Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna izolacja pozioma i pionowa piwnicy.

Lisek_77

Recommended Posts

Po dogłębnej lekturze wielu artykułów i kierując się bardzo praktycznymi wskazówkami aktywnego na tym forum fightera1983 (pozdrawiam) wykonuję taką izolację przeciwilgociową(-wodną) moich piwnic:

1. Na ławę papa SBS icopal szybki profil z zakładką na łączenie z izolacją pionową na zewnątrz i izolacją poziomą na chudziaku wewnątrz (wykonaną z tej samej papy).

2. Izolacja pionowa ścian w systemie Botament, tzn. Botazit BE901 (JAKO GRUNT 1:4 z wodą) potem BM 92 - DWUSKŁADNIKOWA BITUMICZNA IZOLACJA PRZECIWWODNA - DWUKROTNIE

I teraz dwa pytania (najlepiej do fightera, ale też innych :-)):

1. Pionową (botament) łączę z poziomą (icopal) rozumiem w ten sposób, że botamet się przyklei sam do papy, tak?

2. Drugie pytanie: na ścianie piwnicy przed stropem też trzeba dać poziomą - ściana będzie około 50 cm nad gruntem - czy tutaj też dawać sbs icopala, czy może botament, czy może aby zaoszczędzić dać zwykłą folię albo papę na lepik - i jak to połączyć tę izolację z izolacją pionową ściany?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Lisek_77

Ad.1 tak, izolacje pozioma po prostu odcina sie rowno z licem sciany

Ad.2 w zaleznosci od zasobnosci portfela: optymalne sa 3 warstwy izolacji poziomej w budynku podpiwniczonym

- pierwsza - na lawe polaczona z papa na chudziaku

- druga (niekoniecznie juz papa, moze byc folia do izolacji poziomej) po 1 bloczku - zapobiega podciaganiu kapilarnemu, kiedy to jeszcze mamy stan otwarty i woda swobodnie wplywa do wnetrza budynku i stoi w wykopie przed izolacja / lub w piwnicy (moknie tylko 1 bloczek, ktory zazwyczaj jest i tak posadowiony ponizej strefy przemarzania

- trzecia - rowniez niekoniecznie papa, ponad poziomem gruntu, na wysokosci stropu

• 9 months później...

Izolację pionową wykonujesz wg zaleceń, z reguły nalezy robić "wyoblenia" na styku ława sciana, więc dylemat łaczenia odchodzi (izolacja pionowa schodzi na ławy).

Po ścianie , przed stropem nie kładź izolacji poziomej, kładziesz ją po stropie , przed warstwą cegieł . Ta izolacja ma ciagłość z izolacja pionową ..zewnetrzna,Kładzenie przed stropem nic nie daje, a tylko problemy z wykończeniem. Wilgoc jest odcięta przez izolację pionową, no gdyby zagłebienie w gruncie było większe ,

Ad.1 tak, izolacje pozioma po prostu odcina sie rowno z licem sciany

Ad.2 w zaleznosci od zasobnosci portfela: optymalne sa 3 warstwy izolacji poziomej w budynku podpiwniczonym

- pierwsza - na lawe polaczona z papa na chudziaku

- druga (niekoniecznie juz papa, moze byc folia do izolacji poziomej) po 1 bloczku - zapobiega podciaganiu kapilarnemu, kiedy to jeszcze mamy stan otwarty i woda swobodnie wplywa do wnetrza budynku i stoi w wykopie przed izolacja / lub w piwnicy (moknie tylko 1 bloczek, ktory zazwyczaj jest i tak posadowiony ponizej strefy przemarzania

- trzecia - rowniez niekoniecznie papa, ponad poziomem gruntu, na wysokosci stropu

odnosnie:

1. Nic sie nie odciana wszystkie izolacje powinny byc polaczone i miec ciaglosc:(.

2. " - druga" - po co ? - jezeli jest izolacja na scianie to co ma plynac do wykopu. A jak deszcz pada bo nie ma stropu i ptaki strzelaja kupy to z drugiej strony sciany fundamentowej, tez nakryjesz caly budynek folia :o

3. " - trzecia" - to dopiero jest izolacja na podciaganie kapilarne, i zawsze ponad gruntem, a nie pod stropem.

4. :sick:

Ja mam zastosowane wszystko co napisałeś. Jednak zanim zakupiłem materiały zaprosiłem przedstawiciela Botamentu który mówił że pomiędzy izolacją poziomą (papa icopala), a izolacją pionową (botazit bm92) należy stworzyć "mostek szczepny" a mianowicie zgrzać tą głupią folię icopala która jak zauważysz przy zgrzewaniu jeśli przesadzisz to zwija papę (ale tylko jak jest świeżo kładziona, potem to się już nie dzieje). po zgrzaniu papy icopala a właściwie tej foli to smarujesz produktem Botament BOTAZIT B 97 L następnie sypiesz na to piasek kwarcowy. Oczywiście musisz sfazować rogi ławy i wykonać fasety. I tak mam u siebie zrobione. FOTO MOSTKA: http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/eu6883_mostekszczepny.JPG

Ja mam zastosowane wszystko co napisałeś. Jednak zanim zakupiłem materiały zaprosiłem przedstawiciela Botamentu który mówił że pomiędzy izolacją poziomą (papa icopala), a izolacją pionową (botazit bm92) należy stworzyć "mostek szczepny" a mianowicie zgrzać tą głupią folię icopala która jak zauważysz przy zgrzewaniu jeśli przesadzisz to zwija papę (ale tylko jak jest świeżo kładziona, potem to się już nie dzieje). po zgrzaniu papy icopala a właściwie tej foli to smarujesz produktem Botament BOTAZIT B 97 L następnie sypiesz na to piasek kwarcowy. Oczywiście musisz sfazować rogi ławy i wykonać fasety. I tak mam u siebie zrobione. FOTO MOSTKA: http://www.otofotki.pl/img22/miniaturki/eu6883_mostekszczepny.JPG

A fachowiec zapomnial o izolacji ( zdjecie )? pewnie taki sam jak i ty :rotfl:

wanker - co taki zgryźliwy jesteś? Czego jest zapomniane?? Próbuję pomóc autorowi wątku moją wypowiedzią dodając nawet zdjęcie mostka szczepnego, ale zawsze znajdzie się jakiś miły komentator!!! Napiszę 2 raz. Na izolację poziomą była dana 2xpapa termo ICOPALA szybki profil SBS. Na izolacja pionową zakupiłem produkty botametu - BM92 jednak przedstawiciel kazał stworzyć mostek szczepny - i między innymi autor wątku o to pyta "1. Pionową (botament) łączę z poziomą (icopal) rozumiem w ten sposób, że botamet się przyklei sam do papy, tak?" W chwili obecnej ściana jest już zagruntowana i kładziemy izolacje BM 92.

wanker - co taki zgryźliwy jesteś? Czego jest zapomniane?? Próbuję pomóc autorowi wątku moją wypowiedzią dodając nawet zdjęcie mostka szczepnego, ale zawsze znajdzie się jakiś miły komentator!!! Napiszę 2 raz. Na izolację poziomą była dana 2xpapa termo ICOPALA szybki profil SBS. Na izolacja pionową zakupiłem produkty botametu - BM92 jednak przedstawiciel kazał stworzyć mostek szczepny - i między innymi autor wątku o to pyta "1. Pionową (botament) łączę z poziomą (icopal) rozumiem w ten sposób, że botamet się przyklei sam do papy, tak?" W chwili obecnej ściana jest już zagruntowana i kładziemy izolacje BM 92.

Tam na tym zdjeciu nie ma izolacji poziomej przed kapilarnym podciaganiem. :o