ania_star 03.09.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Witam,Mam następujące pytania: czy mogę podłączyć kominek z wylotem spalin fi 250 do komina fi 200. Komin ma ok 6 - 7 m wysokości. Kolejna sprawa, kominek będzie w salonie z aneksem kuchennym w którym jest osobna wentylacja do okapu plus jedna ogólnie do pomieszczenia. Czy konieczne jest dodanie jeszcze jednej wentylacji (jest taka możliwość)? Z góry dzięki za odpowiedź Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.09.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 No tak aktualnie już kobiety zakasają rękawy i zabierają się za montaż wkładów kominkowych... Według każde podłączenie wkładu kominkowego należy traktować indywidualnie w zależności od konkretnych faktów na miejscu. Najlepiej jak to będzie osoba zajmująca się tymi sprawami zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_star 03.09.2010 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Oczywiście że kominek będą montować specjaliści. Chodzi o to czy w ogóle mogę taki kominek mieć u siebie w domu, bo może trzeba sobie dać spokój i wybrać inny ( z mniejszą średnicą) i czy zgłaszać deweloperowi brak wentylacji. No tak aktualnie już kobiety zapasają rękawy i zabierają się za montaż wkładów kominkowych... bohusz - masz jakiś problem z kobietami mającymi jakieś pojęcie o budowlance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.09.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Hahahahah no niby nie mam problemu z takimi kobietami.Albo inaczej mam trochę, ale z żoną. Jestem w trakcie przebudowy swojego domu i jej pomysły nieraz mnie zaskakują. Nie tylko mnie ale również sztukę budowlaną, bo ich nie przewidziała do realizacji. Piszesz, że specjaliści. Więc w ich gesti jest dobór właściwego wkładu kominkowego. Dają Tobie kilka opcji właściwych do wyboru, a Ty wybierasz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_star 03.09.2010 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Z tymi propozycjami wkładów to będzie dość ciężko ponieważ wybraliśmy kominek trzystronny o szerokości 100 cm a ich jest raczej na rynku dość mały wybór i wszystkie jakie do tej pory widziałam mają fi 250. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.09.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Życie i doświadczenia użytkowania weryfikują z reguły takie wybory. Można wiedzieć czym kierowaliście się takowym wyborem? Czyli paleniskiem z trzech stron przeszklonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 03.09.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Jest trochę za mało danych by fachowo Pani doradzić. Bardzo ważne jest usytuowanie komina względem dachu (czy szczyt komina jest ponad kalenicę dachu?), a także usytuowanie domu (czy są wyższe obiekty, drzewa od trony zachodniej komina?). Ponadto należy zwrócić uwagę na solidny dopływ powietrza do wkładu kominkowego, najlepiej byłoby zastosować rurę o tej samej średnicy co dolot powietrza do paleniska. Proponuję także nie stosować kratki ze zbyt gęstą siatką (na początku rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_star 03.09.2010 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Kominek ma być głównie dekoracyjny do okazjonalnego palenia, trójstronny ponieważ komin stoi na środku salonu z aneksem kuchennym i można wokół niego biegać Szczyt komina jest troszkę ponad kalenicę (dach dwuspadowy, komin dokładnie trafia w kalenicę), wyższych obiektów nie ma i raczej nie będzie (100% plan zagospodarowania dla gminy), nawiew do kominka jest ale fi 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.09.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 W takiej sytuacji ja się wyłanczam. Nie jestem dekoratorem wnętrz.Chociaż według projektu dekoratora i w porozumieniu z dekoratorem (projektantem wnętrz) potrafie wykonać funkcjonalny kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_star 06.09.2010 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Wybrany kominek to Spartherm Arte 3RL H 100cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowon 06.09.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Witam wszystkich ! mam pytanie , posiadam domek drewniany caloroczny letniskowy i jestem w trakcie wykanczania , w domku znajduje sie komin systemowy ( z pustakow) i rury ceramicznej otulonej welna mineralna, ojciec znalazl jakiegos podobno fachowca ktory wykonal obrobke komina na dachu w taki sposob ze okryl caly komin rowniez blacha , czy to jest dobre rozwiazanie czy lepiej byloby komin otynkowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowon 06.09.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 zdiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts