Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wełna do docieplenia poddasza ???

Recommended Posts

• 4 weeks później...

siema Ewus :)

wszyscy sie wymadrzaja o welnach ale nikt logicznie nie potrafi przedstawic jak sie ma 0,033 do 0,039. odpowiedz bedzie prosta za 0,033 jest lepsze ale jak to sie ma do kosztow ogrzewania itd. bo roznica w cenie miedzy supermata a unimata jest spora a roznica w wspolczynnikach tylko 0,006!

siema Ewus :)

wszyscy sie wymadrzaja o welnach ale nikt logicznie nie potrafi przedstawic jak sie ma 0,033 do 0,039. odpowiedz bedzie prosta za 0,033 jest lepsze ale jak to sie ma do kosztow ogrzewania itd. bo roznica w cenie miedzy supermata a unimata jest spora a roznica w wspolczynnikach tylko 0,006!

tylko ???? chyba aż 18 % !!!!

Dawaj tańsza - jeśli możesz to może grubszą.

Te wspólczynniki są takie w idealnych (zimnych) warunkach. Nigdy tak dobrze nie ułożysz wełny jak zaleca to producent (musi być nadmuchana).

Aczkolwiek droższa wełna będzie/powinna się lepiej rozprężać.

Obecnie jest w kastoamie wełna 15 cm Knaufa po 9 zł/m2. Kupiłem :) Współczynnik 0,044 - jak dla mnie jest OK. (u mnie to tylko 90m2).

Sąsiad kupił lepszą. Może ii będzie płacił 10 zł mniej za ogrzewanie :) ale dał za wełnę 13 zł/m2

Policz ile wyjdzie ci ta róźnica wraz robocizną będzie Ci łatwiej podjąc decyzję.

napewno welne bede ukladal sam, ale patrzac na wspolczynnik to jest on wazny w zimie ale dobrze jakby i w lecie zatrzymywal tez troche ciepla zeby na poddaszy nie bylo piekarnika :) tylko nikt nie potrafi powiedziec ile zaoszczedzimy np na ogrzewaniu kupujac droga welne?ja musze ocieplic 185m2 poddasza 15+5cm

... nie wiem czy każdy dom pochłania 50 kW.... widziałem ostatnio 2 certyfikaty domów budowanych "delikatnie" powyżej średniej krajowej jeżeli chodzi o izolacje i oba miały powyżej 80 kW (powiedziałbym że bliżej 90) więc można śmiało założyć że statystyczny dom ma ok 90-100 kW zużycia....

... zapotrzebowanie jest zapotrzebowaniem... certyfikaty uwzględniają (przynajmniej powinny) sposób pozyskiwania ciepła do CO i CWW...

na pewno inne wyniki zapotrzebowania energetycznego budynku będą przy pompie ciepła i wentylacji mech a inne przy grzaniu grzejnikami na prąd i bojlerami elektrycznymi tego samego (tak samo docieplonego) budynku....

tak jakoś wyszło :)

Wiele osób podnieca się współczynnikami .. a jeden zły ruch wykonawcy i po współczynnikach. Dodatkowo są one uzyskiwane tylko w labolatoriach.

Tak więc polecam się przyjrzeć wełnie wcale nie z najwyższej półki.

Te z najwyższej półki proponuję gdy naprawdę mamy mało miejsca na wełnę.

tak jakoś wyszło :)

Wiele osób podnieca się współczynnikami .. a jeden zły ruch wykonawcy i po współczynnikach. Dodatkowo są one uzyskiwane tylko w labolatoriach.

Tak więc polecam się przyjrzeć wełnie wcale nie z najwyższej półki.

Te z najwyższej półki proponuję gdy naprawdę mamy mało miejsca na wełnę.

i to jest chyba najsensowniejsza odpowiedz na jaka czekalem :)

pozdrawiam