Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak żużlowy - czy spełnia jakieś normy?

Recommended Posts

Witam,

Mam kilka pytań do ekspertów forum odnośnie pustaków żużlowych (zwanych też potocznie Alfa szer. 24 cm), gdyż po poczytaniu forum i google pojawiły się u mnie pewne wątpliwości odnośnie tego budulca. Chciałbym wybudować dom mieszkalny z tych pustaków:

1. Czy obecne przepisy budowlane dopuszczają możliwość budowy domu jednorodzinnego z tego materiału? Posiadam około 4000 szt tego pustaka, jednak są to pustaki robione przez moich rodziców i nie posiadają żadnych atestów.

2. Docelowo ściana ma być ocieplona wełną mineralną (którą też już posiadam, płyty grubość 100mm). Czy taka ściana dwuwarstwowa spełni normy współczynników przenikania ciepła?

2. Czy nadzór budowlany odbierze taki budynek?

3. Czy kierownik budowy może mieć zastrzeżenia do tego materiału?

Z góry dziękuję wszystkim ludziom martwiącym się o aspekty zdrowotne i ekologiczne. Jednak w tym wątku chciałbym otrzymać jedynie porady prawne. Obecnie mieszkam w domu z takiego pustaka+wełna jednak dom ma już 30 lat i budowany był w innej epoce. Jak wiadomo przepisy się zmieniają i chciałbym wiedzieć jak to jest teraz.

Z góry dziękuję za informację.

abrzoza1

Kierownik, zgadzając się na pustak-samoróbę kręci sobie bat na siebie. Za to możesz dać bloczek do laboratorium (a najlepiej kilka sztuk), żeby sprawdzili jego parametry.

Nieznając parametrów bloczka żużlowego nie da się określić parametrów cieplnych. Ale jestm skłonny zaryzykować stwierdzenie, że z 10cm wełny to będzie za mało, żeby uzyskać wymagane R=4.

Edytowane przez moo88

Nie musi. Ale nie wiem czy się kierownik pod tym podpisze. Ponadto w wymaganicha masz, że nowy budynek musi miec R=4. A nikt nie będzie w stanie stwierdzic bez atestu jakie lambda ma ten materiał.

Jak mówiłem można się pokusić o oddanie do laboratorium. Nie wiem tylko czy to ci nie odwlecze budow wczasie. I szczerze powiedziawszy nie wiem ile sobie zażyczyć mogą za badanie.

Na samym początku skonsultuj się z osobą, która byłaby ewentualnym kierownikiem budowy i zapytaj czy jemu to odpowiada i podejmi to ryzyko.