newyork 02.09.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 (edytowane) To jest zabudowa licznika wody. Przykrywać ma go kawałek 40 centymetrowej płyty. Na dole i górze magnes neodymowy o średnicy 15mm. Czy tak rozmieszczone magnesy neodymowe mogą wpłynąć na działanie tego licznika wody i w konsekwencji go uszkodzić ? Magnesy są małe,odległość też jest hmm w miare... ale mam obawy. http://www.otofotki.pl/img15/obrazki/sg9787_1.JPGhttp://www.otofotki.pl/img15/obrazki/ir3371_2.JPGhttp://www.otofotki.pl/img15/obrazki/gr6144_3.JPG Edytowane 2 Września 2010 przez newyork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 03.09.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Nie panikuj, do zatrzymania licznika potrzeba kawał magnesu przyłożonego bezpośrednio to tarczy. Nowe liczniki na magnes nie reagują. U Ciebie jest b. duża odległość, nic mu sie nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 03.09.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Mam magnesy neodymowe w bezpośredniej bliskości licznika wody. Nic mu się nie dzieje i nie przekłamuje. Wiem, bo mam licznik główny i dwa podliczniki (to jeden z nich). Wskazania zgadzają się co do metra. Poza tym z odległości 20 cm taka "pastylka" wiele nie zdziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newyork 03.09.2010 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 ok,dziekino to zakładamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.09.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 A jak zakładając albo zdejmując tą klapę przez przypadek przejedzie magnesem po liczniku?Nie wiem, jak szybko reagują te magnetyczne "plomby" montowane obecnie przy licznikach, ale też bym się obawiał... Właśnie tego, nie uszkodzenia licznika, bo to jest mało prawdopodobne, tylko pana inkasenta obwieszczającego z dziką radością w głosie (bo zdaje się, że za każdy wykryty przypadek premię mają), że tu było przy liczniku grzebane i że będzie kara. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newyork 03.09.2010 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 A jak zakładając albo zdejmując tą klapę przez przypadek przejedzie magnesem po liczniku? niema takiej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 04.09.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 kurde tak czytam czytam i może o czymś nie wiem ... przeciez to licznik od wody , więc działa w sposób całkowicie mechaniczny - jakaś część wody porusza łopatki jakiegoś wirnika a ten poprzez przekładnie zębate kręci licznikiem. Gdzie tam ma być jakiś związek między magnesem a takim licznikiem ?? W elektrycznym liczniku jest to już realne i udowodnione że ma to wpływ ale tu ??? może mnie ktoś oświeci , może czegoś nie wiem ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.09.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 "For siur" nie wiem, ale może któraś część ruchoma licznika jest ferromagnetyczna i magnes ją blokuje? Może tam między utopionym w wodzie wirnikiem, a znajdującą się w suchej części dalszą częścią licznika jest sprzęgło magnetyczne? A może w mosiężnym wirniku wirującym w polu magnetycznym wytwarza się moment hamujący, podobnie jak w klasycznym elektromechanicznym liczniku energii elektrycznej? Faktem jest, że nowe liczniki w większości mają zabudowane "oczko" zmieniające trwale kolor pod wpływem pola magnetycznego, a na starszych, niemających takiego patentu licznikach w moim obecnym mieszkaniu, administracja pozakładała plomby sygnalizujące w podobny sposób fakt kombinacji z magnesem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 05.09.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 a ja mam uwagę trochę "z innej beczki". Fajne że zgodzili Ci się na montaż licznika w tym położeniu. U mnie po długim przekonywaniu udało mi się wywalczyć, żeby nie zamontowali go "na płasko". Tylko wtedy odczyt byłby baaardzo utrudniony - licznik jest zabudowany w głebokiej szafce. Ale upierali się, że musi być na płasko, bo tylko wtedy dokładnie mierzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.09.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Liczniki mają zwykle określone przez producenta zalecane pozycje pracy, zdaje się, że jest to jakoś zaznaczane i na cyferblacie. Tyle, że... ciężko chyba dziś kupić licznik, który by miał tu jakieś istotne ograniczenia. Może twoi hydraulicy to fachowcy starej daty ze starymi przyzwyczajeniami? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 06.09.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Może twoi hydraulicy to fachowcy starej daty ze starymi przyzwyczajeniami? Chyba tak. Znalazłem na stronie http://www.elstor.com.pl : "Wodomierz należy wbudować i użytkować w pozycji, oznaczonej na jego tarczy literami H, V. Oznakowanie H wskazuje poziome położenie wodomierza, natomiast znak V pionowe położenie." na moim znalzłem jakieś oznaczenie: A - H, B - V, czyli pewnie można montować i tak i tak, no nic, jak będę kiedyś wymieniał licznik to zwrócę na to uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.09.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 na moim znalzłem jakieś oznaczenie: A - H, B - V, czyli pewnie można montować i tak i tak, no nic, jak będę kiedyś wymieniał licznik to zwrócę na to uwagę... To chyba należy rozumieć tak, że licznik jest pionowy bądź poziomy w zależności od literki na końcu symbolu/oznaczenia licznika, więc poszukaj może na nim jakiegoś oznaczenia z A lub B na końcu. A swoją drogą... nie mam tutaj pewności i może ktoś z lepiej zorientowanych kolegów potwierdzi (lub zaprzeczy), ale pionowość bądź poziomość licznika odnosi się do osi przepływu, nie do samej tarczy, w związku z tym można zamontować poziomy licznik na poziomej rurze, ale z tarczą ustawiona bokiem, pionowo. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.09.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 H - horizontal, V - vertical - tyczy się osi przepływu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts