darroo 03.09.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Witam wszystkich i mam pytanie do fachowców w dziedzinie ogrzewania. Przedstawiam z grubsza sytuacje, dom parterowy z użytkowym poddaszem 130m2, piec z podajnikiem na ekogroszek, instalacja pomiędzy piecem a rozdzielaczami będzie wykonana z miedzi a od rozdzielaczy do grzejników wykonana z rur alu pex fi16 , grzejniki stalowe (purmo). I tu moje pytaniej ,wiem że temperatura w instalacji wykonanej z rur alu pex nie powinna przekroczyć max 90C dlatego prócz tego że przy piecu będzie sterownik regulujący temp. będzie tez zamontowany zawór czterodrozny mieszajacy, czy takie zabezpieczenie wystarczy czy mozna jeszcze w jakis sposób zabezpieczyc taka instalacje przed przegrzaniem? Z góry dziekuje za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 08.09.2010 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Ponawiam swoje pytanie i chciałbym jeszcze zapytać co w przypadku gdy przez dłuższy czas nie będzie prądu, jak zbudować powyższą instalacje by nawet przy braku elektryczności nie przegrzała się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 08.09.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Ponawiam swoje pytanie i chciałbym jeszcze zapytać co w przypadku gdy przez dłuższy czas nie będzie prądu, jak zbudować powyższą instalacje by nawet przy braku elektryczności nie przegrzała się? A tu już cudów nie ma albo zbudujesz instalację na zasadzie cyrkulacji grawitacyjnej albo dasz przetwornicę prądu elektrycznego 12 / 230 v z odpowiednio dużym akumulatorem lub akumulatorami żelowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts