Juszczakówka 23.09.2012 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Angela rabata wygląda ślicznie! a między wrzosami a lawendą te trzy cytrynowe krzaczki to tawuły? Martuś tak to właśnie jest tawuła. Jak poszukam jej pełnej nazw to napiszę jaka. Na wiosnę przytnę ją w kulkę i dosadzę jeszcze 3 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 23.09.2012 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Andżęlikośliczna rabata!:yes:jak się to rozrośnie to dopiero będzie pięknie! Masz ją na podwyższeniu? ja mam zamiar tez trochę wrzosowisko podnieść,tylko nie wiem ,czy czasem wtedy wrzosy nie będą za mocno narażone na przemarznięcie?? Beauty masz rację w przyszłym roku powinno się zagęścić . Cała rabata jest na podwyższeniu ponieważ kiedyś dojdzie kostka granitowa i cały teren przed domem ma lekki spadek . A co do wrzosu to na zimę przykryj je liśćmi ( ja tak zrobię bo to będzie ich pierwsza zima ) śliczne jesienne klimaty wprowadzasz a rabatka bardzo udana śliczne wrzosy i jak pięknie jeszcze kwitnie lawenda , ja swoją już dawno na bukiet przerobiłam aaaaaa i jeszcze z ciekawostek jak skracałam niedawno lawendę to wszystkie te listki pozbierałam wrzuciłam do woreczka lnianego, tak na luzie, nie upchniete i powiesiłam to coś w wiatrołapie... pięknie pachnie już drugi tydzień... staram się tylko codziennie pomieszać w tym woreczku, pougniatać go żeby wydobył się aromacik Super pomysł z tym pachnącym woreczkiem też tak zrobię....ale jeszcze nacieszę się jej kwiatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 23.09.2012 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Może tak na dobry sen lawenda:lol:....Jak ja kocham te malutkie kwiaty..... http://images50.fotosik.pl/1673/d1f7fcdcaabfb65a.jpg http://images48.fotosik.pl/415/bc92e6c2e802f097.jpg http://images37.fotosik.pl/1781/f99820f7800af5a2.jpg Mam nadzieję, że nie zanudzam Was tymi darami przyrody . No nie mogę się oprzeć ich wdziękowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 23.09.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Andżeliko, powiedz mi jak teraz obciąć lawendę? I czy teraz a może już za późno?Dary przyrody urocze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 23.09.2012 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Beatko ja ją będę drugi raz obcinać, za pierwszym jak i za drugim razem w tym samym miejscy czyli poniżej kwiatostanu w tzw. kolanku czyli tam gdzie pokazują się takie malutkie kwiatki.Na zimę muszą ją osłonić korą lub liśćmi.Teraz muszą ją obciąć tylko szkoda mi bo tak jeszcze pięknie kwitnie... Edytowane 24 Września 2012 przez Juszczakówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 24.09.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Andzeliko teraz obcinac lawende? a nie lepiej wiosna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 24.09.2012 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Z tego co czytałam to po przekwitnięciu ścinać. Ja za parę dni będę formować ją w kulkę , oj szkoda mi szkoda tych kwiatów, ale trzeba za nim przyjdą większe przymrozki. Wrzos podobno ścinamy na wiosnę - muszę to sprawdzić, ale chyba jestem pewna, że to chodziło o wrzos.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 24.09.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 No właśnie ja czytałam, że i wrzos i lawende wiosna , stad moje pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 24.09.2012 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 No i bądź tu mądry człowieku ciężkie jest życie początkującego ogrodnika .... Anetko nie wiem co teraz robić, chyba jeszcze raz poczytam w necie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 24.09.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 mam cos http://www.nastrojowyogrod.pl/2010/07/lawenda-przycinanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 24.09.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) WAŻNE LAWENDA Wiosną przycinamy dosyć mocno, aby lawenda nie wylegała, a latem przycinamy zaschnięte pędy kwiatowe. Tak więc co roku, gdy tylko stopniały śniegi, wyruszałam do ogrodu z sekatorem. Przycinałam lawendę otumaniona jej kojącym zapachem i zadowolona, że znowu tego lata będzie pięknie wyglądać. Kluczem do sukcesu jest lekkie przycięcie wszystkich pędów latem po kwitnieniu, które pozwala na to, aby jeszcze latem lawenda wypuściła więcej nowych pędów, które nie tylko zakwitną 2 raz jesienią, ale ponownie przycięte na wiosnę dadzą więcej pędów kwiatowych. Latem przycinaj tylko koniuszki pędów, aby pęd nie rósł na długość, tylko wypuszczał nowe pędy z pączków bocznych. Przycinając nadawaj półkulisty kształt, aby doświetlić cały krzew ze wszystkich stron i aby nowe pędy rosły na wszystkie możliwe strony. Źródło http://www.nastrojowyogrod.pl/2010/07/lawenda-przycinanie/ Dzięki Anetko i tego będziemy się trzymać Edytowane 24 Września 2012 przez Juszczakówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 24.09.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Andżeliko ale super ta rabata Ci wyszła Naprawdę piękna I te dynie i chryzantemy - na serio idzie jesień Tego widoku na ośnieżone Tatry to Ci oczywiście zazdroszczę - wiesz o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 25.09.2012 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Pysiaczek dzięki....chciałam Ci donieść śniegu mniej w Tatrach :wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 25.09.2012 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Jesień kolorowe dary niesie.....Słoneczniki..... http://images45.fotosik.pl/1561/a8b3143e9faaaddamed.jpg Dynie.... http://images45.fotosik.pl/1561/38facec31e5e7134med.jpg http://images43.fotosik.pl/1556/f4dc8c0b409df4b5med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 25.09.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Obcięłam dzisiaj swoją lawendę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 25.09.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 A ja jeszcze nie i nie posadziłam cebulek tulipanów, hiacyntów i krokusów, a księżyca przybywa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 25.09.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 A ja ostatnio wysadziłam ponad 50 cebulek tulipanów:) Piękne te twoje dary:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 26.09.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 A ja jeszcze nie i nie posadziłam cebulek tulipanów, hiacyntów i krokusów, a księżyca przybywa.... A to trzeba zdążyć przed pełnią? Dzięki za doniesienia Cudna ta dynia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 26.09.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Andżeliko zaszalałaś w tym roku z tą rabatą . Wrzosy koniecznie czymś okryj na zimę bo żal by ich było. Ja swoją lawendę chyba za krótko przycięłam po kwitnieniu No cóż mam nadzieję że przezimuje i w przyszłym roku zakwitnie ponownie. Ładnie jest bardzo ładnie:yes: moje wrzosy też kwitną i nawet M który był im tak bardzo przeciwny się do nich przekonał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 30.10.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Hej Andżeliko, czy tu już się całkiem wypisałaś z forum :mad: Wracaj mi tu natychmiast! Jak tam pogoda- macie dużo śniegu? Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts