Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wspólczynnik przenikania ciepła a akumulacyjność ciepła.

Recommended Posts

Witam,

Z tego co się orientuję masa materiału ma znaczący wpływ na akustykę. Więc silikat jest dużo dużo lepszy od BK. Drugim problemem w budownictwie są częstotliwości niskie (basy). Częstotliwości wysokie (rozmowa) są z łatwością tłumione przez typowe rozwiązania budowlane. Stąd problem odgłosów ulicy. Z drugiej strony ściana jest chyba najmniejszym problemem. Bardziej skupiłbym się na oknach i drzwiach.

wiec do tego zmierzamy, skupiamy sie na 1 czynniku a mamy ich 3 w temacie,

Pewnie ze masa materialu ma znaczenie i porownanie silikatu do BK potwierdzi nam co lepsze, ale to nie glowny aspekt, jakies slabe podejscie marketingowe, ze lepiej z silikatow bo odglosy z ulicy nie przejda!

to jak z systemem carbon (tynki) "wole taki tynk zeby dzieciak nie zrobil mi dziury jak wpadnie na sciane rowerem"!! no prosze was, piszac o czyms piszmy wiecej argumentow rzeczowych!

• 3 weeks później...

Witam,

jestem tu pierwszy raz ale czytając po raz X o oddychaniu ścian muszę się wypowiedzieć.

1. Oddychanie

Fakt - oddychanie ścian do REGULACJI WILGOTNOŚCI/KLIMATU wewnątrz pomieszczenia to MIT.

natomiast nawet ITB w swojej publikacji odnośnie "oddychania ścian" nie porusza tematu zawilgocenia ścian.

To temu wełna bije na łeb styropian. Opór dyfuzyjny powinien maleć na przegrodzie od wewnątrz do zewnątrz, natomiast styropian tworzy barierę na której MOŻĘ, ALE NIE MUSI wykraplać się wilgoć (strona chłodniejsza przegrody). Na zachodzie przy ścianach murowanych nie ma mowy o styropianie ten materiał, jak każdy ma swoją specyfikę i typowe zastosowania (styropian - izolacja posadzek, izolacja betonu..., wełna – dachy, stropy drewniane, ściany murowane...). Chciałbym by kiedyś jakakolwiek publikacja poruszyła i tą kwestię.

2. Akumulacyjność

Proszę się nie dziwić że ceramika, jako materiał nadaje się, według mojej opinii, znacznie lepiej do budownictwa energooszczędnego i pasywnego niż BK. Przegroda ma spełnić wymagania odnoście izolacyjności a nie grubości, wiec liczy się efekt końcowy a nie materiał nośny przegrody (beton komórkowy ma lepsze właściwości izolacyjne ściana cieńsza i tańsza). Natomiast jego znaczna masa wpływa bardzo dobrze na właściwości akumulacyjne przegrody, a to w połączeniu z innymi (np: goły strop betonowy, kamienna podłoga) podnosi tzw. „bezwładność termiczną” budynku co z kolei wypływa pozytywnie na mikroklimat wewnątrz.

Należy zauważyć że „automatyka” grzewcza w domach jednorodzinnych jest uboga tzn. reaguje gdy już nastąpi zmiana temperaturowa. W budynku z dużą bezwładnością cieplną skoki temperatury są niewielkie i rozłożone w czasie (taka płaska sinusoida gdzie linia pozioma to tem. nastawiona), natomiast w obiektach typowych są częstsze w czasie oraz bardziej strome (większe różnice tem. miedzy nastawą a obecną). Niestety, tak jak podłogówka, odpowiednio dłużej się nagrzewa.

Poza tym radze bardziej skoncentrować się na zapewnieniu komfortu cieplnego w lecie. Na zimę jest już sposób – CO i jaki by to nie był budynek i z czego nie był by zrobiony prawidłowo zaprojektowana instalacja CO go dogrzeje, a co w lecie z ciepłem?

Meritum,

akumulacyjność od najlepszego – ceramika, silka, BK

jeśli to nie ty będziesz wykonywał instalację to weź silkę.

akustyka? myślę że to kilka dB(A) miedzy materiałami nie zauważysz,

2. Akumulacyjność

Proszę się nie dziwić że ceramika, jako materiał nadaje się, według mojej opinii, znacznie lepiej do budownictwa energooszczędnego i pasywnego niż BK. Przegroda ma spełnić wymagania odnoście izolacyjności a nie grubości, wiec liczy się efekt końcowy a nie materiał nośny przegrody (beton komórkowy ma lepsze właściwości izolacyjne ściana cieńsza i tańsza). Natomiast jego znaczna masa wpływa bardzo dobrze na właściwości akumulacyjne przegrody, a to w połączeniu z innymi (np: goły strop betonowy, kamienna podłoga) podnosi tzw. „bezwładność termiczną” budynku co z kolei wypływa pozytywnie na mikroklimat wewnątrz.

Cos mi sie ten punkt nie podoba, jak sie myle to niech mnie ktos poprawi.

Czy sciany z ceramiki wplywaja na mikroklimat wnetrz ?? Na jakiej podstawie to stwierdzenie??

Sciana z BK wcale nie jest ciensza, mozna miec silikat 18 cm , a BK i ceramiki NIE.

