Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnica wylotu spalin z kominka a średnica komina

ania_star

Recommended Posts

Witam,

Mam następujące pytania: czy mogę podłączyć kominek z wylotem spalin fi 250 do komina fi 200. Komin ma ok 6 - 7 m wysokości. Kolejna sprawa, kominek będzie w salonie z aneksem kuchennym w którym jest osobna wentylacja do okapu plus jedna ogólnie do pomieszczenia. Czy konieczne jest dodanie jeszcze jednej wentylacji (jest taka możliwość)?

Z góry dzięki za odpowiedź

Ania

No tak aktualnie już kobiety zakasają rękawy i zabierają się za montaż wkładów kominkowych...

Według każde podłączenie wkładu kominkowego należy traktować indywidualnie w zależności od konkretnych faktów na miejscu.

Najlepiej jak to będzie osoba zajmująca się tymi sprawami zawodowo.

Oczywiście że kominek będą montować specjaliści. Chodzi o to czy w ogóle mogę taki kominek mieć u siebie w domu, bo może trzeba sobie dać spokój i wybrać inny ( z mniejszą średnicą) i czy zgłaszać deweloperowi brak wentylacji.

No tak aktualnie już kobiety zapasają rękawy i zabierają się za montaż wkładów kominkowych...

bohusz - masz jakiś problem z kobietami mającymi jakieś pojęcie o budowlance?

Hahahahah no niby nie mam problemu z takimi kobietami.

Albo inaczej mam trochę, ale z żoną. Jestem w trakcie przebudowy swojego domu i jej pomysły nieraz mnie zaskakują. Nie tylko mnie ale również sztukę budowlaną, bo ich nie przewidziała do realizacji.

Piszesz, że specjaliści. Więc w ich gesti jest dobór właściwego wkładu kominkowego. Dają Tobie kilka opcji właściwych do wyboru, a Ty wybierasz.

Pozdrawiam

Jest trochę za mało danych by fachowo Pani doradzić. Bardzo ważne jest usytuowanie komina względem dachu (czy szczyt komina jest ponad kalenicę dachu?), a także usytuowanie domu (czy są wyższe obiekty, drzewa od trony zachodniej komina?). Ponadto należy zwrócić uwagę na solidny dopływ powietrza do wkładu kominkowego, najlepiej byłoby zastosować rurę o tej samej średnicy co dolot powietrza do paleniska. Proponuję także nie stosować kratki ze zbyt gęstą siatką (na początku rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz).

Kominek ma być głównie dekoracyjny do okazjonalnego palenia, trójstronny ponieważ komin stoi na środku salonu z aneksem kuchennym i można wokół niego biegać ;)

Szczyt komina jest troszkę ponad kalenicę (dach dwuspadowy, komin dokładnie trafia w kalenicę), wyższych obiektów nie ma i raczej nie będzie (100% plan zagospodarowania dla gminy), nawiew do kominka jest ale fi 100

Witam wszystkich ! mam pytanie , posiadam domek drewniany caloroczny letniskowy i jestem w trakcie wykanczania , w domku znajduje sie komin systemowy ( z pustakow) i rury ceramicznej otulonej welna mineralna, ojciec znalazl jakiegos podobno fachowca ktory wykonal obrobke komina na dachu w taki sposob ze okryl caly komin rowniez blacha , czy to jest dobre rozwiazanie czy lepiej byloby komin otynkowac ?