 4 mm2, wiercąc otwornicą otwory fi 60 co jakiś czas, potem otwory oczywiście do zaślepienia.

Mam takie może lamerskie pytanko... Muszę zmienić lokalizację żyrandola i potrzebuję przeciągnąć kabel z pkt A (obecnie) do pkt B. Jeżeli w pkt B zrobię otwór w suficie z kartongipsu to w jaki sposób przeciągnąć kabel do tego otworu, tak, żeby do niego trafić?

Dwa duże magnesy neodymowe, do tego super cieniutka żyłka i dasz radę ;-)

• 4 weeks później...