Przegroda ma spelnic wymogi izolacyjnosci, tzn dokladnie warstwa izolacji tej przegrody. A to czy lepszy bedzie BK czy SIlka zalezy od podejscia do ogrzewania CO i CWU, jedno i drugie bedzie dobre dla konkretnego rozwiazania.

Nie spotkalem sie aby wsrod osob na forum ogrzewajacych domy pradem (akumulacyjnie) ktos budowal z ceramiki (moze zle albo za malo czytalem).

Pozdrawiam

Edytowane przez miloszenko
Ortografia ;)

Zgadza sie, ale 19 to nie 18 :) Poza tym juz drazenie wiekszych otworow w silce nie jest proste i ciezko o jakas wieksza dokladnosc, a co dopiero w 19 cm w podziurawionej calkowicie ceramice. Co nie zmienia faktu, ze zmiana grubosci sciany na silka 18 czy ceramika 19 wielu konstruktorow potrafi skutecznie zniechecic.

Pozdrawiam

2 uwagi:

silka ma wyższą masę od każdej ceramiki szczególnie ta pełna niedrążona, tylko ściana z pełnej cegły jest w stanie dorównać silikatom

każde pomieszczenie wilgotne ma na ścianach wyskoparoszczelną barierę z płytek kafelek, terakoty, farb olejnych czy lateksowych itp materiałów, więc ja się pytam który konkretnie styropian od w/w materiałów jest bardziej paroszczelny ??

słusznie, ale ten 1mm farby, czy 4mm fugi jak można przyrównać do 1000mm styropianu. Sytropian będzie pełnił funkcję osłony przed ucieczką wilgoci a ona będzie mogła "uciec" praktycznie tą samą drogą co się do przegrody dostała. Nie zapominajmy o tym że mur z BK dochodzi do siebie 2 lata (chodzi o wilgotność) + wilgoć od otynkowania ścian.

Obecnie projektuje sobie dom z BK + 15cm wełny. Nie interesuje mnie czy ściany oddycha czy nie, ważne by mogła przepuszczać/oddać wilgoć też na zewnątrz (oczywiście to moja opinia).

to są zagadnienia wchodzące w zakres wpływania na mikroklimat (tylko temperatura) we wnętrzu.

Moje wywody na temat materiału i izolacyjności miały na celu pokazania że dom energooszczędny można wybudować z każdego materiału.

Ogrzewać prądem można nawet nadmuchowo jak farelką. Prąd jest jedynie nośnikiem energii i nic nie mówi o systemie CO. Masywne betonowe konstrukcje mają znacznie lepszy klimat. Póki co wykorzystuje się to w budownictwie "energooszczędnym" bardziej pokazowo i reklamowo np:

Free-cooling

w nocy w takich budynkach następuje intensywne wietrzenie by przez dzień oszczędzić na chłodzeniu. Ściany i stropy są masywne i chłodne i przez kawał dnia pochłaniają ciepło które jest "zrzucane" w nocy. Wykorzystuje to budynek biurowy w Niemczech.

Ja się skupiam przy projektowaniu bardziej na rozkładzie przeszkleń w budynku by pozyskać energię w zimie, podłogówka jako grzejnik + kominek kaflowy + strop odsłonięty betonowy zamyka u mnie kwestie akumulacji ciepła CO

Pozdrawiam

i życzę słusznego wyboru

...

Obecnie projektuje sobie dom z BK + 15cm wełny. Nie interesuje mnie czy ściany oddycha czy nie, ważne by mogła przepuszczać/oddać wilgoć też na zewnątrz (oczywiście to moja opinia)...

Moja opinia jest taka, ze jesli doszloby do sytuacji, ze welna kilkukrotnie Ci przemoknie to obawiam sie, ze przestanie spelniac role izolatora zupelnie.

Pozdrawiam

przestaję ciebie rozumieć, metr styropianu masz u siebie na ścianie ??

przepraszam o "0" za dużo choć to i tak dwa rzędy wielkości więcej niż 1 czy 4mm.

o malejącym oporze dyfuzyjnym mówi tzw. "fizyka budowli" dziedzina zajmująca się wymianą ciepła i masy w przegrodach budowlanych i zajmująca się komfortem cieplnym wewnątrz pomieszczeń.

Wchodząc na strony i wnikliwie szujkając można dopatrzeć się pewnych zależności a mianowicie zarówno Xella, H+H jak i Solbet zalecają zastosowanie jako izolacji materiału o dobrej paraprzepuszczalności, albo pokazują to w detalach konstrukcyjnych gdzie nie ma miejsca na styropian

lub na filmach instruktażowych (w Ytongu nawet wieniec był docieplany wełną)

Po za tym para wodna to nie ciecz tylko gaz wiec zawilgocenie izolacji raczej mi nie grozi. Ścianę postawie z BK 250mm + 150mm wełny. Znajomy jakieś 8lat temu izolował dom wełną (w tamtych czasach to się sąsiedzi z niego śmiali że takie cuda wyczynia w końcu miejsce dla wełny było jedynie jako izolacja dachu) dziś nie narzeka. Izolacja jak izolacja trzyma ciepło i tyle. Każdy ma pewnie drobinkę racji w swojej kwestii ja postawłęm, zgodnie ze swoją wiedzą, na wełnę i tyle.

Pozdrawiam