Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porysowane płytki gresowe. Płytki uszkodzone podczas fugowania

bloodyandy

Recommended Posts

Witam,

Pan który kładzie nam płytki (Arkesia Beige Paradyż Poler) porysował je w trakcie poprawiania fugi epoksydowej papierem ściernym.

Płytka wygląda na nieuszkodzoną, ale pod światło widać wyraźnie nachodzące na siebie gęste rysy - w efekcie w tych miejscach płytka jest matowa.

Czytałem, że można użyć pasty polimerowej twardej - ale nie wiem czy to da jakiś efekt. Na razie dogadałem z nim wymianę na jego koszt - ale szkoda tych wszystkich płytek i jego pracy.

Może da się jeszcze uratować te płytki?

Bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję

Moim zdaniem warto pogadać z ludźmi, który polerują granit. Oni potrafią to na wiele sposobów wypolerować. Ja zlecam polerowanie, sam zajmuję się granitem łupanym. Można też samemu kupić papier ścierny ziarno 2000. Na mokro spolerować a potem jeszcze pastą polerską usunąć rysy. Tak robią lakiernicy samochodowi. Nie wiem czy to pomoże w tej sytuacji, ale nie ma nic do stracenia, więc można poeksperymentować:)

• 8 months później...

Witam,

zgodnie z sugestią poszukałem firmy, która zajmuje się polerowaniem granitu - nie było łatwo bo nikt nie chciał się podjąć tego tematu ze względu na twardość gresu i "małą szansę" powodzenia całej operacji. W końcu trafiłem na firmę Lakszmi (lokalnie z Wrocławia), która zdecydowała się wykonać próby. W sumie próby zajęły trzy dni (!!), ale została wybrana najlepsza metoda, która dawała wyraźne efekty. Ogólnie koszmar dla właściciela :bash:, ale Pan Krzysiu z Lakszmi bardzo profesjonalnie i sprawnie zabierając się do roboty zmniejszył poczucie krzywdy. Nie ukrywam, że dopiero po n-tej próbie został idealnie dobrany skład mleczka polerskiego, ale efekt jest genialny :). Łącznie (bez przerw) całość to około 1,5 tygodnia pracy - (razem z eksperymentowaniem w celu znalezienia najlepszej metody - a były różne np. polerowanie,ścieranie,woskowanie etc.). Za usługę zapłaciłem 15% ceny materiałów i robocizny położenia nowej podłogi, ale przynajmniej nie musiałem zdejmować starej i kłaść nowej - (ogrzewanie podłogowe skutecznie mnie zniechęciło do tego manewru). Wbrew opinii sprzedawców z Cermagu, Max Fliza, itp. że już nic się z tym nie da zrobić i trzeba kupić nowe płytki i zerwać stare (właściwie to całkowicie zrozumiałe z ich punktu widzenia :p) - udało się :D !!! Serdecznie polecam firmę Lakszmi - w razie potrzeby mogę podesłać zdjęcia uratowanej podłogi - (nie w 100% idealnej, w czterech miejscach, zostały ledwo widoczne rysy - były za głębokie, ale trzeba wiedzieć gdzie spojrzeć).

Pozdrawiam

Andrzej

• 5 months później...
Witam,

Pan który kładzie nam płytki (Arkesia Beige Paradyż Poler) porysował je w trakcie poprawiania fugi epoksydowej papierem ściernym.

Drodzy forumowicze, proszę pamiętać przy fugach epoksydowych, aby fachowiec postępowal wg instrukcji producenta, to nie będzie takich problemów.