Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie z pełnych desek 2.5m wysokie

Recommended Posts

Witam

mam zamiar wykonać ogrodzenie z desek o wysokości 2.5 - 3 metrów

ma to być ogrodzenie pełne , żeby odgrodzić się trochę od hałasu .

mam taki plan żeby wbetonować ceowniki 100/50/5mm o wysokości 4m

co 2.5 metra na głębokość 1.20 m i pomiędzy nimi poziomo deski o gróbości 30-40 mm .

i tu moje pytanie czy taki ceownik wytrzyma nacisk wiatru przy tak wysokim ogrodzeniu ?

czy może jakiś inny sprawdzony sposób ?

Witam, jeśli to ma być ogrodzenie od drogi to potrzebne jest zgłoszenie na 30 dni przed planowanymi robotami w starostwie powiatowym (wniosek na zgłoszenie wraz z mapą zasadniczą na której zaznaczone jest ogrodzenie, furtka, brama itp., oraz rysunek grodzenia - widok z przodu i jakiś przekrój poziomy (rzut) do tego krótki opis). Ogrodzenia można robić do wysokości 2,2 chyba (jest to określone w Rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie) jest tam dział jakoś na początku o ogrodzeniach. Co do posadowienia to głębokość najlepiej na głębokość przemarzania (w zależności od strefy waha się od 0,8m do 1,2 m czy 1,4m) możesz na spodzie zrobić bucik betonowy tak 40x40x40 cm. w słupku musisz dać jakieś zbrojenie średnica 4-6 mm wystarczy (żeby się słupek nie złamał), pierwsza deska nie powinna leżeć bezpośrednio na gruncie i pewnie by je trzeba złapać przynajmniej w środku jakimś kątownikiem bądź kantówką aby się nie wypaczyły

Witam, jeśli to ma być ogrodzenie od drogi to potrzebne jest zgłoszenie na 30 dni przed planowanymi robotami w starostwie powiatowym (wniosek na zgłoszenie wraz z mapą zasadniczą na której zaznaczone jest ogrodzenie, furtka, brama itp., oraz rysunek grodzenia - widok z przodu i jakiś przekrój poziomy (rzut) do tego krótki opis). Ogrodzenia można robić do wysokości 2,2 chyba (jest to określone w Rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie) jest tam dział jakoś na początku o ogrodzeniach. Co do posadowienia to głębokość najlepiej na głębokość przemarzania (w zależności od strefy waha się od 0,8m do 1,2 m czy 1,4m) możesz na spodzie zrobić bucik betonowy tak 40x40x40 cm. w słupku musisz dać jakieś zbrojenie średnica 4-6 mm wystarczy (żeby się słupek nie złamał), pierwsza deska nie powinna leżeć bezpośrednio na gruncie i pewnie by je trzeba złapać przynajmniej w środku jakimś kątownikiem bądź kantówką aby się nie wypaczyły

ok. dzięki

ale trochę mnie nie zrozumiałeś

sprawa pozwolenia jast dla mnie jasna

i nie chciałem betonować całego słupka tylko zabetonować

ceowniki ale żeby ponad ziemię wystawały już tylko same ceowniki

do których będziemożna przykręcić poziomo deski

i tu właśnie mam dylemat jak głęboko wykonać fundament pod ten ceownik

i czy taki ceownik będzie na tyle mocny żeby później cały ten płot nie przechylił

się pod naporem wiatru.

No i tu jest ciekawostka.

Chcesz dać deski poziomo - więc będziesz musiał betonować słupki co jakieś 1,2m bo inaczej Ci się wypaczą i najlepiej wtedy żebyś je montował jak cegły - na przemian. A nie byłoby wygodniej gdybyś zrobił to w pionie, sztachety też z dwóch kawałków po wysokości i też na przemian, słupki nie z ceownika tylko profil 100 x 100, starczy na jakiś metr w ziemi, i do tego do zamocowania sztachet 4 profile 30 x 20 w poziomie. Sztachety 10 cm układane co 5 cm ale dwustronnie, z drugiej strony sztacheta układana tak by zakryć te 5 cm. Jest to o tyle wygodne że normalnie nie kupisz wszystkich sztachet super wyglądających więc te które są gorszej jakości możesz dać na tył a i tak możesz wytargować by je kupić taniej bo są gorszej jakości. Dodatkowo plus jest taki, że dwustronna sztacheta grubości 2,5 cm świetnie wygłuszy:) Pozdrawiam

no i teraz mam dylemat bo ładniejsze było by ogrodzenie w poziomie , optycznie nie wyglądało by tak wysokie , jednak kopać słupki co 1.2 m to bardzo dużo roboty i dodatkowych kosztów .

myślisz że deska o grubości 30mm zakładana jedna w drugą na własne pióro wygięła by się gdyby była przykręcona co 2.5 metra ?

co do słupków to masz rację zrobie je z profili 100 x 100 .

• 4 weeks później...
no i teraz mam dylemat bo ładniejsze było by ogrodzenie w poziomie , optycznie nie wyglądało by tak wysokie , jednak kopać słupki co 1.2 m to bardzo dużo roboty i dodatkowych kosztów .

myślisz że deska o grubości 30mm zakładana jedna w drugą na własne pióro wygięła by się gdyby była przykręcona co 2.5 metra ?

co do słupków to masz rację zrobie je z profili 100 x 100 .

to może ja opowiem z doświadczenia - mam w budowie płot z dech poziomych grubych na 2,5 cm wysokich na 19 cm. Płot ma wysokość 2 m, przęsła 2,5 oraz 2 metry - i muszę dać wszędzie deski usztywniające pośrodku przęsła bo wypaczają się aż (nie)miło... z tym,że nie są zakładane na siebie na pióro tylko w odstepach

• 8 months później...