Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Woj. Małopolskie miasta Kęty, Wadowice, Andrychów - może jako elita forum cos doradzisz?

okna z DAKO kilka lat temu byly ok.. mysle ze nic sie nie zmienilo jesli chodzi o jakosc okien powiem srednia krajowa, byc moze troche przeinwestowali ale dla koncowego odbiorcy jest to bez znaczenia. jesli nie skopia Ci montazu to z okien bedziesz zadowolony.

ps. co to za kolor TABASCO?

Taki ich wynalazek, troche podobny do teak-a, ale raczej bedzie Orzech, chyba ze ktos przekona mnie do innej firmy

czmirek dzięki za odpowiedz

Myślę , że powinieneś wziąść pod uwage jeszcze Oknoplus. Okucie co prawda to samo ale profil mają nieco grubszy i z tego co pamiętam wypełniają jeszcze środek styropianem. Estetyka zgrzewów wg mnie bardzo dobra, przynajmniej jakiś czas temu była. Do wyboru chyba 12kolorów ze standardową dopłatą. Cena jednak może być większa. Mają produkcje w Krakowie i działają głownie na południu więc wrazie czego nie bedziesz czekał długo na jakieś reklamacje. Biura mają napewno w Wadowicach i Kalwarii. A jak nie to Oknoplast , coprawda troche przereklamowany (marketingowo 1 firma w Polsce) ale jakość wykonania napewno lepsza niz Dako.

Edytowane przez lolek30

Dziś byłem w firmie Oknoplast, dostałem oferte na okna w tej samej cenie co w Dako, do tego z kolorem wew i zew, a w Dako był wyceniany kolor na zew, a w środku biały. No to sie zdziwiłem. :jawdrop:Zawsze myślałem, że Oknoplast jest bardzo drogi, a może Dako chciało ze mnie zedrzec kase?

Jutro ide do Oknoplusa

Obawiam się, że wyceniono Ci inne profile. Co prawda jedno i drugie to "tylko" niezła Veka, ale.. nawet w tych profilach są różne opcje:

- profile pięciokomorowe (tzn w kolorze czterokomorowe skrzydło)

- profile 6komorowe.

- różne szyby (od 1,1 do 0,5)

- różne dodatki - a w nimi promuje się Dako, np. brama gratis, moskitiera gratis itp (ale tak na prawdę nie wiem na jakiej zasadzie jest ten "gratis" - tzn. jak dużo i za ile musisz kupić, by dostać ten prezent.

Zarówno Oknoplast jak i Dako robia na profilu Veka więc to tak naprawde te same profile o róznej nazwie handlowej producenta. Mogą się róznic pewnie drobiazgami jak kształt listwy przyszybowej. Listwa podparapetowa za dopłatą w Dako ? przecie to duperel kosztujący nie wiecej jak 10zł za mb to jak Dako nawet na tym oszczędza to weź Ty odpuść te firmę. A Oknoplus wyszedł za drogo że go nie bierzesz pod uwagę ? Przeciez z tych firm ma najlepsiejsze parametry...

To fakt - w obu przypadkach jest to Veka Perfectline Roundline.

Jak pięciokomorowe to zapytaj ile komór jest w skrzydle kolorowym. Nawet na ich stronie to widać:

http://www.dako.eu/oferta,1,24,0

Tylko też nie pomyśl, że ten "defekt" jest jakąś wadą (bo w Brugmanie też było kiedyś podobnie) - tak po prostu jest - większe komory - większa stal - lepsza statyka.

Po prostu są też inne systemy:)

A listwa podparaetowa? 10 zł to niedużo ale też fakt, ze w szanujących się firmach powinno być w standardzie, włącznie z uszelką (to np. Oknoplast zapożyczył z Jezierskiego;)

Swoją drogą.. jak tak trudno zastać, to powinien mieć kogoś w biurze na zastępstwo:)

Na pomiary jeździ się po pracy, na niektóre reklamacje.. jeździ się pilnie:) No ale po tym nie oceniajmy firmy, bo łatwo się pomylić.

No i byłem zdecydowany na jezierskiego a tu przyszła oferta z Dako, szyba 0,5, niezłe parametry i atrakcyjna cena i wszystko trzeba jeszcze raz analizować. Na czym może Dako oszczędzać że różnica wyszła aż 20% między nimi i Jezierskim?

Trochę powiało zgrozą jak rozmawiałem dziś z panią dyrektor:

- mam duże fixy więc zapytałem czy przypadkiem nie muszą być szyby 6mm, odpowiedź: robiłam żeby było jak najtaniej, ale jak Pan chce to damy szyby 6mm

- czy może być listwa bazowa/podparapetowa , odpowiedź: mamy takie listwy ale na montażu zdejmujemy je, one są tylko do transportu

- mam okna montowane w warstwie izolacji,czy montujecie na kotwach jbd, odpowiedź: co to są kotwy jbd, nigdy o takich nie slyszałam, muszę się zorientować.

Chyba jednak dołożę do jezierskiego:)

Edytowane przez tomclav