Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam pomysłu na przebudowę dużego domu

Gowi

Recommended Posts

Witajcie,

zdecydowaliśmy z mężem, że przebudujemy (zewnętrze i wnętrze ) dom rodziców zbudowany około 25 lat temu.

Jest to dla nas nie lada wyzwanie i szukamy pomysłu. Być może ktoś z was robił coś podobnego i może podzielić się cennymi wskazówkami.

Dom ma około 300m2 na trzech kondygnacjach. Chcemy wydzielić w nim dwa niezależne mieszkania.

Tu można obejrzeć zdjęcia domu: http://martin.omega.pl/dom/

Pozdrawiam

gowi

Witam,

dzisiaj lub jutro przesle wam skany z rzutami pięter.

Dom zamieszkują teście z babcią. Chcemy go (ja, żona, dziecko) przerobić na dwa niezależne mieszkania.

Jedna sprawa to plan jak rodzielic dom na dwa mieszkanie - jedno na parterze, drugie na piętrze i poddaszu.

Druga sprawa to urządzenie wnętrz. I tu się radzimy architekta jednak cena nas dość straszy i zstanawiam się czy jest sens płacić za aranżację całej powierzchni - 300m2.

Czy nie wystarczy zrobić kuchni - holu i na bazie tej aranżacji samemu pociągnąć dalej. Chodzi o to, że nie chcemy płacić za urządzanie np. sypialni, pokoju dla dziecka, biura bo sami to jesteśmy w stanie zrobić ( kolory, rozmieszczenia mebli, światło, itd ) biąrąc pod uwagę stworzony już klimat np. holu.

Szukamy też kogoś kto przerabiał podobnej wielkości dom i może podzielić się doświadczeniem.

Edytowane przez sznury

Witajcie też planuje podobna przebudowe i rozgladałam się w internecie za pomysłami i inspiracjami.

Macie świetny kształt domu. Przemyślcie podział domu pionowo na dwa osobne mieszkania, bedziecie mieć wtedy bliżniaka :)

W googlach pod hasłem przebudowa domu coś kiedyś obiło mi się o oko, bardzo sympatycznie to wygladało :)

• 2 weeks później...

Witam,

załączyłem zdjęcia rzutów pięter na końcu jest jedna koncepcja przebudowy.

Zastanawiamy się od której strony robić wejścia do mieszkań ( jedno na parterze jedno na pierwszym piętrze i poddaszu).

Ustalamy też rozmieszczenie pomieszczeń... oj jest się nad czym zastanawiać. Może ktoś coś podpowie.

Pozdrawiam

Bardzo fajnie to sobie wymyśliliście :)

Obie koncepcje są ciekawe. Osobiście wybrałabym ta drugą, wydaje mi się, że jest w niej wiecej prywatności dla obu rodzin.

Wtedy pietro łatwo zaaranzowac na częśc dzienno-kuchenno-jadalna a poddasze na częśc sypialnianą.

Zycze powodzenia w dalszym planowaniu ;)