Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOPŁATA za towar zapłacony i odebrany!!! bo wzrosły ceny??

PliP

Recommended Posts

Witam

Spotkała mnie dość ciekawa sytuacja i mam z nią PROBLEM!!!

1. Dostałem od wykonawcy ofertę na wykonanie CO w domu - kwota 23.700 z 7%Vat

Ofertę podczas rozmowy telefonicznej odrzuciłem. Po kilku chwilach wykonawca zadzwonił i zaprosił mnie do sklepu aby przedyskutować cała inwestycję.

Owy wykonawca robił już CO w domu rodziców.

Podczas rozmowy w sklepie wyszło, że cała usługa będzie kosztowała 14.250 zł z 7%Vat w tym robocizna 3.000 netto, a więc mniej o 9450 zł

Wykonawca przystąpił do zadania, które wykonał nie do końca wg umowy oraz w związku z wylewaniem posadzek.. Otrzymałem wydruk z komputera z listą zużytych materiałów i kosztem robocizny. Wyszło 15.700 zł z 7%Vat w tym robocizna 3.800netto (robocizna wzrosła o 800 zł)

Zrobiłem przelew pomniejszony o 1.000 zł, którą to kwotę miałem dopłacić po przerobieniu kotłowni i podłączeniu zasobnika na ciepłą wodę,

2. Po wykonaniu tego zadania i ostatecznym zakończeniu dostałem ponownie wydruk z komputera z historią zużytych materiałów.

Co się okazało.

- Zmieniły się ilości materiałów zarówno na mniejsze ilości jak i na większe.

- zmieniły się również ceny na materiały (wzrosły), które mam juz zamontowane u siebie

Cena za całą usługę wzrosła do 16.590 z 7%Vat w tym robocizna 4.200netto.

Jak potraktować problem z podniesionymi cenami na materiały, które kilka tygodni wcześniej były zakupione, zamontowane i zapłacone, a na fakturze końcowej ich cena jest wyższa niż na pierwszej WZ-tce ???

Faktycznie fajnie gość liczy. Materiały zawsze wyliczam na dzień fakturowania ( czy też wystawienia WZ). To że wzrosły koszty robocizny to możliwe bo może trochę pracy dołożyłeś inastalatorowi niż to co było wcześniej umówione. Co do ilości zamontowanych materiałów zawsze należy zrobić obmiar powykonawczy (sam tak robię rozliczając budowy) i koszty materiałów rozliczam z obmiaru powykonawczego. Ale cen z 1 w-z nie powinien Ci zmienić. Jak potraktować poprostu rozmawiać z gościem przedstawić mu 1 w- z i potwierdzenie zapłaty za te materiały nawet jeśli się pomylił to nie powinien tego korygować trudno - straty i koniec.

To że wzrosły koszty robocizny to możliwe bo może trochę pracy dołożyłeś inastalatorowi niż to co było wcześniej umówione.

Jeśli chodzi o robociznę to poprawiana była kotłownia. Wg umowy miał być zamontowany zawór trójdrożny tak aby na piecu była wysoka temp, a na instalacji niska.

Zawór więc miał być na wylocie z pieca.

Tymczasem zawór został zamontowany na rurze powrotnej po to aby zabezpieczał piec przed niską temp z powrotu. Dlatego też wykonawca miał to poprawić.