Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od samego rana taką mamy pogodę: śnieg, że na 10 m nic nie widać i rozjaśnienie za jakieś 15-30 min. śnieg i tak w kółko...masakra jakaś

Biedne bociany w tych swoich gniazdach....:confused:

U nas na szczęście "tylko" pada... A bociany biedniutkie, oj biedniutkie. Żeby tylko nie chciały wracać...:eek::eek:

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DZIEWCZYNY z powodu kiepskiego nastroju i pogody bardzo niekorzystnej.... to może napiszecie jakieś fajne przepisy na sałetkę ;):yes::D

Moja sałatka, którą wszyscy u nas lubią .....

SAŁATKA WIOSENNA

2 woreczki ryżu ( gotujemy na sypko )

2 pęczki rzodkiewki ( ścieramy na małych oczkach )

1-2 pęczki szczypiorku ( siekamy drobno )

2-3 jaja na twardo ( ścieramy na małych oczkach )

1/2 czerwonej papryki ( kroimy w kostkę )

2 łyżki majonezu ( taki jak kto lubi , ja daję Kielecki )

2 łyżki gęstego jagurtu naturalnego

przyprawy sól. pieprz itp

Całość mieszamy i pozostawiamy na jakieś 15 min. w lodówce

iiiiii smacznego ;)

Edytowane przez Juszczakówka

Ja zwykle improwizuję przy sałatkach, nie mam gotowych przepisów. Najszybsza to włoska z rukolą- pomidorki koktajlowe, kurczak grillowany, oliwa z oliwek, rzodkiewka i na co tam jeszcze mamy ochotę.:cool:

A tą Twoją Andżeliko znam w wersji bez ryżu- tylko z kukurydzą. Też pychotka:)

super przepis od agawi74

Tiramisu składniki:

•500 dkg mascarpone (2 opakowania)

•6 żółtek

•150g cukru pudru

•150 ml amaretto

•400 g podłużnych biszkoptów

•500 ml mocnej ostudzonej kawy

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.

Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.

a na święta jakie sałatki serwujecie ???? ;)

Czasami tradycyjną jarzynową, ale zawsze jest też sałatka właśnie z kukurydzą...

Świąteczna sałatka z kukurydzą :)

Składniki:

-puszka kukurydzy

-pęczek rzodkiewek

-6 jajek na twardo

-pęczek szczypiorku

-6 ogórków konserwowych

-1/2 papryki

-2-3 łyżki majonezu

-opcjonalnie szynka pokrojona w kosteczkę

Całość kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy- mieszamy składniki, dodajemy 2-3 łyżki majonezu, pieprz kolorowy.

Nie solimy, ponieważ warzywa szybko puszczają wodę.

Smacznego!

Nie wiem, jakie lubisz sałatki. Ja przepadam za lekkimi i szybkimi.np. taką:

ENSALADA DE JAMON

Na półmisku układamy warstwami :

1) mieszanka sałat (rzymska, lodowa, czerwona, rukola, roszponka)- wykładamy na półmisek,

2) pomidorki koktailowe (przekrojone na pół), awokado (pokrojone w kostkę, skropione sokiem z cytryny);

3) kukurydza (2łyżki)

4) szczypta soli,pieprzu,2 łyżki oliwy;

5) plastry szynki jamon serrano (względnie prosciutto), którą przykrywamy sałatę i skrapiamy oliwą

Jeśli szynkę zastąpisz tuńczykiem z puszki to będzie Ensalada Marinara ;)

Polecam z grzankami polanymi oliwą, albo pieczywem czosnkowym i kieliszkiem czerwonego wina ;)

Smacznego

Edytowane przez aga_domatorka

O jak kulinarnie tutaj się zrobiło proszę wystarczy dzień nie zajrzeć na forum.

A może sałatkę pieczarkową?

1kg pieczarek,

8 jaj

pęczek szczypiorku,

1 średni słoik majonezu

sól, pieprz

Pieczarki umyć, obrać włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, zagotować. Wyjąć je na talerz, ostudzić. Ugotowane na twardo jajka obrać. Grzyby i jaja pokroić w drobną kostkę,wymieszać z majonezem. Szczypiorek pokroić drobno i dodać . Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

To tak w temacie zbliżających się świąt;)

Wczoraj pomęczyłam mojego kochanego mężusia i zrobił mi ze sklejki ptaszi i koguciki :wiggle:

Ptaszki muszę pomalawać na biało, jakoś ozdobić lub nie i powiesić na specjalnym miejscu czyli na świeczniku, posadziłam też trawę w karbowanych matalowych foremkach ma babeczki i będzie nowa dekoracja na święta.....:lol2::wiggle:

co Ci mam odpowiedzieć :cry:

no dobra będę dzielna Gorce białe, Tatry łokrutnie białe, wczoraj koło domu leżał śnieg, a dzisiaj już go nie ma na szczęście......ale zimno jak cholera :offtopic:

i dziękuję bardzo za przepisy WSZYSTKIM :hug:

Dziewczyno,to ty z drugiego końca Polski jesteś ;) Ale za to na południe Europy masz bliżej ;)