PliP 02.09.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Witam Spotkała mnie dość ciekawa sytuacja i mam z nią PROBLEM!!!1. Dostałem od wykonawcy ofertę na wykonanie CO w domu - kwota 23.700 z 7%VatOfertę podczas rozmowy telefonicznej odrzuciłem. Po kilku chwilach wykonawca zadzwonił i zaprosił mnie do sklepu aby przedyskutować cała inwestycję.Owy wykonawca robił już CO w domu rodziców.Podczas rozmowy w sklepie wyszło, że cała usługa będzie kosztowała 14.250 zł z 7%Vat w tym robocizna 3.000 netto, a więc mniej o 9450 złWykonawca przystąpił do zadania, które wykonał nie do końca wg umowy oraz w związku z wylewaniem posadzek.. Otrzymałem wydruk z komputera z listą zużytych materiałów i kosztem robocizny. Wyszło 15.700 zł z 7%Vat w tym robocizna 3.800netto (robocizna wzrosła o 800 zł)Zrobiłem przelew pomniejszony o 1.000 zł, którą to kwotę miałem dopłacić po przerobieniu kotłowni i podłączeniu zasobnika na ciepłą wodę,2. Po wykonaniu tego zadania i ostatecznym zakończeniu dostałem ponownie wydruk z komputera z historią zużytych materiałów.Co się okazało.- Zmieniły się ilości materiałów zarówno na mniejsze ilości jak i na większe.- zmieniły się również ceny na materiały (wzrosły), które mam juz zamontowane u siebieCena za całą usługę wzrosła do 16.590 z 7%Vat w tym robocizna 4.200netto. Jak potraktować problem z podniesionymi cenami na materiały, które kilka tygodni wcześniej były zakupione, zamontowane i zapłacone a na fakturze końcowej ich cena wzrosła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 05.09.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Ja miałam nieco inną sytuację. też hydraulika.Oferta z końca kwietnia. Hydraulika zaczęła się robić sporo później (lipiec) - ceny niektórych towarów się zmieniły dość znacznie (niestety część wzrosła, ale było też kilka tańszych). Wiadomo - dla wygody cały towar na WZ bierze hydraulik, jak potem płacę. Materiału wyszło duuużo więcej - ale nie dziwię się - nie znam osoby która potrafi precyzyjnie wyliczyć zestawienie materiałów dla całej hydrauliki w nowo budowanym domu i przy dodatkowych zmianach decyzji inwestora. Po częściowym zakończeniu prac hydraulicznych poszłam po fakturę. Poprosiłam, by najpierw jednak wydrukowano WZ (są tam ceny i rabaty) a ja sobie wszystko sprawdzę. Nie było problemu (ponoć wg sprzedawców po to właśnie są te dokumenty). Okazało się, że rabaty pierwotne były wyższe o 5 do 8%. Pomijam zmiany cen w obydwie strony. Zadzwoniłam. miałam się zjawić z pierwszą ofertą. Na miejscu panowie bez najmniejszego problemu zmienili rabaty - i zapłaciłam 2 tys mniejW Twojej sytuacji chyba trochę wykonawca przekombinować. ilość materiału może wzrosnąć, ale nie ma jak spaść (przy założeniu że prace nie były zakończone, chyba że oddał do sklepu/hurtowni nadmiar materiału) jeśli masz dokument potwierdzający zużycie materialów, myslę ze masz podstawę by kłócić się z wykonawcą (nawet jeśli nie zakończył wtedy prac to ilość materiałów może tylko wzrosnąć a nie spaść, nawet przy przerabianiu kotłowni). Ceny na zuzyte materiały nie mają prawa wzrosnąć - bo niby jak i na jakiej podstawie? To co przychodzi mi do głowy to po prostu powiedzieć wykonawcy, że różnicę w cenie towarów może sobie sam pokryć bo ty masz dokument potwierdzający inne ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts