agawi74 09.03.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Anbama koniecznie zdradź mi nazwę tej róży na pieńku i tego czegoś czyli aronii jaki rodzaj, garunek itd. tip. Ja też chcem różę na pieńku :lol2: Ale... słyszałam od kilku osób, że te szczepione na pniu są mało wytrzymałe na mróz i po jednym sezonie padają i że to wyrzucone pieniądze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 09.03.2011 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 I dlatego jest nam koniecznie potrzebna Ania DarioAS ona nam powie co i jak .....jak ładnie ją o to poprosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 09.03.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 I dlatego jest nam koniecznie potrzebna Ania DarioAS ona nam powie co i jak .....jak ładnie ją o to poprosimy Dobry pomysł- Ania na pewno chętnie się z nami podzieli tajnikami:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 09.03.2011 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 a jak nie to ją nawiedzimy pod tym Krakowem ( ja mam nawet blisko ) i wydusimy to z niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 09.03.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 o boziu ja ogrodniczy samouk jestem. Róże szczepione na pieńku można kupić w szkółkach myślę że odmiana zależy od koloru itp. mnóstwo róznych widziałam najlepiej kupować jak kwitną. A aronia to taki krzak z owoców którego robi się jakieś tam nalewki(to kiedyś robiłam:D), dzemy itp. U mnie jest sporo takich plantacji normalnie to jest taki zwykły krzak a jak ma warunki to i ze 2 metry urośnie. Wysłałam męża na szaberek żeby wykopał odrosty i tak wydedukowałam że jak zetnę wierzchołek wzrostu z takiej roślinki i nie pozwolę mu się rozkrzewić po bokach to wyjdzie taki jak szczepiony na pieńku. Wiosną kwitnie na biało, latem ma czarne owoce zebrane w grona coś a la jażębina tylko owoce czarne a jesienią liście przebarwiają się na intensywny czerwony kolor. Narazie chcę je hodować w donicach bo i tak conajmniej dwa lata trzeba żeby nadać takiej roślince odpowiedni kształt korony.Zdam relację jak się za to wezmę chociaż nie wiem co z tego wyjdzie. Na szaberek zapraszam do siebie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 09.03.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 a jak nie to ją nawiedzimy pod tym Krakowem ( ja mam nawet blisko ) i wydusimy to z niej Ja też w końcu mogę sobie zrobić letnią wycieczkę, a co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 09.03.2011 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 no i do mnie przy okazji zawitać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 09.03.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 no i do mnie przy okazji zawitać Nie omieszkam, nie omieszkam Dzięki za zaproszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 09.03.2011 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 anbama aroni owoce widziałam, wiem jak smakuje i na co są np. obniżają ciśnienie i osoby z niskim ciśnieniem nie powinny pić zbyt dużo ich soku, nalweczka nawet było dobra , ale zainteresowałaś mnie z tym szczepieniem, koniecznie pokaż zdjęcie tego Twojego krzaczka Aroni.... bardzo jestem ciekawa jak to ci on wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 09.03.2011 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Aga zapraszam zapraszam na dobrą naleweczkę z żurawin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 09.03.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 a pokażę, pokażę czyli ja nie powinnam pić tego soku i pewnie dlatego za nim nie przepadam ale nalewka złaszcze zimą po spacerku to inna bajka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 09.03.2011 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 zimą po spacerku to nawet WSKAZANE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 09.03.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Aga zapraszam zapraszam na dobrą naleweczkę z żurawin A ja z pigwy (pigwa jeszcze nie moja, ale naleweczka juz tak ) Moja pigwa rośnie w ogrodzie od jesieni i jeszcze na własne owoce przyjdzie mi poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 09.03.2011 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Z pigwy też piłam ( moja przyjaciółka jest specjalistką od nalwewczki z pigwy , a ja z żurawin ) pyszna jej wychodzi, przepis wezmę to dam..... do wypróbowania na własnej skórze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 09.03.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ania cena faktycznie do połknięcia...a jak tam przygotowania do sezonu w ogrodzie już Ci zazdroszczę tych Twoich róż.....a co do róż proszę poradź mi jaką różę pnącą mam kupić ( nazwa) i chciałaby też na takiej długiej nodze a u góry taka kępka ( to się nazywa fachowy opis o co mi chodzi ) A jaki kolor pnącej? Bo wybór jest spory Róża na pniu to róża pienna, pień może być różnej wielkości, musisz na to patrzeć podczas zakupów. Najczęściej w formie piennej można dostać The Fairy, Bonicę, Rumbę, Swany, Aspirin Rose, lub z wielkokwiatowych Kronborga, Kronenbourg, Barkarole, Eroticę, Friesie, Papageno, Peace. Piękna i jeszcze mało popularna róża to Leonardo da Vinci. Ja pienną mam tylko Rosarium Uetersen, trzymam ją w donicy. Ma za sobą jeden sezon, takie ma kwiaty http://1.bp.blogspot.com/_hzW5esbjtjM/TKYU_Wrn9VI/AAAAAAAAJjo/H-Kbi_f3jPE/s1600/P8173192.JPG I w całości http://oi53.tinypic.com/219opsi.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 09.03.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 I dlatego jest nam koniecznie potrzebna Ania DarioAS ona nam powie co i jak .....jak ładnie ją o to poprosimy Zawsze do usług a jak nie to ją nawiedzimy pod tym Krakowem ( ja mam nawet blisko ) i wydusimy to z niej Dobre, dobre Myślisz, że się dam? Ale na kawkę możecie przyjechać, zwłaszcza w drugiej połowie czerwca, gdy róże zakwitną Ja też chcem różę na pieńku :lol2: Ale... słyszałam od kilku osób, że te szczepione na pniu są mało wytrzymałe na mróz i po jednym sezonie padają i że to wyrzucone pieniądze.... Dużo zależy od odmiany i strefy w której się mieszka. No i od zimy, po tej zapewne żyją wszystkie róże pienne Sporo dziewczyn ma w ogrodach róże pienne i nie wypadają po zimie. Pomijając ubiegłą, ale rzadko mamy takie mrozy, jak były wówczas. Dla ułatwienia, tutaj podział naszego kraju na strefy http://www.ogrodywpolsce.pl/firmy/strefy.html http://www.ogrodywpolsce.pl/firmy/foto/mapa.jpg Tam gdzie niebiesko, mogą wymarznąć, tam gdzie najbardziej żółto róże mają najcieplej . Dobre zabezpieczenie na zimę to druga połowa sukcesu W niedzielę byliśmy w Krakowie w IKEA ( mały koszmar z powodu tego ich remonut ,który ciągnie się cały ROK i końca nie widać ) wszystko szukaj i nic na swoim miejscu nie jest.... Może się minęłyśmy... Mojemu Dawidkowi bardzo w oko wpadła dziura w regipsie , ciekaw był co jest za ścianą. (dziura w ścianie przy stoisku z donicami ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 10.03.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Doberek:D - jak tam samopoczucie??? Mnie dzisiaj łeb pęka- chyba migrena i zawsze odczuwam jak idzie na deszcz :mad: A u nas lało całą noc i rano..... Weekend ma być za to ładny i +11C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 14.03.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 wpadłam we właściwym momencie ... bo różany temat bardzo mi bliski ... różano ma byc u mnie tego roku ... widziałam różę Leonardo i choć to tylko fotki były zakochałam się na umór ... gdzie taką dostać ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 14.03.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam się po weekendowo przynoszę trochę wiosny- jeszcze nie z mojego ogródka... http://haftybeaty.blox.pl/resource/wiosna_zoom.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 14.03.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 I jak zwykle u mnie oczywiście róże przemarzają skończy się na tym, że popatrzę sobie z zazdrością na Wasze bo domu przecież nie przeniosę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts