Fucker 03.09.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Mam taki problem, że zbliża się zima i chciałbym kupić węgiel, tylko zanim go będę składował w piwnicy muszę zrobić wylewkę. Ale problem tkwi w tym, że w piwnicy jest mnówstwo wilgoci. Wilgoć sięga do połowy ścian chałupy. Jest to dom przedwojenny i nie ma izolacji poziomej. Fundamenty są z cegieł, które się już rozlatują.Fugi, czy jak to nazwać są już w 60 procentach wypłukane w piwnicy. W piwnicy jest glina i muszę to zalać, bo z brudu nie wyjdę. Tylko nie wiem jak prowdłowo zrobić wylewkę przy takim stanie rzeczy. Jak są kilkudniowe ulewy do piwnicy dostaje się woda, ale z tym problemem już się powoli uporałem, bo spływy z rynny odprowadziłem z dala od chałupy. I muszę skuć chodniki dookoła chałypy bo są źle wypoziomowane i woda spływa pod ściany. Podsumuję... -podłoże w piwnicy jest bardzo mokre, sama glina- fundementy są z cegły również mokre-cała piwnica jest w ziemi ok. 210cm-czasami dostaje się woda do piwnicy, ale z tym problemem się już prawie uporałem- w piwnicy jest również piec z centralnego ogrzewania, który stoi o ok. 20cm wyżej niż podłoże. Proszę Was o radę, bo każda firma mówi co innego, a w sumie wywnioskowałem, że każdy z nich chce tylko szybkie pieniądze zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 20.09.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Wygląda mi to poniemiecką tania fuszerkę. W centrum Szczecina jest sporo podobnie budowanych kamienic. Mam dwie propozycje:1. Tanio. Wykuć okna w piwnicy, wentylować i docieplić strop nad piwnicą.2. Drogo. Porządnie zaizlować ściany w pionie i poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fucker 23.09.2010 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Tak i jest to poniemiecka fuszerka. Na okopanie chałupy przygotowuję się finansowo, więc to będzie musiało zaczekać do przyszłego lata. Natomiast teraz muszę zrobić w piwnicy wylewkę. I pewien facet mi to odradził, mówił, żebym tego nie zalewał, bo później będę to kuć. Nie do końca wiem o co mu chodziło. Nie mogę zrobić sobie wylewki ze względu, że mam mokre ściany w piwnicy, czy jak ? Chciałbym wybrać ziemię, zrobić podsypkę, położyć folię, styropian i dopiero beton... PS: co ma na celu docieplenie stropu? Mam docieplić strop w wewnątrz piwnicy ?? Strop jest jeszcze z takich półłuków z cegieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 23.09.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Jeżeli wiatr będzie hulać w nieogrzewanej piwnicy, to przez podłogę na parterze będzie uciekać ciepło. Ten strop będzie przegrodą termiczną taka samą jak ściana zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fucker 27.09.2010 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Doradźcie, co z tą wylewką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 27.09.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Jeżeli glina jest twarda i ubita to na Twoim miejscu bym zalewał (jeśli musisz mieć tą wylewkę koniecznie na zimę) ale jeśli glina jest miękka to "zonk" zisatawił bym to do przyszłego roku jak wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fucker 27.09.2010 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Wszystko jest zbite i twarde. Tylko jak prawidłowo wykonać taką wylewkę? Oddzielić folią, położyć styropian itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts