Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy magnes neodymowy uszkodzi licznik wody oddalony 20cm ?

Recommended Posts

To jest zabudowa licznika wody.

Przykrywać ma go kawałek 40 centymetrowej płyty.

Na dole i górze magnes neodymowy o średnicy 15mm.

Czy tak rozmieszczone magnesy neodymowe mogą wpłynąć na działanie tego licznika wody i w konsekwencji go uszkodzić ?

Magnesy są małe,odległość też jest hmm w miare... ale mam obawy.

http://www.otofotki.pl/img15/obrazki/sg9787_1.JPG

http://www.otofotki.pl/img15/obrazki/ir3371_2.JPG

http://www.otofotki.pl/img15/obrazki/gr6144_3.JPG

Edytowane przez newyork

A jak zakładając albo zdejmując tą klapę przez przypadek przejedzie magnesem po liczniku?

Nie wiem, jak szybko reagują te magnetyczne "plomby" montowane obecnie przy licznikach, ale też bym się obawiał... Właśnie tego, nie uszkodzenia licznika, bo to jest mało prawdopodobne, tylko pana inkasenta obwieszczającego z dziką radością w głosie (bo zdaje się, że za każdy wykryty przypadek premię mają), że tu było przy liczniku grzebane i że będzie kara.

J.

kurde tak czytam czytam i może o czymś nie wiem ... przeciez to licznik od wody , więc działa w sposób całkowicie mechaniczny - jakaś część wody porusza łopatki jakiegoś wirnika a ten poprzez przekładnie zębate kręci licznikiem. Gdzie tam ma być jakiś związek między magnesem a takim licznikiem ?? W elektrycznym liczniku jest to już realne i udowodnione że ma to wpływ ale tu ???

może mnie ktoś oświeci , może czegoś nie wiem ?...

"For siur" nie wiem, ale może któraś część ruchoma licznika jest ferromagnetyczna i magnes ją blokuje? Może tam między utopionym w wodzie wirnikiem, a znajdującą się w suchej części dalszą częścią licznika jest sprzęgło magnetyczne? A może w mosiężnym wirniku wirującym w polu magnetycznym wytwarza się moment hamujący, podobnie jak w klasycznym elektromechanicznym liczniku energii elektrycznej?

Faktem jest, że nowe liczniki w większości mają zabudowane "oczko" zmieniające trwale kolor pod wpływem pola magnetycznego, a na starszych, niemających takiego patentu licznikach w moim obecnym mieszkaniu, administracja pozakładała plomby sygnalizujące w podobny sposób fakt kombinacji z magnesem.

J.

a ja mam uwagę trochę "z innej beczki". Fajne że zgodzili Ci się na montaż licznika w tym położeniu. U mnie po długim przekonywaniu udało mi się wywalczyć, żeby nie zamontowali go "na płasko". Tylko wtedy odczyt byłby baaardzo utrudniony - licznik jest zabudowany w głebokiej szafce. Ale upierali się, że musi być na płasko, bo tylko wtedy dokładnie mierzy...

Liczniki mają zwykle określone przez producenta zalecane pozycje pracy, zdaje się, że jest to jakoś zaznaczane i na cyferblacie.

Tyle, że... ciężko chyba dziś kupić licznik, który by miał tu jakieś istotne ograniczenia. Może twoi hydraulicy to fachowcy starej daty ze starymi przyzwyczajeniami?

J.

Może twoi hydraulicy to fachowcy starej daty ze starymi przyzwyczajeniami?

Chyba tak. Znalazłem na stronie http://www.elstor.com.pl :

"Wodomierz należy wbudować i użytkować w pozycji, oznaczonej na jego tarczy literami

H, V. Oznakowanie H wskazuje poziome położenie wodomierza, natomiast znak V

pionowe położenie."

na moim znalzłem jakieś oznaczenie: A - H, B - V, czyli pewnie można montować i tak i tak, no nic, jak będę kiedyś wymieniał licznik to zwrócę na to uwagę...

na moim znalzłem jakieś oznaczenie: A - H, B - V, czyli pewnie można montować i tak i tak, no nic, jak będę kiedyś wymieniał licznik to zwrócę na to uwagę...

To chyba należy rozumieć tak, że licznik jest pionowy bądź poziomy w zależności od literki na końcu symbolu/oznaczenia licznika, więc poszukaj może na nim jakiegoś oznaczenia z A lub B na końcu.

A swoją drogą... nie mam tutaj pewności i może ktoś z lepiej zorientowanych kolegów potwierdzi (lub zaprzeczy), ale pionowość bądź poziomość licznika odnosi się do osi przepływu, nie do samej tarczy, w związku z tym można zamontować poziomy licznik na poziomej rurze, ale z tarczą ustawiona bokiem, pionowo.

J.