Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka w zawilgoconej piwnicy (dom przedwojenny, fundamenty z cegły).Proszę o poradę

Fucker

Recommended Posts

Mam taki problem, że zbliża się zima i chciałbym kupić węgiel, tylko zanim go będę składował w piwnicy muszę zrobić wylewkę. Ale problem tkwi w tym, że w piwnicy jest mnówstwo wilgoci. Wilgoć sięga do połowy ścian chałupy. Jest to dom przedwojenny i nie ma izolacji poziomej. Fundamenty są z cegieł, które się już rozlatują.Fugi, czy jak to nazwać są już w 60 procentach wypłukane w piwnicy. W piwnicy jest glina i muszę to zalać, bo z brudu nie wyjdę. Tylko nie wiem jak prowdłowo zrobić wylewkę przy takim stanie rzeczy. Jak są kilkudniowe ulewy do piwnicy dostaje się woda, ale z tym problemem już się powoli uporałem, bo spływy z rynny odprowadziłem z dala od chałupy. I muszę skuć chodniki dookoła chałypy bo są źle wypoziomowane i woda spływa pod ściany.

Podsumuję...

-podłoże w piwnicy jest bardzo mokre, sama glina

- fundementy są z cegły również mokre

-cała piwnica jest w ziemi ok. 210cm

-czasami dostaje się woda do piwnicy, ale z tym problemem się już prawie uporałem

- w piwnicy jest również piec z centralnego ogrzewania, który stoi o ok. 20cm wyżej niż podłoże.

Proszę Was o radę, bo każda firma mówi co innego, a w sumie wywnioskowałem, że każdy z nich chce tylko szybkie pieniądze zarobić.

• 3 weeks później...

Tak i jest to poniemiecka fuszerka.

Na okopanie chałupy przygotowuję się finansowo, więc to będzie musiało zaczekać do przyszłego lata.

Natomiast teraz muszę zrobić w piwnicy wylewkę. I pewien facet mi to odradził, mówił, żebym tego nie zalewał, bo później będę to kuć. Nie do końca wiem o co mu chodziło. Nie mogę zrobić sobie wylewki ze względu, że mam mokre ściany w piwnicy, czy jak ?

Chciałbym wybrać ziemię, zrobić podsypkę, położyć folię, styropian i dopiero beton...

PS: co ma na celu docieplenie stropu? Mam docieplić strop w wewnątrz piwnicy ?? Strop jest jeszcze z takich półłuków z cegieł.